Connect with us

Članci

8 stvari koje trebaš vidjeti i doživjeti u Bruxellesu

8 stvari koje trebaš vidjeti i doživjeti u Bruxellesu

Jesi li znao da postoji glavni grad Europe? Taj je pridjev Bruxelles dobio neslužbeno, ali opravdano. Sjedište je NATO-a i nekih institucija Europske unije. Nazovi ga Bruxelles, Brussels, Brussel ili Brüssel, sve je točno. Službeni jezici su francuski i nizozemski. Glavno je putničko i industrijsko središte Belgije.

Uz to, to je mjesto puno zelenila, znamenitosti, živahnih četvrti ili luksuznih trgovina. Često ga nazivaju „manjom sestrom Pariza“, pri čemu „manja“ ne znači lošija ili manje zanimljiva verzija. U ovom članku možemo ti dokazati da je to stvarno tako.

Atomium ili devet najpoznatijih kuglica

Simbol Bruxellesa, jedinstveni trag povijesti, najpopularnija gradska atrakcija. Ako si se ikad zapitao koliko puta trebaš povećati molekulu željeza da bi od nje postao najposjećeniji spomenik, reći ćemo ti. Čak i ako o tome ne razmišljaš. Točno 165 milijardi puta.

Ovaj model stvoren je povodom Svjetske izložbe 1958. godine koja se ovdje održala. Uživaj u izložbama različitih znanstvenih disciplina unutar modela ili u najbržem dizalu u Europi.

Europa na dlanu u parku Mini-Europe 

Prijeći Europu za nekoliko sati? Nije problem! Barem ne u jedinom parku na svijetu u kojem ćeš pronaći 350 maketa europskih znamenitosti. Na kraju ovog izleta prijateljima možeš reći da si u jednom danu vidio Big Ben, venecijanske gondole pa čak bio i svjedok pada Berlinskog zida.

Parlamentarij

Postani na neko vrijeme dio europske politike! Možda to nikada nije bio tvoj san, ali posjet Europskom parlamentu u svakom slučaju može biti zanimljivo iskustvo. Kreni na interaktivno putovanje između država članica, pogledaj videozid s porukama članova parlamenta, jednostavno – doživi nešto novo i originalno!

Trg Grande Place

Grote Markt, kako bismo rekli na nizozemskom, povijesna je jezgra Bruxellesa. Njegova dominantna značajka je gotička vijećnica iz 15. stoljeća. Njezina kula doseže visinu od 96 metara, a tu je i kip Mihaela, zaštitnika Bruxellesa. Sastavni dio trga je „Tapis de Fleurs“ ili cvjetni tepih, koji se mijenja svake dvije godine.

Sve zanima Manneken Pis, dječak koji mokri

Kad je vojvoda Gotfrid II. imao dvije godine, njegove su se trupe borile protiv Berthouta. Dječaka su stavili u košaru koju su objesili na drvo. Morao je vojnicima dati hrabrosti. Umjesto toga, navodno se popiškio i mokrio na neprijateljske trupe koje su izgubile rat. Tako barem govore legende. Kip dječaka je dio fontane i postao je jedan od najpoznatijih simbola grada.

Belgijski centar stripa

Ako si ljubitelj bajki i stripova, vjerojatno si čuo za ovaj centar. Na primjer, ondje ćeš pronaći jedan odjeljak posvećen Tintinu, najpoznatijem belgijskom liku iz stripa.

Čokolada i šoping

Savršena kombinacija za mnoge žene. Ljubiteljice buvljaka ovdje će zasigurno uživati. Posjeti buvljak Jeu de Balle ili trgovinu koja odiše poviješću – Place du Grand Sablon. Odmori se u tvornici čokolade Chocolatier Mary, a za one prave čokoljupce postoji čak i muzej posvećen ovoj deliciji – Musee su Cacao et du Chocolat.

Kraljevski muzeji likovnih umjetnosti Belgije 

Riječ je o skupini muzeja posvećenih likovnoj umjetnosti, koji će ti zasigurno donijeti nezaboravno iskustvo. Muzej antičke umjetnosti osnovao je Napoleon i znao je što radi. Plemenita djela flamanskih umjetnika pripremila su za sve posjetitelje veliki umjetnički doživljaj.

Ako si više ljubitelj moderne umjetnosti, preporučujemo Muzej moderne umjetnosti koji je također dio belgijskih muzeja.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh