Connect with us

Članci

8 jedinstvenih mjesta na kojima možete snimiti polarnu svjetlost

8 jedinstvenih mjesta na kojima možete snimiti polarnu svjetlost

Očaravajuća predstava koju treba doživjeti bar jednom u životu. Tako opisuju polarnu svjetlost oni koji su je vidjeli. Potrebni su vam strpljenje i topla odjeća, a morate naravno znati kada i kamo otputovati. Povijest je više puta pokazala kako ovu pojavu možemo gledati i iz srednje Europe, no želite li doživjeti auroru borealis u njezinoj istinskoj ljepoti, morat ćete se uputiti prema sjeveru. Pridružite nam se u promatranju i slikanju polarne svjetlosti iz najljepših mjesta:

1. Fairbanks, Alaska

Gdje je veća vjerojatnost da uspijete doživjeti polarnu svjetlost nego u Fairbanksu na Aljaski? U prosjeku je možete ugledati tijekom približno 243 noći u godini. Uz to, nalazit ćete se u planinama s panoramom Nacionalnog parka Denali i s pićem u ruci u toplicama Chena. Najbolje vrijeme za promatranje polarne svjetlosti na Aljaski počinje u kolovozu i završava tek u travnju. Fotografi tvrde da je ovo mjesto najbolje posjetiti u ožujku – vrijeme je ugodnije, a dani malo duži.

2. Tromsø, Norveška

U Norveškoj je moguće promatrati polarno svjetlo na više mjesta, a među najomiljenija se svrstava Tromsø. Ondje ga, u prosjeku, možete gledati tijekom 230 dana u godini, od rujna do ožujka. Tromsø je čaroban grad, u kojemu će vam uz polarno svjetlo poslužiti ukusnu norvešku večeru. Glavni dio predstave možete pratiti kroz hotelske prozore ili tijekom pustolovine na snježnom skuteru.

3. Isle of Skye, Škotska

Nekada nije potrebno daleko putovati. U siječnju će vam priroda priuštiti promatranje polarnog svjetla i u Škotskoj. Britanci se moraju malo pomučiti kako bi pronašli auroru i posjećivati mjesta na kojima je nebo dovoljno tamno, daleko od svjetlosti velegradova. Glavno mjesto za gledanje je otočje uz zapadnu obalu Škotske.

4. Nellim, Finska

Iako se polarna svjetlost u Finskoj pojavljuje pola godine, od listopada do travnja, samo je dvadesetak noći potpuno idealno za gledanje, bez oblaka koji smetaju. Najveća je vjerojatnost da ćete je ugledati između sedam sati navečer i dva sata ujutro. Najljepše mjesto za promatranje navodno je selo Nellim u divnoj Laponiji. Nalazi se samo devet kilometara od granice s Rusijom i nudi specijalne izlete snježnim zapregama za promatranje aurore.

5. Kirkjufell, Island

Island oduševljava fotografe i za vrijeme kad se polarna svjetlost ne vidi. Namjeravate li posjetiti Island samo zbog ove pojave, fotografi preporučuju da posjetite najveći grad Islanda, Akureyri, koji se nalazi na sjeveru ili brdo Kikjufell na zapadnom dijelu otoka.

6. Murmansk, Rusija

Zašto putovati izvan 68. paralele? Današnja moderna metropola Murmansk s više od pola milijuna stanovnika jedan je od najvećih ruskih gradova koji se nalazi izvan Arktičkog kruga. Što je povuklo ljude na ledene sjeverne krajeve poluotoka Kole, do mjesta gdje se sunce dva mjeseca u godini ne izdiže iznad horizonta? Razlog su luka, ogromna pristaništa, tvornice i prekrcavališta, a prije svega duga uvala koja je, zahvaljujući jednom od ogranaka Golfske struje, jedina sjeverna luka koja se tijekom cijele godine ne smrzava. Murmansk je udaljen oko 32 sata vožnje vlakom od Sankt Peterburga, ali do njega se može stići i zrakom. Mistični grad u kojem se, osim aurore, može promatrati i prvi svjetski nuklearni ledolomac.

7. Longyearbyen, Špicberg

Zahvaljujući polarnoj noći, moći ćete promatrati polarnu svjetlost bilo kada tijekom dana. Uputite se 900 kilometara prema norveškoj unutrašnjosti i imat ćete idealne uvjete za gledanje polarne svjetlosti. Otočje Špicberg trenutačno je vrlo omiljeno i traženo mjesto među turistima iz srednje Europe.

8. Kangerlussuaq, Grenland

Veličanstveni Kangerlussuaq, vrata u Grenland, jedno je od najpopularnijih mjesta za gledanje aurore borealis. Nudi do 300 svijetlih dana u godini, a prema lokalnim stanovnicima leži neposredno iznad područja gdje se polarno svjetlo pojavljuje vrlo često.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh