Connect with us

Članci

Havaji usred Atlantika. Posjeti očaravajuće Azore sad odmah.

Havaji usred Atlantika. Posjeti očaravajuće Azore sad odmah.

Zovu ih Havajima srednjeg Atlantika, puni su tajna i pustolovina. Gledanje kitova, jedrenje, ronjenje, pješačenje ili kanuiranje, to je cjelodnevni program za domaće i turiste. Ovo mjesto nudi savršene uvjete za surfanje i druge sportove na vodi. U zelenoj zemlji možeš uživati s konjskih leđa ili na biciklu, a oni hrabri i iz ptičje perspektive – uživajući u padobranskom jedrenju. Sama je zemlja carstvo termalnog blata, špilja i osvježavajućih kratera koji pričaju priču o vulkanskom podrijetlu otoka.

Održivi turizam

Na Azorima možeš naći dvije od petnaest portugalskih znamenitosti koje se nalaze na UNESCO-vu Popisu svjetske baštine – vinograde Pico i stari gradić Angru do Heroismo na otoku Terceiri, ali i tri biosfere (Graciosa, Flores i Corvo). Mreža prirodnih parkova i morskih rezervata podržava zaštitu ovdašnjeg životnog okoliša. Liberalizacija zrakoplovne industrije otoke čini pristupačnijima nego ikad prije. U smislu održivog turizma mogu biti dobar primjer za druge destinacije (ako zanemarimo činjenicu da se do njih uglavnom putuje zračnim putem).

Slikoviti pogledi i ugodne plaže

Za jednim od dramatičnih i jedinstvenih pogleda uputi se do otoka zvanog São Miguel i divi se njegovim kraterima i jezerima u dijelu Sete Cidades. Rezerviraj razgledavanje s vodičem i saznaj kako najbolje istražiti ovo područje. Na destinaciji kao što su Azori prirodno je krenuti na lokalnu plažu. Uživaj u danu na valovima, izložena ili izložen sunčevim zrakama. Najbolje među njima su Praia Grande u blizini Ponta Delgada, Praia Formosa na otoku Santa Maria i Ribeira Quente na otoku Sãu Miguelu.

Isprobaj veslanje na dasci

Ako si aktivan tip i želiš potpuno uživati u pogledu na more, rezerviraj dan na dasci i isprobaj veslanje na dasci. Azorska jezera pružaju mirnu i ugodnu sredinu za ovu aktivnost na vodi. Privlači li te kultura, znaj da postoji velik izbor festivala koje možeš posjetiti. Od vjerskih, glazbenih do mornarskih. Otoci žive festivale ponajprije u najtoplijim mjesecima. Svaki od otoka ima svoj kalendar događanja koji možeš pronaći na internetu.

Kušaj lapase (priljepke)

Na Azorskim otocima plodovi mora nešto su što bi barem jednom trebalo imati na tanjuru. Za većinu otoka ocean je izravni izvor sirovina. Naruči nešto neobično – portugalske „lapas grelhadas“ (školjke). Skupljaju se po stijenama, možeš ih jesti sirove ili sa žara, s maslacem, češnjakom i kapljicom limunova soka. Naći ih se može na svim Azorskim otocima i ubrajaju se među najpopularnije oceanske delicije i turističke kulinarske doživljaje. Najveće od njih mogu se naći na najzapadnijim otocima – Floresu i Corvu.

Popni se na najviši vrh Portugala

Azorski otok Pico drugi je otok po veličini te ujedno i mjesto na kojem se nalazi najviši vrh Portugala visok 2351 metar. Ovaj treking nije za turiste-početnike. Najveći dio uspona nalazi se iznad stjenovitog terena, a pogled s njegova vrha doista je vrijedan i spektakularan.

Vrijeme za gledanje kitova

Jedno od najfascinantnijih iskustava koje se nudi u okolini obuhvaća plovidbu Atlantikom, tijekom koje se mogu gledati ovi impozantni morski sisavci. Većina otoka nudi mogućnost razgledavanja s vodičem. Na otoku Sãu Miguelu (najvećem od devet otoka), na području zvanom Ponta Delgada i Vila Franca do Campo, takav je poučni izlet vjerojatno najjednostavniji. Tijekom gledanja kitova nemoj propustiti dupine koji iskaču iz oceana.

Naruči ručak spremljen u vulkanskom tlu

U selu Furnasu na Sãu Miguelu domaći su stanovnici „sporo kuhanje“ podigli na višu razinu. Lonac pun „cozidoa“ (gulaša od mesa i povrća) stavljaju u pukotine u vulkanskom terenu i u njima ga kuhaju cijeli dan. Mnogi od lokalnih restorana uzimaju narudžbe unaprijed (preporučljivo ih je nazvati dan prije), stoga nemoj previše razmišljati i oklijevati.

Ozdravi u geotermalnim vodama

Prije nego što kreneš u Furnas zbog hrane, posjeti park Terra Nostra ili Poça da Dona Beija i opusti se u vrućim geotermalnim izvorima. Ta dva mjesta i mnogo drugih izvora djelovat će pozitivno na tvoje zdravlje. Poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju razinu stresa i liječe kožu. Prije ulaska u geotermalne vode Terre Nostre obavezno obuci tamniji kupaći kostim jer ga prirodno žućkasto-smeđa voda može zaprljati.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh