Connect with us

Članci

8 savjeta kako najbolje uživati u Edinburghu

8 savjeta kako najbolje uživati u Edinburghu

Glavni grad Škotske uvijek je dobar izbor za produženi vikend. Srednjovjekovna arhitektura i bogat kulturni život čine ga destinacijom u koju se turisti vole vraćati. Ako prvi put putuješ u Edinburgh, evo 8 preporuka kako da od svog putovanja napraviš nezaboravno iskustvo.

Advertisement

Što raditi, vidjeti i doživjeti u Edinburghu

1. Uživaj u pogledu s Calton Hilla

Calton Hill je brdo od 103 metra u samom srcu grada i upisano je na UNESCO-v Popis svjetske baštine. Do njega ti treba oko 10 minuta hoda, a panoramski pogled koji se s njega pruža uistinu je luksuzan. Ondje možeš snimiti prekrasne fotografije grada. Sva važna zdanja bit će ti kao na dlanu. Međutim, Calton Hill ne nudi samo lijepe poglede, na njemu ćeš pronaći i zanimljive građevine i spomenike iz škotske povijesti.

2. Prošeći se po ulici Royal Mile

Ako u Edinburghu moraš odabrati samo jednu ulicu po kojoj ćeš prošetati od početka do kraja, neka to bude Kraljevska milja. Popločena je mačjim glavama i povezuje dvorac Edinburg s palačom Holyrood, službenom rezidencijom kraljice Elizabete II. u Škotskoj. Osim toga, na Royal Mileu pronaći ćeš najbolja mjesta za jelo i piće, kao i mnoge druge turističke atrakcije.

3. Otkrij kutove Edinburškog dvorca

Veličanstven i bajkovit – takav je dvorac iz 12. stoljeća koji se uzdiže u središtu grada. Od početka je imao dva zadatka. Služio je kao rezidencija monarha i istovremeno kao vojna tvrđava. Trenutačno se smatra jednom od najpoznatijih škotskih znamenitosti. Stoga ti preporučujemo da kupiš karte i zaroniš u njegove beskonačne zavojite ulice.

4. Zabavi se u muzeju: camera obscura & svijet iluzija

Pet katova izvrsne interaktivne zabave za cijelu obitelj. U muzeju ćeš doživjeti kombinaciju klasičnih iluzija i tehnologije 21. stoljeća. Sve možeš vidjeti u najmanji detalj, osjetiti i posebno fotografirati. Dakle, zasigurno ćeš otići s fotografijom s nekoliko glava ili ćeš izgledati poput patuljka. Međutim, najveća atrakcija muzeja je tamna soba ili camera obscura – drevna viktorijanska tehnologija ondje je još uvijek živa i na velikom stolu u mračnoj komori možeš gledati cijeli grad.

5. Popni se na Arthurovo sjedalo

Arthurovo sjedalo još je jedno zanimljivo brdo izvan centra Edinburgha i savršeno je za bijeg u prirodu. Svojom visinom od 251 metra više je od brda Calton, pa se uspon na njega već može smatrati kraćom pješačkom turom. Uspon je obično blag, ali postoje i strmiji dijelovi posuti kamenjem, pa je dobro imati čvrstu obuću na nogama. Gore se, naravno, pruža prekrasan pogled na grad i okolicu.

6. Posjeti Nacionalni muzej Škotske

Ljubitelji kulture zasigurno se doći na svoje u Nacionalnom muzeju. Pod jednim krovom pronaći ćeš povijest zemlje, prirodne atrakcije, umjetnost i znanost. To je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, a njegova velika prednost je interaktivnost. Ulaz, kao i razgledavanje s vodičem su besplatni. Tijekom lijepog vremena vrijedi posjetiti i krovnu terasu zgrade.

7. Kupuj na Grassmarketu

Grassmarket je povijesna tržnica odmah ispod dvorca, sastavljena od starih šarenih zgrada. To je točno mjesto na kojem se želiš polako kretati među trgovinama i kupiti originalne odjevne predmete ili suvenire. Nakon uspješne kupovine postoji niz malih kafića i barova u kojima se možeš odmoriti. Poznat je Mary’s Milky Bar i njegov domaći sladoled ili vrući kakao.

8. Probaj haggis i viski

Iako škotska nacionalna hrana ne izgleda najprivlačnije, ima bolji okus nego što bi se očekivalo. Osnova su ovčje iznutrice u koje se dodaju začini, luk, zobene pahuljice i sol, a cijela se stvar kuha u ovčjem želucu (iako mnogi restorani sada odustaju od tog načina kuhanja). Ako se ne usudiš kušati ovu deliciju, ali želiš isprobati nešto škotsko, uvijek postoji viski. Degustaciju možeš kupiti na mnogim mjestima u Edinburghu. Jedno od najpopularnijih je Scotch Whisky Experience na kraju Royal Milea.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Click to comment
Na vrh