Connect with us

Članci

Znamenitosti koje u Rimu možeš besplatno posjetiti

Znamenitosti koje u Rimu možeš besplatno posjetiti

Rim, poznat kao i “Vječni Grad”, nudi nešto za svakoga tko ga želi posjetiti. Povijest, šoping, dobra hrana, romantika i prije svega znamenitosti. U ovom članku pronaći ćeš popis znamenitosti koje možeš besplatno razgledati i posjetiti. Mnoge od njih možeš posjetiti bez višesatnog čekanja u redu.

1. Panteon

Panteon (Pantheon ili na grčkom “hram svih bogova”) jedna je od najpoznatijih i najposjećivanijih građevina u Rimu. Nalazi se na Piazzi della Rotonda. Taj je hram sagradio Marko Vipsanije Agripa u razdoblju od 27.  do 25. godine prije Krista i posvećen je svim bogovima. Od vremena renesanse Panteon služi kao grobnica. U njemu su sahranjene slavne ličnosti. Najposjećivaniji je grob renesansnog majstora slikarstva Raphaela.

Radno vrijeme:

ponedjeljak – subota: 8:30 – 19:30

nedjelja: 9:00 – 18:00

Ulaznice: besplatno

Kako doći do Panteona

Metro: Linija A, stanica Piazza di Spagna

Mrežna stranica: http://www.pantheonroma.com/it/home.html

2. Bazilika sv. Petra

Tko ne zna za baziliku s čijeg balkona papa pozdravlja svoje vjernike? Izgrađena je na mjestu prethodne ranokršćanske bazilike koja se zvala crkva svetog Petra. Iznad groba svetog Petra sagrađena je u 16. stoljeću prekrasna bazilika njemu u čast. U njezinoj izgradnji sudjelovao je i poznati arhitekt Michelangelo. Ova crkva jedna je od najvećih i najljepših bazilika na svijetu. U jednoj od kapelica smještena je Michelangelova Pietà, kao i brončani baldahin koji je izradio najveći barokni kipar Bernini. Ulaz je besplatan.

Bazilika se nalazi na Trgu svetog Petra, na kojemu ćeš pronaći i Sikstinsku kapelu i Vatikanske muzeje.  Sikstinska kapela ime je dobila po papi Sikstu IV. i proslavila se time što se u njoj bira novi papa. U njezinoj izgradnji sudjelovali su najbolji onodobni slikari, kao što su bili Botticelli, Perugino, Rosselli i Ghirlandaio.

Radno vrijeme:

Bazilika:

travanj – rujan: 7:00 – 19:00

listopad – ožujak: 7:00 – 18:00

Kupola:

travanj – rujan: 8:00 – 18:00

listopad – ožujak: 8:00 – 16:45

Riznica:

travanj – rujan: 9:00 – 15:00

listopad – ožujak: 9:00 – 17:15

Špilje:

travanj – rujan: 7:00 – 18:00

listopad – ožujak: 7:00 – 17:00

Ulaznice:

Bazilika: besplatno

Kupola: 7 €

Mrežna stranica: http://www.saintpetersbasilica.org/

3. Fontana di Trevi

Fontana di Trevi jedna je od najljepših i najpoznatijih fontana na svijetu. Njezin najstariji dio bio je sagrađen u 19. stoljeću. Pronaći ćete je na Trgu Trevi, na kojemu se svake večeri okuplja mnogo turista, zaljubljenih parova i trgovaca. U fontani se nalaze skulpture koje predstavljaju četiri godišnja doba, bogatstvo i zdravlje. Slavu je fontani donijela i činjenica da se pojavila u slavnom Fellinijevu filmu. Prema legendi, bacite li kovanicu u ovo predivno barokno djelo, u Rim ćeš se zasigurno vratiti. Bacite li dvije kovanice, u Rimu ćeč pronaći svoju ljubav, a ubaciš li još jednu, uživat ćeš u sretnom braku. Svake se večeri tako skupi približno 2000 eura koje idu u dobrotvorne svrhe.

Radno vrijeme:

24 sata

Ulaznice: besplatno

Mrežna stranica: http://www.trevifountain.net/

4. La Bocca della Verità (Usta istine)

Usta istine naći ćeš u blizini crkve Sveta Marija iz Kozmedina, smještene na trgu Piazza della Bocca della Verità. Lice od mramora, visoko 175 centimetara, u prošlosti se, prema legendi, koristilo kao “detektor laži”. Kad bi netko gurnuo ruku u njih i slagao, ostao bi bez ruke. Reljef je postao poznatiji nakon američkog filma “Praznik u Rimu.” Tijekom svoga boravka u Rimu možete testirati istinitost ove legende.

Radno vrijeme:

24 sata

Ulaznice: besplatno

Mrežna stranica: http://www.dpsusa.com/bocca_verita_history.shtml

5. Konstantinov slavoluk

Konstantinov slavoluk nalazi se nedaleko od Koloseja. Najveći je i skulpturama najukrašeniji antički slavoluk, izgrađen od bijelog mramora. Ova građevina predstavlja pobjedu cara Konstantina nad Maksencijem u bitki na Milvijskom mostu, koja se odigrala 312. godine.

Radno vrijeme:

24 sata

Ulaznice: besplatno

6. Vrtovi Ville Borghese

Vrtovi Ville Borghese zeleno su srce Rima. Nemoguće je posjetiti Rim i ne zaustaviti se u tom čarobnom svijetu skrivenom unutar gradskog kaosa. U sklopu vrta nalazi se i Nacionalna galerija moderne i suvremene umjetnosti. Ulaz u galeriju se plaća, ali u vrtovima možeš uživati besplatno. Vrtovi su idealno mjesto za odmor nakon napornog dana.

Radno vrijeme:

24 sata

Ulaznice: vrtovi besplatno

7. Cestijeva piramida

Jeste li znali da Rim ima svoju piramidu? Jedinu piramidu u Rimu morate obavezno posjetiti! U 12. godini prije Krista sagrađena je kao grobnica za  Gaja Cestija Epulona. Izgrađena je od betona i visoka je 27 metara.

Radno vrijeme:

24 sata dnevno

Ulaznice: besplatno

8. Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji nalaze se u Vatikanskoj palači blizu bazilike svetog Petra. Ovi muzeji bogati su svakojakim umjetničkim blagom. Osim umjetničkih zbirki i zbirki stare umjetnosti, u njima se mogu naći i zbirke sakralne umjetnosti. Ulaz u ove muzeje naplaćuje se 15 eura, ali svake nedjelje u mjesecu ulaz je besplatan.

Radno vrijeme:

nedjelja: 8:30 – 14:30 (ulaz besplatan)

ponedjeljak – subota: 9:00 – 18:00 (ulaz 15 eura)

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
4.5/5 - (2 votes)
Click to comment
Na vrh