Connect with us

Članci

Imaš nekoliko slobodnih dana? Posjeti Sloveniju – ova mjesta ćeš zavoljeti

Imaš nekoliko slobodnih dana? Posjeti Sloveniju – ova mjesta ćeš zavoljeti

Kristalno čista jezera, divlji slapovi, monumentalne Julijske Alpe i šarmantna Ljubljana. U Sloveniji možeš u samo nekoliko dana mnogo toga vidjeti. Osim toga, Slovenci su naši susjedi tako da si tamo jako brzo. Pripremili smo savjete o tome što se sve isplati vidjeti i doživjeti u Sloveniji. Pročitaj članak i uvidjet ćeš zbog čega se isplati barem nekoliko dana odmora provesti u jednoj od najsigurnijih zemalja na svijetu.

1. Jezera Bled i Bohinj

Jezero Bled simbol je zemlje i svake godine privlači mnoštvo turista. Ovo dobro poznato jezero usred kojega se nalazi crkva bilo bi šteta propustiti tijekom izleta u Sloveniju. Po jezeru se može ploviti tradicionalnim brodovima koji podsjećaju na gondole, u pogledu na njega možeš uživati iz ptičje perspektive, a možeš se i popeti na jedno od okolnih brda Ojstrica i Osojnica. Želiš li doživljaj dovesti do savršenstva, možeš prenoćiti u Garden Villageu. Odabrati možeš jedan od klasičnih i luksuznijih glamping šatora ili kuća na drvetu.

Dok okolina jezera Bled počinje polako nalikovati na tipično odmaralište, na jezeru Bohinj pronaći ćeš mir. Zadržalo je svoj prirodni karakter i okolne planine dramatično se zrcale na njegovoj površini. Osim toga, Bohinjsko jezero nalazi se upravo u Nacionalnom parku Triglav, što ga čini pogodnim polazištem za razne izlete. Najpopularniji je uspon na planinu Vogel, ali možeš se lijepo prošetati i po manje zahtjevnim rutama oko jezera. Što se smještaja tiče, jezero je okruženo mnogim selima s pansionima ili privatnim kućama.

2. Izleti u Dolinu Triglavskih jezera

Najveći izazov za turiste uspon je na najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpa – Triglav (2864 m). Preporučujemo, međutim, odabrati jednu od ruta uz riječna korita. Izrazito je, primjerice, omiljena ruta uz rijeku Mostnicu. Mirni tok izmjenjuje se s brzacima i tim se dijelom mogu penjati i manje iskusni turisti. Na kraju rute oduševit će te slap Mostnica.

Slovenija ima nekoliko slapova koje bi vrijedilo posjetiti. Možda je najpoznatiji i najljepši slap Savica. Dug je 78 metara i opskrbljuje vodom rijeku Bohinjku koja se ulijeva u Bohinjsko jezero. Pješačenje do Savice može trajati tri ili četiri do pet sati.

3. Rijeka Soča i planinski prijelaz Vršič

Rijeka Soča oduševit će te svojom smaragdno-zelenom bojom. Po njoj je idealno ploviti jugozapadno od Julijskih Alpa, u gradu Bovecu. Možeš samostalno kanuirati po mirnijim vodama, a želiš li veću avanturu, pridruži se organiziranom raftingu.

Planinski prijelaz Vršič najviši je cestovni prijelaz u Sloveniji. Povezuje sjever i jug Julijskih Alpa i s njega se pruža pogled koji oduzima dah. Izgradili su ga ruski uhićenici tijekom Prvog svjetskog rata i radi se o čudu cestovnog prometa. Uz cestu ima bezbroj odličnih mjesta za fotografiranje. Prijelaz vodi do Kranjske Gore, gdje te čeka kristalno čisto jezero i odlična slovenska kuhinja.

4. Ljubljana

Bez obzira na to odmaraš li se kraj jednog od jezera ili se šetaš slovenskim brdima, glavni grad uvijek je blizu, pa bi bio grijeh ne posjetiti ga. Grad od tristo tisuća stanovnika mješavina je različitih arhitektonskih stilova koji se skladno nadopunjuju. U centru grada očarat će te građevine iz srednjeg vijeka koje se prepliću sa zgradama ljubljanskog arhitekta Jože Plečnika. Taj je poznati arhitekt projektirao, primjerice, poznati trostruki most, središnju tržnicu, Nacionalnu knjižnicu i ljubljansko groblje. Grad je pun predivnih parkova (najpoznatiji je zasigurno park Tivoli), udobnih kafića i restorana. Osim toga, cijeli je grad dostupan pješice, eventualno možeš unajmiti bicikl. Ne trebaš se bojati sudara jer su rute dobro označene i ondje gotovo svi voze bicikle.

Ovako to izgleda na moru u Sloveniji.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh