Connect with us

Članci

Dobrodošli u Singapur-Changi Airport, najbolju zračnu luku na svijetu!

Dobrodošli u Singapur-Changi Airport, najbolju zračnu luku na svijetu!

Svojom površinom, koja čini polovinu površine Los Angelesa, Singapur je jedna od manjih zemalja. Ono što mu nedostaje u veličini zna nadoknaditi svojom modernom arhitekturom koja simbolizira bogatstvo zemlje i svake godine mami puno turista iz cijelog svijeta. Arhitektura ovog grada zaslužuje mnogo superlativa. Iako se ponosi prvim spiralnim mostom Helix i najvećim krovnim bazenom, njegov je dragulj nesumnjivo skriven u golemoj zračnoj luci Changi.

Najbolja zračna luka svijeta vrhunac je konzumerizma

Tvrtka Skytrax šest puta zaredom proglasila je Changi najboljom zračnom lukom na svijetu. Hvaliti se može najmodernijom opremom, restoranima i dućanima koji su zajedno s luksuznim kompleksom i trgovačkim centrom savršena kombinacija onog najboljeg što luka može ponuditi. Dijelovi zračne luke pojavili su se u filmu „Suludo bogati Azijci“. O tebi i o stanju tvog računa ovisi hoćeš li ovu zračnu luku doživjeti kao vrhunac zabave ili pakao konzumerizma u kojem te primamljive ponude “pojedu” i tjeraju potrošiti još više novca.

Vrt leptira, kino i zabavni dječji kutak

Reportažu o posjetu singapurskoj zračnoj luci izvorno je za portal vice.com napisao Justin Caffier, koji je sve mogućnosti koje pruža zračna luka isprobao tijekom pet sati. Svoje razgledavanje započeo je u zabavnoj zoni Mr. Beana i privremeno uređenoj prostoriji na temu Harryja Pottera. Savršeno za djecu, prije svega za njihove roditelje koji se trebaju odmoriti od svojih potomaka. Postoji i mogućnost da pogledaš film u kinu, no veći je doživljaj posjetiti vrt leptira po kojem je luka specifična.

Bazen u zračnoj luci? Zašto ne!

Ovdje ćeš naći i “socijalno drvo”, fotokabinu u kojoj se možeš fotografirati, nakon čega će tvoja slika biti objavljena na velikom ekranu. Fotografiju ćeš dobiti pri sljedećem dolasku u zračnu luku. Sljedeće zaustavljanje je vjerojatno najomiljenije. Bazen s pogledom na zrakoplove koji slijeću i polijeću. Dok čekaš svoj let, možeš skoknuti u teretanu. Onima željnim odmora namijenjena je zona s ergonomskim naslonjačima. Nakon zaustavljanja kod jezera s koi šaranima i kod štanda s viskijem, na kojemu se ovo mirišljavo piće nudi u čašicama, u raspoloženju za zabavu uputi se na kat u Long Bar. Probaj, naprimjer, osvježavajući koktel s džinom nazvan “Singapore sling”.

“Jesi li već jeo?”

Ručati možete u tzv. hawker centru. U Singapuru se jelo kaže “makan” i doživljava se kao strast i način života. Prijatelji se ne pozdravljaju s “Bok!” ili “Kako si?” nego sa “sudah makan” ili u prijevodu “Jesi li već jeo?” Hawker centri najbrži su i najjeftiniji način da dobiješ svoj makan. Većinom su to poluzatvorene zgrade u kojima se nalaze štandovi s namirnicama, različitom hranom i desertima koji su pripremljeni za neposrednu konzumaciju.

Jewel je pogled u budućnost

Zračna luka Changi već je sada destinacijom sama po sebi, ali njezin današnji izgled nije konačan. Osim što se radi na petom terminalu, u procesu je izgradnja tzv. “destinacije stila života” kako mnogi zovu Jewel. Ovo mjesto trebalo bi spojiti tri terminala i bit će otvoreno i za posjetitelje koji ne lete. Radovi bi trebali biti završeni ove godine. Upišite Jewel u pretraživač Google i vidjet ćete futurističke vizualizacije koje je teško zamisliti u prostorima zračne luke. Prema opisu, to bi mjesto trebalo biti eklektička kombinacija zabavnih atrakcija, urbane atmosfere i prirode. Nešto poput malog Disneylanda budućnosti.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh