Connect with us

Članci

Iskustvo za cijeli život: 10 najljepših trekinga u svijetu

Iskustvo za cijeli život: 10 najljepših trekinga u svijetu

Zaboravi na svakodnevicu. Zamisli čistu prirodu, ruksak na leđima i predivan pogled oko sebe. Ako i ti žudiš za odmorom bez interneta, za koji će ti biti dovoljni samo čvrsta obuća i osmijeh na licu, na kojem ćeš moći nadmašiti svoje granice, onda čitaj dalje. Odmor ne mora biti samo izležavanje na plaži u luksuznom odmaralištu s čašom margarite u ruci. Ovih 10 mjesta izvući će te iz kolotečine, natjerati da razbistriš glavu, zaboraviš na brige i doživiš nešto spektakularno!

1. Inca Trail

Lokalitet: Peru, Južna Amerika
Udaljenost: 41 km
Potrebno vrijeme: 4 dana
Kada je najbolje krenuti: od svibnja do rujna

Jedan od najpopularnijih trekinga na svijetu. Inca Trail dugačak je 41 kilometar i vodit će te predivnim krajolikom Perua, gdje ćeš imati mogućnost vidjeti drevne ruševine, džunglu, prelijepa zelena brda i napokon nezaboravni Machu Picchu!

2. Everest Base Camp Trek

Lokalitet: Nepal
Udaljenost: 112 km
Potrebno vrijeme: 16 dana
Kada je najbolje krenuti: od ožujka do svibnja ili od rujna do studenog

U prošlosti su se na Everest usuđivali penjati samo oni iskusni, a danas se na njegov vrh čeka u redovima. Ovaj je treking srećom nešto drugo. Do baznog kampa na visini 5380 metara nadmorske visine možeš se usuditi i ti te uživati u izvanrednom putu koji nećeš zaboraviti. Suočit ćeš se s najvećom planinom na svijetu. Za to ti treba više od dva tjedna, ali nećeš se žaliti jer ćeš ih provesti na nevjerojatnoj Himalaji.

3. Kilimandžaro

Lokalitet: Tanzanija, Afrika
Udaljenost: 56 km
Potrebno vrijeme: 7 dana i više
Kada je najbolje krenuti: siječanj, veljača ili rujan

Ovaj vrlo popularan treking možeš isprobati samo s vodičem. Dobar odabir želiš li spojiti egzotičan odmor s usponom na visoku planinu. Trebat će ti više dana, no isplatit će se. Kilimandžaro je moguće pobijediti na više načina. To je najviša planina na koju se možeš popeti pješke.

4. Yosemite Grand Traverse

Lokalitet: Kalifornija, SAD
Udaljenost: 96 km
Potrebno vrijeme: 6 – 7 dana
Kada je najbolje krenuti: od polovine lipnja do polovine rujna

Ovaj će ti treking pokazati ono najbolje od Nacionalnog parka „Yosemite“. Vidjet ćeš predivne slapove, granitna brda i široke livade, a fotoaparat će ti biti prepun divnih fotografija čiste prirode koja nudi mnogo spektakularnih doživljaja.

5. Tour du Mont Blanc

Lokalitet: Francuska, Italija, Švicarska
Udaljenost: 170 km
Potrebno vrijeme: 8 – 11 dana
Kada je najbolje krenuti: od srpnja do rujna

Tour du Mont Blanc jedan je od najimpozantnijih, no istodobno i najpristupačnijih trekinga za Hrvate. S dužinom od 170 kilometara i nadmorskom visinom od deset tisuća metara ništa nije jednostavno. Pogledi na ledenjake, doline i sam Mont Blanc motivirat će te i tjerati da svaki dan nastaviš dalje.

6. Torres del Paine – staza W                                   

Lokalitet: Nacionalni park „Torres del Paine“, Patagonija, Čile
Udaljenost: 60 – 80 km
Potrebno vrijeme: 4 – 6 dana
Kada je najbolje krenuti: omiljeno je razdoblje od listopada do travnja, mi preferiramo srpanj (tijekom njihove zime!)

Popularna staza koja svojim oblikom sliči slovu W vodit će te kroz prekrasan Nacionalni park „Torres del Paine“. Imat ćeš mogućnost vidjeti vulkanska brda, ledenjake i čista jezera. Patagonija se smatra jednim od najljepših mjesta na našem planetu, a turisti ga još nisu uništili.

7. Snowman Trek

Lokalitet: Butan
Udaljenost: 328 km
Potrebno vrijeme: 25 dana i više
Kada je najbolje krenuti: od travnja do listopada

Mnogi govore da se radi o najzahtjevnijoj stazi na svijetu i da mnogo ljudi ne uspije. Najveći problem je, naime, nepredvidljivo vrijeme na Himalaji. Zbog toga je ovaj treking namijenjen iskusnijim turistima. Nalazit ćeš se na prilično visokoj nadmorskoj visini između Tibeta i Butana. Uz put posjeti čarobne budističke samostane i udaljena sela puna nasmiješenih ljudi. Ako ti ne smeta šetanje strmim brežuljcima šest do osam sati dnevno i prilagođavanje nadmorskoj visini, zasigurno ćeš zavoljeti Snowman Trek!

8. Annapurna Trek

Lokalitet: Nepal
Udaljenost: 160 – 230 km
Potrebno vrijeme: 15 – 25 dana
Kada je najbolje krenuti: listopad – studeni ili od polovine ožujka do polovine travnja

Smatra se jednim od najljepših trekinga na svijetu. Staza Annapurna slijedi lijepu i staru trgovačku rutu koja vodi kroz nepalsku Himalaju. Prođi kroz visoki Thorung La Pass na nadmorskoj visini od 5416 metara, pogledaj izlazak sunca nad vrhovima Poon Hilla i meditiraj kod sjajnih voda jezera Tilicho. Trajanje puta ovisi o tvojoj kondiciji, ali preporučuje se minimalno 15 dana.

9. Laugavegur Trail

Lokalitet: Island
Udaljenost: 56 km
Potrebno vrijeme: 5 dana
Kada je najbolje krenuti: od lipnja do rujna

Island – jedan od najfascinantnijih otoka na svijetu. Mjesto na kojemu se najveći pustolovi svijeta susreću zbog jedne stvari. Žele biti prisutni u jednom nevjerojatnom prirodnom kazalištu. Radi se o mjestu koje će ljude uvijek privlačiti i unatoč tome što je vrijeme većinom neugodno. Gejziri, vulkani, ledenjaci, vatra, lagune, sve na jednom mjestu. Prolazi se kroz vulkansku zemlju, uz stijene prekrivene lišajevima, a predivnih je pogleda tijekom cijelog puta milijun. Ova planinarska staza prolazi kroz neka od najljepših mjesta na Islandu.

10. Routeburn Track

Lokalitet: Novi Zeland
Udaljenost: 32 km
Potrebno vrijeme: 1 – 5 dana
Kada je najbolje krenuti: od lipnja do rujna

Od najviših planinskih vrhova do netaknutih jezera i kaskadnih slapova. Izvanredan način kako upoznati prirodu Novog Zelanda i stići duboko u njezinu unutrašnjost. Nema sumnje da ćeš vidjeti najbolje od Novog Zelanda. Uz jedan bonus – nebo s milijun zvijezda svake noći.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh