Connect with us

Članci

5 stvari koje trebaš vidjeti i doživjeti u Stockholmu

5 stvari koje trebaš vidjeti i doživjeti u Stockholmu

“Ljepotica na vodi”, tako svoj grad zovu stanovnici Stockholma. Unatoč sačuvanoj povijesnoj jezgri Stockholm nije muzej, nego moderan i dinamičan grad koji se stalno mijenja. Estetika, dobar ukus i okus, smisao za modu – tako ga možemo opisati mi. Dobar dizajn ovdje možete pronaći na svakom koraku, čak i najskromniji kafići ulažu u atraktivan namještaj, zelenilo, sofisticiranu rasvjetu i bogato ukrašene tapete. Ljubitelji hrane brzo shvate da su na dobrom mjestu. Zapravo ne čudi što ćete ovdje doživjeti izvanredno gastronomsko iskustvo jer su sastojci domaći i svježi, zahvaljujući moru i plodnom tlu. Na svakom “ćošku” na vas čekaju kulinarski trendovi iz cijelog svijeta, ali i tradicionalna švedska hrana koja se fokusira na detalj. Ovo je 5 stvari koje treba doživjeti u Stockholmu.

Otoci, kupanje, kajak

Jedna od prednosti života u gradu s toplim ljetom i strogim zakonima o zaštiti okoliša je mogućnost kupanja izravno u gradu. Osim toga, voda na četrnaest otoka tako je čista da je možete i piti, no zbog brodskog prometa nisu sva mjesta sigurna za plivanje. Evo nekoliko savjeta gdje se može uživati u vodi. Jedno od najboljih mjesta na kojima se možete okupati i osvježiti je Norr Mälarstrand na uglu Kungsholmena. Pješčana plaža na otoku Langholmen vrlo je omiljena među obiteljima s djecom. Na kraju parka, kraj gradske vijećnice, otkrit ćete mjesto gdje se stepenice gube u jezeru Mälaren. Brod je zasigurno dobar odabir za upoznavanje grada, no postoji i druga mogućnost kako ga još bolje razgledati, a to je kajakom. To je dobar način da izbjegnete kompliciranu situaciju s gustim brodskim prometom – lako ćete proći ispod mostova dok obilazite pojedine otoke. Kajak možete iznajmiti preko tvrtke Stockholm Adventures. Nije važno jeste li početnik ili iskusni kajakaš – jednostavno uživajte dva sata u vodenoj pustolovini.

Stockholmsko podzemlje

Stockholm Ghost Walk jedna je od najzanimljivijih mogućnosti koje se nude za razgledavanje starog grada (tzv. Gamla Stan). Razgledavanje traje devedeset minuta, vodiči su iskusni i zabavni, saznat ćete više o nevjerojatnoj povijesti i biti iznenađeni zanimljivim činjenicama o gradu. Naravno da su činjenice začinjene sočnim pričama, ali to još pojačava doživljaj iz ove predstave. Metro u Stockholmu – tzv. tunnelbana – dom je najduže galerije na svijetu. U podzemlju sa sto stanica oduševit će vas više od devedeset umjetničkih djela, kipova, mozaika ili promjenjivih instalacija. Sva djela napravili su kreativni umjetnici s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Imate li volje za pustolovnijim večernjim izlaskom, posjetite Trägarden, jedan od najkuul klubova. Nalazi se ispod mosta Sodermalm Skanstull i preko ljeta radi do tri sata ujutro.

Doživite cool Södermalm

Štokholmski Södermalm poznat kao “Soder” ili “The South Side” postao je tako popularan dio Stockholma da je danas centar vinil i vintage dućana, barova i izvrsnih mjesta na kojima se može jesti. Nemojte zaboraviti probati cheesecake s bijelom čokoladom ili sjesti u miran kafić i s čašom crnog vina u ruci gledati prolaznike. Zanima li vas eklektični i pomalo čudni dizajn, posjetite Café String, bivši dućan s namještajem. Osim izvrsnog doručka i malih jela, u njemu se nudi raznolik izbor ručno izrađenih komada namještaja. Nakon što zadovoljite želudac, možete krenuti za kulturom. „Fotografiska“ je svjetski poznat muzej fotografije i svoje izložbe mijenja redovito. Na 5500 kvadratnih metara, osim prostorija s izložbama, pronaći ćete i prostorije za konferencije, bistro, galeriju, mjesto za razne događaje i kafić. Muzej se nalazi u Stadsgardenu i izgrađen je 1906. godine u secesijskom stilu. Ljubitelji ulične hrane i ručnog rada (haljine, torbe) cijenit će Hornstull Marknad, tržnicu na otvorenom.

Švedski dizajn i moda

Očarali su vas švedski stil i dizajn? Onda ne smijete propustiti Svenskt Tenn. Povijest ove tvrtke seže u 1924. godinu, kada ju je osnovala Estrid Ericson i deset godina poslije zajedno sa suprugom Josefom Frankom stvorila elegantan i poseban dizajn koji možete doživjeti vlastitim očima. Danas je tvrtka dio Zaklade Kjell i Märta Beijer, koja svoj profit investira u održivost životnog okoliša, genetiku, biomedicinu i lijekove. Ljubitelji mode zasigurno sanjaju o odjeći iz kolekcije marke Acne ili u ormaru imaju već koji komad. Njezin uspjeh ne temelji se samo na švedskom dizajnu nego i na izvrsnim vještinama ljudi iz marketinga. Acne je izvorno bila reklamna agencija koja je za jedan događaj napravila nekoliko komada traperica. Postale su tako popularne da ih je počela proizvoditi sve više i više. Danas je možemo nazvati modnom elektranom s trgovinama diljem svijeta. Acne studios možete pronaći na trgu Norrmalmstorg.

Uživajte u švedskoj tradiciji fika

Jedno od prvih pitanja koje bi vam zasigurno netko postavio kad bi saznao da živite u Švedskoj bilo bi: “Nije li život u Švedskoj skup?” Da, u mnogim segmentima je tako, no u švedskom glavnom gradu postoje mjesta na kojima možete jesti relativno dobro i jeftino. Dokaz su fantastične ribice u Nystekt Strommingu ili meksičke delicije u La Neti. Švedska kultura uključuje i jedinstvenu tradiciju fika (čita se “fiiiiika”). Stanovnici Finske i Norveške konzumiraju više kave po osobi nego Šveđani, no nemaju tako jaku tradiciju pijenja kave povezanu sa sretanjem prijatelja. Uz svaku šalicu kave ide i puž od cimeta ili slatka ljepljiva čokolada kladdkaka. Oldskuul – mjesto s finim pecivima naći ćete u Sturekatteu. Preporučujemo kolač od pistacija.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh