Connect with us

Članci

7 europskih gradova koji su najljepši zimi

7 europskih gradova koji su najljepši zimi

Oblak pare iz usta, smrznute ruke i tople čizme. Iako bi zimi, na svim ovim destinacijama, na deki mogli ležati samo ljudi otporni na zimu, nemoj odustati. Snijeg i hladno vrijeme jednostavno idu s ovim gradovima. Dobro se obuci, budi dobre volje i gradovi kao što su Kopenhagen, Berlin ili Dublin pozvat će te u bajku koju ljeti nikako nećeš doživjeti.

Kopenhagen, Danska

Kad posjetiš kolijevku „hyggea“, mirnog danskog stila života, bit će ti jasno da ništa ne može poći po zlu. Od mirišljavih pekarnica do hotela s božićnom atmosferom. Zimska čarolija u Kopenhagenu osjeća se posvud. Unatoč hladnijem vremenu ne moraš svoj program planirati samo za obilazak interijera. Vrijedno je doživjeti i sam pogled na okolni krajolik s malo snijega.

Preporuka:

Rezerviraj plovidbu kanalima na kajaku. Neke od tih plovidbi završavaju čak i zagrijavanjem u sauni.

Izvrstan program, i to ne samo za obitelji s djecom, nudi zabavni park Tivoli Gardens, koji je kopenhaški „must see“.

Ugrij se u muzeju Ny Carlsberg Glyptotek koji će te oduševiti svojom umjetničkom zbirkom. Raspolaže s tisuću kipova i portreta iz starog Egipta, Grčke i Rima. Moderno krilo skriva blago iz 19. stoljeća iz Francuske i, naravno, iz Danske.

Hallstatt, Austrija

Malo gradova ispunjava opis „kao iz bajke“ bolje od Hallstatta. Gradić udaljen sat vremena vožnje od Salzburga ponosi se romantičnim jezerom i crkvama iz 12. stoljeća. Cijeli ambijent nadopunjavaju brda Dachsteina. Savršeno mjesto za skijanje, zar ne?

Preporuka:

Rudnik soli Altaussee je najstariji rudnik na svijetu. Nalazi se 35 minuta vožnje autom od Hallstatta.

Prsti su platforma za razgledavanje s koje se pruža čaroban pogled na okolinu. Gore ćeš se odvesti uspinjačom i trebat će ti još dvadesetak minuta šetnje da stigneš do pet prstiju.

Muzej Hallstatt je mali muzej prvi put otvoren 1884. Naći ćeš ondje puno stvari povezanih s gradom – od kamenog doba do sadašnjosti.

Bruges, Belgija

Najočuvaniji srednjovjekovni grad u Europi bajkovit je prije svega tijekom zimske sezone. Osvijetljena stabla i izlozi nadopunjuju šetnju popločenim ulicama. Znaš li bolji lijek za smrznute ruke od belgijske čokolade?

Preporuka:

Mine Water Park, poznat i kao Park ljubavi, oaza je mira i zelenila, a zimi katkada i oaza snijega J. Unatoč tome, zrači romantičnom atmosferom i svakako bi ga trebao vidjeti. S njim je povezana legenda o nesretno zaljubljenoj Minni.

Muzej Groeninge je pun unikatnih remek-djela iz 18. i 19. stoljeća. Čudna je, primjerice, zbirka flamanskih ekspresionista.

Do vrha tornja Belfried možeš doći kad svladaš 366 stepenica. Nagrađen ćeš biti bajoslovnim pogledom na grad. Toranj je nekada služio kao zvonik i, osim zvona od 6 tona, ondje ćeš naći i zvonosvir s 47 zvona.

Dublin, Irska

Dublin je jedna od najomiljenijih zimskih destinacija i to ne samo zbog desetaka udobnih barova. Posljednjih godina ondje se održalo mnogo zimskih festivala. Posjetitelje mame i tradicionalne ceremonije vatre.

Preporuka:

Knjižnica Trinity najveća je u Irskoj i jedna je od najimpozantnijih knjižnica uopće. Izgrađena je u 18. stoljeću i dom je više od dvjesto tisuća knjiga.

Pivovara Guinness ili Guinness Storehouse smatra se najomiljenijom irskom atrakcijom. Razgledavanje počinje na dnu najveće pivske čaše na svijetu i nastavlja sa sedam katova punih interaktivnih doživljaja. Za kraj ćeš uživati u čaši piva u poznatom baru na krovu.

U srcu Dublina stoji Dublinski dvorac koji je od 1204. godine prošao kroz ruke mnogih vlasnika i bio poprištem brojnih povijesnih događaja. Danas u njemu irska vlada održava svoje sjednice. Tijekom razgledavanja dvorca vidjet ćeš ono najbolje, primjerice državne apartmane i Dvoranu svetog Patrika. Zanimljiv je također srednjovjekovni podrum koji je slučajno otkriven tek 1986. godine. Njegove su temelje položili Vikinzi.

Pariz, Francuska

Grad Svjetlosti je zimi hladan, no prekrasan. Čarobni nakit zime u Parizu nisu samo svjetla, nego i stabla i snijeg. Obično dugi redovi za Eiffelov toranj ili Louvre smanjit će se do neprepoznatljivosti što će tvoj izlet učiniti ugodnijim.

Preporuka:

U Parizu možeš klizati na klizalištima na divnim mjestima kao što je Grand Palais de Glaces ili u Božićnom selu na Champ de Mars.

Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu, Champs Elysées, zimi dobije šarenu rasvjetu. Prošeći se njome i napravi nekoliko fotografija.

Posjeti prekrasnu zgradu opere Palais Garner. Prelijepo je okićena i oduševit će te čak i ako ne odeš na jednu od izvedbi. Imaš li dovoljno vremena, nemoj oklijevati i pogledaj neku predstavu. Svjetske su kvalitete.

Edinburgh, Škotska

Edinburgh je poznat po romantičnoj atmosferi tijekom cijele godine, a zima je, naime, još više naglašava. Posjetiš li Kraljevski botanički vrt ili jedan od dućančića na Royal Mileu, nećeš požaliti. Hladno vrijeme potiče želju za viskijem koji je u Edinburghu blagoslovljen! Zalutaj u jedan od autentičnih barova i uživaj u škotskim specijalitetima.

Preporuka:

Kraljevski botanički vrt izgrađen je 1670. godine i jedan je od najboljih na svijetu. Može se činiti kako zima nije vrijeme cvjetanja, no za neke vrste biljaka to ne vrijedi. Osim toga, mraz djeluje romantično na različitim stablima i grmovima.

Edinburški dvorac imao je značajnu ulogu u povijesti Škotske kao kraljevsko sjedište i vojna utvrda. Danas je omiljeno mjesto posjetitelja iz mnogih zemalja.

Tamna prostorija, velik stol i svjetlosna zraka. Posjeti Cameru Obscuru, sliku grada u pokretu koja je inspirirana starom viktorijanskom tehnologijom. Ondje se nalazi i Svijet iluzija u kojem nije sve kao što se čini da jest.

Berlin, Njemačka

Njemački božićni sajmovi svjetski su poznati. Samo u glavnom gradu naći ćeš ih nekoliko desetaka. Osim mirišljavih poslastica kojih ne smije nedostajati na sajmu, domaći i turisti vesele se omiljenim klizalištima. Posudi klizaljke i zabavljaj se do mile volje pod otvorenim nebom.

Preporuka:

Berlinski Botanički vrt u zimskim se mjesecima pretvara u magičnu božićnu bajku. Prošeći se oazom božićnih svjetala i 3D instalacija s čašom kuhanog vina u ruci.

Poslije romantične šetnje uputi se prema Tiergartenu i kod jezera Neuer See udahni malo svježeg zraka. Tiergarten je poznat po svom kafiću Café am Neuen See u kojem možeš uživati u šalici vruće kave.

Parlamentarna zgrada ili Reichstag ispričat će ti priču o povijesti grada. Na vrhu te povijesne zgrade nalazi se staklena kupola iz koje te čeka oduševljavajući panoramski pogled od 360 stupnjeva na grad.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh