Connect with us

Članci

Dobrodošli u Singapur-Changi Airport, najbolju zračnu luku na svijetu!

Dobrodošli u Singapur-Changi Airport, najbolju zračnu luku na svijetu!

Svojom površinom, koja čini polovinu površine Los Angelesa, Singapur je jedna od manjih zemalja. Ono što mu nedostaje u veličini zna nadoknaditi svojom modernom arhitekturom koja simbolizira bogatstvo zemlje i svake godine mami puno turista iz cijelog svijeta. Arhitektura ovog grada zaslužuje mnogo superlativa. Iako se ponosi prvim spiralnim mostom Helix i najvećim krovnim bazenom, njegov je dragulj nesumnjivo skriven u golemoj zračnoj luci Changi.

Advertisement

Najbolja zračna luka svijeta vrhunac je konzumerizma

Tvrtka Skytrax šest puta zaredom proglasila je Changi najboljom zračnom lukom na svijetu. Hvaliti se može najmodernijom opremom, restoranima i dućanima koji su zajedno s luksuznim kompleksom i trgovačkim centrom savršena kombinacija onog najboljeg što luka može ponuditi. Dijelovi zračne luke pojavili su se u filmu „Suludo bogati Azijci“. O tebi i o stanju tvog računa ovisi hoćeš li ovu zračnu luku doživjeti kao vrhunac zabave ili pakao konzumerizma u kojem te primamljive ponude “pojedu” i tjeraju potrošiti još više novca.

Vrt leptira, kino i zabavni dječji kutak

Reportažu o posjetu singapurskoj zračnoj luci izvorno je za portal vice.com napisao Justin Caffier, koji je sve mogućnosti koje pruža zračna luka isprobao tijekom pet sati. Svoje razgledavanje započeo je u zabavnoj zoni Mr. Beana i privremeno uređenoj prostoriji na temu Harryja Pottera. Savršeno za djecu, prije svega za njihove roditelje koji se trebaju odmoriti od svojih potomaka. Postoji i mogućnost da pogledaš film u kinu, no veći je doživljaj posjetiti vrt leptira po kojem je luka specifična.

Bazen u zračnoj luci? Zašto ne!

Ovdje ćeš naći i “socijalno drvo”, fotokabinu u kojoj se možeš fotografirati, nakon čega će tvoja slika biti objavljena na velikom ekranu. Fotografiju ćeš dobiti pri sljedećem dolasku u zračnu luku. Sljedeće zaustavljanje je vjerojatno najomiljenije. Bazen s pogledom na zrakoplove koji slijeću i polijeću. Dok čekaš svoj let, možeš skoknuti u teretanu. Onima željnim odmora namijenjena je zona s ergonomskim naslonjačima. Nakon zaustavljanja kod jezera s koi šaranima i kod štanda s viskijem, na kojemu se ovo mirišljavo piće nudi u čašicama, u raspoloženju za zabavu uputi se na kat u Long Bar. Probaj, naprimjer, osvježavajući koktel s džinom nazvan “Singapore sling”.

“Jesi li već jeo?”

Ručati možete u tzv. hawker centru. U Singapuru se jelo kaže “makan” i doživljava se kao strast i način života. Prijatelji se ne pozdravljaju s “Bok!” ili “Kako si?” nego sa “sudah makan” ili u prijevodu “Jesi li već jeo?” Hawker centri najbrži su i najjeftiniji način da dobiješ svoj makan. Većinom su to poluzatvorene zgrade u kojima se nalaze štandovi s namirnicama, različitom hranom i desertima koji su pripremljeni za neposrednu konzumaciju.

Jewel je pogled u budućnost

Zračna luka Changi već je sada destinacijom sama po sebi, ali njezin današnji izgled nije konačan. Osim što se radi na petom terminalu, u procesu je izgradnja tzv. “destinacije stila života” kako mnogi zovu Jewel. Ovo mjesto trebalo bi spojiti tri terminala i bit će otvoreno i za posjetitelje koji ne lete. Radovi bi trebali biti završeni ove godine. Upišite Jewel u pretraživač Google i vidjet ćete futurističke vizualizacije koje je teško zamisliti u prostorima zračne luke. Prema opisu, to bi mjesto trebalo biti eklektička kombinacija zabavnih atrakcija, urbane atmosfere i prirode. Nešto poput malog Disneylanda budućnosti.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh