Connect with us

Članci

Na što sve moraš misliti prije prvog leta?

Na što sve moraš misliti prije prvog leta?

Što sve mogu ponijeti sa sobom u putničku kabinu? Koliko kila može imati ručna ili predana prtljaga i kojih treba biti dimenzija? Gdje trebam predati veliku prtljagu? Kako izgleda sigurnosna provjera? Kako obaviti prijavu za let? Ta si pitanja zasigurno postavljaju svi oni koji lete prvi put i koji ne znaju što ih sve čeka u zračnoj luci prije leta. Naš će vam članak pomoći da se barem malo riješite stresa prije nego što otputujete na svoju željenu destinaciju. Proći ćemo sve zajedno, korak po korak, da vaš prvi let prođe bez komplikacija.

Putni dokumenti

Najvažniji dokumenti koje trebate imati sa sobom kad letite jesu zrakoplovna karta, ukrcajna propusnica i dokaz o identitetu (putovnica ili osobna iskaznica), eventualno viza. Prije polijetanja trebate znati je li za dolazak na vašu željenu destinaciju i boravak u njoj dovoljna osobna iskaznica ili je potrebno imati putovnicu i/ili vizu. Provjerite je li potrebno da vaša putovnica vrijedi određeni period od trenutka ulaska u pojedinu zemlju (neke države zahtijevaju valjanost 3 – 8 mjeseci). Nemojte zaboraviti zrakoplovnu kartu – u tiskanom obliku ili u elektroničkom obliku u aplikaciji.

Osiguranje

Nemojte zaboraviti na putno osiguranje. Preporučujemo putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza putovanja i osiguranje prtljage. Također, planirate li se na destinaciji baviti sportom (skijanjem, ronjenjem, planinarenjem i sl.) profesionalno ili amaterski, osiguravajuće kuće nude posebne pakete osiguranja za te slučajeve.

Putujete li često, najbolje je i najisplativije ugovoriti godišnju policu putnog zdravstvenog osiguranja koja vrijedi za neograničen broj putovanja. Ili možete imati osiguranje samo za razdoblje dok ste na odmoru.

Prije putovanja provjerite pokriva li vaše putno osiguranje:

– troškove liječenja u potpunosti ili samo djelomično (koje troškove), troškove lijekova i sl.
 – usluge transporta u slučaju ozljede (koje usluge i uključuje li i prijevoz helikopterom u slučaju hitnosti ili nekim sličnim prijevoznim sredstvom)
 – troškove transporta u mjesto stanovanja u slučaju smrti.

Put do zračne luke

Kako stići do zračne luke? Za to postoji više mogućnosti. Sve ovisi o tome koje sredstvo i koji način prijevoza preferirate. Želite li uštedjeti novac ili dajete prednost udobnijem prijevozu? Na raspolaganju su vam opcije kao što su javni prijevoz, službeni prijevoz – tzv. shuttle bus i prijevoz taksijem, a postoji i mogućnost da vas neki prijatelj, poznanik ili član obitelji odveze automobilom. Saznajte više o tome kako stići do željene zračne luke. Put do osam najvećih zračnih luka u Hrvatskoj pronađite na ovoj poveznici.

U zračnoj luci / PRIJE LETA

Preporučuje se u zračnoj luci biti sat i pol (domaće linije), odnosno dva sata (međunarodne linije) prije predviđenog polijetanja. Letite li prvi put, bilo bi dobro da u zračnu luku dođete mnogo prije tog termina, da se snađete. Čim stignete u zračnu luku, na info-ploči provjerite podatke za svoj let, terminal i izlaz (engl. gate) na koji trebate ići. Podatke o terminalu možete naći i u e-poruci s podacima o zrakoplovnoj karti ili na mrežnoj stranici zračne luke. Na info-ploči pronaći ćete i informacije o svom letu, o tome hoće li zrakoplov biti spreman na vrijeme (engl. on time) ili će kasniti (engl. delayed) ili o tome da je let, nažalost, otkazan (engl. cancelled).

Prijava za let (engl. check-in)

Prijavu za let možete obaviti od kuće preko mrežne stranice zrakoplovne kompanije s kojom letite ili u samoj zračnoj luci (prijavom preko samouslužnog aparata ili prijavom na šalter za registraciju putnika). Želite li prijavu za let obaviti u zračnoj luci, možete to napraviti i na samouslužnom kiosku. Pronađite kiosk svoga prijevoznika i upišite broj svoje rezervacije, skenirajte osobnu iskaznicu ili putovnicu i izaberite sjedalo. Što kasnije dođete na samouslužni kiosk, to je manja vjerojatnost da ćete moći izabrati sjedalo prema svojoj želji (možda je već rezervirano za nekog drugog putnika). Druga je mogućnost prijavu za let obaviti na šalteru u zračnoj luci. U oba ta slučaja ukrcajnu propusnicu (engl. boarding pass) ispisat će automat ili zaposlenik zrakoplovne kompanije. Pazite! Zrakoplovna karta nije ujedno i propusnica za ukrcaj! Želite li uštedjeti vrijeme, za let se prijavite preko interneta. Gotovo sve kompanije u cijenu karte imaju uključenu mogućnost odabira sjedala, no kod nekih morate dodatno platiti da biste dobili mjesto koje vam odgovara (niskotarifni prijevoznici). Mjesto vam može odabrati i sustav, a vi ga možete promijeniti ili najprije možete vidjeti koja se mjesta nude pa izabrati ono koje vam odgovara. Koja je prednost internetske prijave za let? Osim što štedite vrijeme, kod niskotarifnih kompanija kao što su Ryanair ili Wizz Air štedite i novac jer te kompanije naplaćuju prijavu za let u zračnoj luci (50 – 60 eura!), no internetska registracija je besplatna. Kako se prijaviti za let online? Posjetite mrežnu stranicu ili otvorite mobilnu aplikaciju svoje zrakoplovne kompanije i otvorite internetsku prijavu za let. Ne uspijete li na stranici određene zrakoplovne kompanije pronaći stranicu za prijavu, jednostavno u Google upišite, npr. „online check-in croatia airlines“.

Da bi sustav pronašao vašu rezervaciju, morat ćete ukucati broj rezervacije i svoje ime ili svoju e-adresu. Nakon toga trebate upisati svoje osobne podatke kao što su ime, prezime, datum rođenja i broj osobne iskaznice ili putovnice. Jednostavno popunite sve što se od vas traži. Nakon uspješne internetske prijave za let, na raspolaganju će vam biti vaše ukrcajne propusnice. Karte ćete pronaći u pretincu svoje elektroničke pošte. Možete ih ispisati ili možete, u većini slučajeva, koristiti kartu spremljenu u mobilnu aplikaciju zrakoplovne kompanije s kojom letite tako da će i QR kod biti dovoljan.

Predavanje velike prtljage

Putujete li s velikim koferom, predajte ga na šalteru na kojem se obavlja prijava za let. To je jedna od prvih stvari koju biste trebali napraviti kad stignete u zračnu luku. Broj šaltera pronaći ćete na info-ploči kraj broja vašeg leta. Svaki komad predane prtljage dobije naljepnicu s brojem prtljage, a svaki putnik uz ukrcajnu propusnicu dobiva i potvrdu za predanu prtljagu. Dobro je da na svaki komad prtljage stavite privjesak s vašim podacima te da u svaki komad prtljage stavite papir s istim osobnim podacima. Da biste među mnoštvom kofera brzo prepoznali svoj (nije li doista jedinstven i upadljiv), označite ga upadljivom trakom ili naljepnicom.

S ručnom i/ili osobnom prtljagom na sigurnosnu provjeru

Pratite table i tražite svoj izlaz. Na putu do izlaza morate proći sigurnosnu provjeru. Kako izgleda sigurnosna provjera i kako se tijekom nje treba ponašati? Uzmite plastičnu posudu i u nju stavite tekućinu u propisanoj plastičnoj vrećici, elektroničke uređaje, nakit (velike naušnice, ogrlicu s velikim privjeskom, remen, sat i sl.) i jaknu. Tu plastičnu posudu stavite na pokretnu traku, nakon čega će sve što se nalazi u njoj biti pregledano RTG uređajem. Sada ćete i vi morati proći kroz detektor metala. Osoblje zaduženo za sigurnosne provjere dodatno će vas pregledati i može od vas tražiti da se izujete. Prođete li provjeru bez neprilika, svoje ćete stvari dobiti natrag pa ih možete izvaditi iz posude, krenuti prema svom izlazu i čekati ukrcaj u zrakoplov.

Postoje dvije mogućnosti poslije uspješne sigurnosne provjere, ovisno o tome letite li izvan Schengena ili unutar njega. Letite li izvan Schengena, morat ćete proći pregled putovnica pri čemu ćete pokazati svoju putovnicu i krenuti dalje do svoga izlaza. Letite li unutar Schengena, uputit će vas u bescarinsku zonu s različitim trgovinama.

Nakon što obiđete trgovine i približi se vrijeme vašeg polaska, pratite table do svog izlaza. Izlaz se otvara pola sata prije polijetanja. Dok se ne otvori, možete sjesti u čekaonicu i čekati da se otvori šalter na kojemu će biti obavljena provjera vaše karte i putnih dokumenata, nakon čega ćete biti upućeni prema zrakoplovu. Katkad nećete izravno ući u zrakoplov, nego će vas autobus odvesti do njega.

Prtljaga

Nemojte zaboraviti spakirati stvari u prikladnu prtljagu. Ona bi trebala odgovarati propisanim dimenzijama i maksimalnoj težini. Svaki zračni prijevoznik ima svoje odgovarajuće parametre. Provjerite unaprijed koja je prtljaga već zaračunata u cijenu karte, a za koju, eventualno, trebate nadoplatiti.

Postoje dvije vrste prtljage, ona koju nosite sa sobom u putničku kabinu – ručna prtljaga (+ dodatni manji komad osobne ručne prtljage) i ona koju predajete u zračnoj luci i koja je veća i teža. U cijenu je većinom zaračunata ručna prtljaga koju možete ponijeti sa sobom u kabinu – ruksak, mali kofer na kotačima, prijenosno računalo ili fotoaparat. Predana prtljaga (engl. checked baggage) naplaćuje se (kao dodatna prtljaga) ili je zaračunata u cijenu. Kod niskotarifnih zrakoplovnih kompanija budite spremni na to da ćete morati platiti za dodatnu prtljagu. Uvijek trebate provjeriti koja je prtljaga u cijeni, najbolje prije nego što kupite karte.

Ručna prtljaga

Budući da ručnu prtljagu nosite sa sobom u kabinu, ona mora proći sigurnosnu provjeru. Zbog toga trebate znati što smije, a što ne smije biti u njoj.

Tekućine

U ručnoj prtljazi možete imati tekućine u spremnicima (bočicama) do maksimalno 100 mililitara. Svi spremnici zajedno ne smiju prekoračiti obujam od jedne litre. Na svakom spremniku (bočici) treba biti označeno koliko mililitara sadrži. Sve bočice moraju biti u prozirnoj plastičnoj vrećici koja se može ponovno zatvoriti. Takve je vrećice moguće kupiti i u zračnoj luci. Bočice koje sadrže više od 100 mililitara bit će bačene. Tijekom sigurnosne provjere tu vrećicu trebate izvaditi iz ručne prtljage.

Elektronika

Tijekom sigurnosne provjere trebate izvaditi i elektroničke uređaje i staviti ih u za to namijenjenu posudu. Elektronički uređaji, kao što su prijenosno računalo, tablet ili fotoaparat, pripadaju u ručnu prtljagu. Ne zaboravite: upotreba elektroničkih uređaja u putničkoj kabini dopuštenaje isključivo u “zrakoplovnom načinu rada.”

Zabranjene stvari u ručnoj prtljazi

Pogledajte popis zabranjenih stvari koje ne smijete ponijeti sa sobom u kabinu.

U ručnoj prtljazi zabranjeno je nositi:
– oružje ili kopije oružja/igračke (metalne ili plastične)
– škarice, noževe
– pribor za brijanje (žilete, britvice)
– alate
– zapaljive materijale
– tekućine obujma većeg od 1 decilitra.

Dimenzije ručne prtljage

Svoje stvari morate spakirati u prtljagu koja odgovara propisanim dimenzijama. U njih morate uračunati i kotače. Svaka kompanija ima svoje propisane dimenzije, tako da ih je prije leta najbolje provjeriti na mrežnoj stranici kompanije s kojom letite. Prekoračite li propisane dimenzije, to će vam biti dodatno naplaćeno. Većinom nitko ne gleda jeste li prekoračili dimenzije za jedan ili dva centimetra, ali za svaki slučaj slijedite pravila da ne biste uzalud bacali novac. Dopuštena težina ručne prtljage obično iznosi između 8 i 10 kilograma.

Predana prtljaga

Velika prtljaga ide u donju palubu. Neke zrakoplovne kompanije uključuju tu prtljagu u cijenu, kod nekih je treba dodatno platiti. Prije leta provjerite što vrijedi u vašem slučaju. Tu prtljagu predajete na šalteru prije sigurnosne provjere.

Dimenzije predane prtljage

Na mrežnoj stranici zračnog prijevoznika provjerite dimenzije propisane za predanu prtljagu. Nju predajete na šalteru na kojemu se prijavljujete za let. Dopuštena težina predane prtljage obično iznosi između 20 i 30 kilograma.

U zrakoplovu / TIJEKOM LETA

Čim uđete u zrakoplov, potražite svoje sjedalo. Slobodno zamolite kabinsko osoblje da vam pomogne pronaći vaše mjesto. Veći komad ručne prtljage stavite u pretinac iznad svoga sjedala. Kabinsko osoblje pomoći će vam i u pronalaženju spremišnog prostora. Prije polijetanja stjuardese i stjuardi objasnit će vam kako se treba ponašati u zrakoplovu i što je potrebno napraviti u slučaju kritične situacije. Oni koji sjede kraj prozora uz koji se nalazi izlaz za slučaj opasnosti, trebaju znati (ili će im biti objašnjeno) što je potrebno učiniti u slučaju opasnosti. Sigurnosna pravila naći ćete i na karti ispred sebe. Tijekom cijelog leta budite vezani sigurnosnim pojasom. Nemojte zaboraviti staviti elektroničke uređaje u zrakoplovni način rada. Neki zrakoplovni prijevoznici nude pristup internetu tijekom leta. Ne možete li izdržati, iskoristite tu uslugu koja se većinom naplaćuje. U putničkoj kabini postoji i ponuda hrane i pića. Kod nekih prijevoznika u cijenu karte uključeni su lagani obrok i piće. Ako ste gladni ili žedni, možete kupiti nešto iz ponude. Također možete kupiti nešto sitno u bescarinskoj zoni i ponijeti sa sobom u kabinu. Što se hrane i pića tiče, na ovoj ćete poveznici pronaći savjete kako ugodno letjeti i izbjeći probleme s probavom. ODKAZ

Na odredištu / POSLIJE LETA

Poslije slijetanja do zgrade zračne luke možete doći pješke kroz zračni tunel ili autobusom. Dobar savjet je slijediti masu. Potom možete pokupiti svoju predanu prtljagu. Informacije o broju pokretne trake s vašom prtljagom pronaći ćete na elektroničkim info-pločama. U slučaju da putujete samo s ručnom prtljagom ili ste već pokupili predanu prtljagu, pratite oznaku EXIT. Putujete li izvan Schengena, morat ćete proći i provjeru putovnica i/ili viza. U slučaju da ne pronađete svoju prtljagu, gubitak prijavite na šalteru za izgubljene stvari (engl. lost and found). Morate li napustiti zračnu luku bez svoje prtljage, ispunite pismeni obrazac o kašnjenju/gubitku prtljage. U slučaju oštećenja prtljage problem treba prijaviti na istom šalteru i tražiti pismenu potvrdu.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh