Connect with us

Članci

10 zračnih luka koje će ti zasigurno podići adrenalin

10 zračnih luka koje će ti zasigurno podići adrenalin

Letenje je najsigurniji način putovanja. Osim što će te odvesti u sve krajeve svijeta, zrakoplov ima još jednu prednost. Vožnja u njemu izvanredan je doživljaj! Pruži li ti se prigoda da sletiš u neku od zračnih luka spomenutih u ovom članku, iskustvo će biti tisuću puta snažnije. Ne vjeruješ? Pogledaj neke od najuzbudljivijih zrakoplovnih pista na svijetu. Voliš li putovati, zasigurno si već upoznao neke od njih. A ako nisi, možda je došlo vrijeme da to promijenimo!

1. Princess Juliana International Airport, Sveti Martin

Jedna od najpoznatijih zrakoplovnih pista na svijetu. Zrakoplovi ovdje slijeću 10 metara iznad glava onih koji se sunčaju na plaži divnog karipskog otoka Sveti Martin. Radi se o drugoj najprometnijoj zračnoj luci u istočnim Karibima i na plaži Maho možeš naći raspored letova. Pobijediti „vjetar“ iz snažnih motora može, s jedne strane, biti odlična zabava za turiste, a s druge, lako može doći do ozljeda zbog jakih zračnih vrtloga.

2. Gibraltar International Airport, Gibraltar

Gibraltar ima zračnu luku u kojoj zrakoplovi imaju prednost polaska u odnosu na automobile. Ova zračna luka usto je okružena vodom i ima izrazito kratku pistu dugu samo 1828 metara. U slučaju najmanje pilotove pogreške zrakoplov može završiti u moru. Preko zrakoplovne piste vodi i najprometnija ulica Winston Churchill Avenue do granice sa Španjolskom.

3. Juancho E. Yrausquin, Nizozemski Antili

Kakav je osjećaj sletjeti na najkraću zrakoplovnu pistu na svijetu? Pitaj pilote koji su već bili na zračnoj luci Juancho E. Yrausquin na otoku Saba (u Nizozemskim Antilima). Pista je duga samo 396 metara i prigodom svakog slijetanja testira vještine svakog pilota. Srećom, ovdje lete samo manji zrakoplovi u sklopu domaćih letova.

4. Ice Runway, Antarktika

Možeš li zamisliti zrakoplovnu pistu od leda? Na Antarktici nema baš drugog izbora. Takozvana „ledena pista“ opasna je zbog vode u čvrstom stanju. Pritisak koji nastaje pri slijetanju može uzrokovati pucanje leda i rušenje zrakoplova. Zračna luka nalazi se na najjužnijem kraju otoka Ross na Antarktici. Koristi se u svakoj sezoni do prosinca, kada se led počinje topiti.

5. Courchevel Airport, Francuska

Zračna luka koja se ubraja među najekstremnije. Osim toga što se nalazi u snježnim francuskim Alpama na nadmorskoj visini od 2008 metara, duga je samo 537 metra. Proteže se preko brdovitog terena i na njoj ne postoji kontrola zračne plovidbe. Sve je u rukama pilota. I još jedna stvar. U slučaju da pada kiša ili snijeg na nju nije moguće sletjeti. Zanimljivo, zar ne?

6. Barra International Airport, Škotska

Kaže li ti pilot u Škotskoj da te vozi do plaže, to doslovce i misli. Zračna luka na otoku Barra u Škotskoj jedina je na svijetu zračna luka s redovnim letovima smještena na plaži. Najzanimljivije je od svega što pilot može sletjeti samo za vrijeme oseke. Tada zrakoplovna pista nije prekrivena vodom. Ako nema signalnog svjetla, do zračne luke Barra može se doći zrakom samo tijekom dana.

7. Tenzing Hillary Airport, Nepal                               

Postoje tri razloga zbog kojih se zračna luka Tenzing Hillary u Nepalu ubraja među najopasnije. Prvo zbog dužine zrakoplovne piste od samo 487 metara, drugo zbog goleme provalije na jednom kraju piste, a treće zbog masivnog kamenog zida na drugom kraju. Zračna se luka nalazi na 2438 metara nadmorske visine, što uzrokuje česte vremenske promjene, snažan vjetar i naoblaku.

8. Madeira Airport, Portugal

S jedne strane more, s druge predivna brda. Zvuči lijepo, no inženjeri su zbog izgradnje ove zračne luke dobili bore na licu. Ona se, naime, nalazi na kraju otoka i zato su trebali izmisliti način da polijetanje i slijetanje učine sigurnijima. Dio piste sada podupiru stupovi koji se vide iz daljine. Danas je pista duga već 2777 metara.

9. Toncontin International Airport, Honduras

Zračna luka u gradu Tegucigalpi već se godinama ubraja među najopasnije na svijetu. Slijetanje na ovu pistu zahtijeva komplicirano manevriranje jer je potreban nagib od 45 stupnjeva. Kratka pista (2163 metra), visoki nagib ispred mjesta slijetanja i česte promjene vjetra otežavaju spuštanje.

10. Matekane Air Strip, Lesotho, Afrika

Zrakoplovna pista duga je samo 400 metara i iza nje je velika provalija. Dići nos zrakoplova prije jame golemi je izazov za svakog pilota. Zračna luka, srećom, nije

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh