Connect with us

Članci

10 neobičnih gradova u Italiji koje će te oduševiti

10 neobičnih gradova u Italiji koje će te oduševiti

Većina ljudi pojam „talijanski gradovi“ povezuje s Rimom, Venecijom, Milanom ili Firencom. Međutim, Italija se može pohvaliti velikim brojem gradova koji nisu tako poznati, a ipak znaju oduševiti posjetitelje svojom nevjerojatnom i neobičnom autentičnošću. Evo popisa inspirirajućih gradova u zemlji izvrsne tjestenine, kvalitetne kave i vrućeg temperamenta.

1. Siena

Vjerojatno najljepši srednjovjekovni grad koji se proteže na tri brežuljka 70 km južno od Firence. Prema legendi, ovaj je grad osnovao Senije – sin Rema, jednog od legendarnih osnivača Rima. Rimsku vučicu zato možete pronaći svugdje. Srce grada čini trg Il Campo koji je poznat po slavnim utrkama konja Palio di Siena. Trg i utrke pojavili su se u slavnom filmu o tajnom agentu Jamesu Bondu Zrno utjehe.

2. Todi

Todi ćete pronaći u središnjoj talijanskoj pokrajini Perugiji. Grad je smješten na dva brežuljka koja se ponosno uzdižu iznad obala rijeke Tiber. Todi svojom jedinstvenom panoramom očarava već iz daljine. Kaskada kuća bež boje na brdu izgleda kao iz bajke. Grad je sjajno mjesto, posebno za parove. Palače, srednjovjekovni trg prepun kafića i uske ulice uljepšat će romantičnu atmosferu bez ikakva truda. Zanima li te povijest, u gradu ćeš pronaći izvrstan muzej Museo e Pinacoteca di Todi, koji objašnjava povijest grada od njegovih etruščanskih početaka.

3. Palmanova

Grad u blizini granice sa Slovenijom ima oblik savršeno pravilne zvijezde. Iako su korijeni Palmanove stari nekoliko tisuća godina, moderan su grad tek u 16. i 17. stoljeću izgradili stanovnici venecijanskog podrijetla. Tvrđava je trebala spriječiti napade Turaka. Palmanova je bila izgrađena kao utopijski savršen i neovisan grad koji može stvoriti sve potrebno za svoje stanovnike. Geometrijska harmonija njegova oblika trebala je podržati taj san koji je, kao i svi snovi, ostao samo na papiru.

4. Riomaggiore

Riomaggiore jedno je od pet naselja u sastavu Nacionalnog parka „Cinque Terra“ (Pet zemalja). Sela su poznata po šarenim kućicama koje su izgrađene na stjenovitoj terasastoj obali. Njihova izgradnja bila je jako zahtjevna i zahtijevala je mnogo strpljenja. Zbog svoje jedinstvenosti područje Cinque Terra upisano je na UNESCO-v Popis svjetske baštine. Riomaggiore je najveće i najbolje sačuvano selo od svih pet sela. Ovaj dragulj pronaći ćeš na svakoj razglednici s motivom Cinque Terre.

5. Civita di Bagnoregio

Samo 120 km od Rima nalazi se san svih umjetničkih duša – Civita di Bagnoregio. U gradiću na vrhu vulkanskog brda kao da je vrijeme stalo. Glavna brana je stjenoviti prolaz koji su isklesali Etruščani prije 2500 godina. Uzalud očekuješ popis turističkih atrakcija, svaka kamena pločica grada doslovno zrači poviješću. Civita di Bagnoregio također je poznat i kao “Grad koji umire”. Potporanj grada polako propada i raspada se. Stoga, ako želiš posjetiti ovaj stjenoviti dragulj zemlje, moraš se požuriti.

6. Sabbioneta

Gradić je bio izgrađen u 16. stoljeću prema renesansnim načelima idealnog grada. Sabbioneta je postala utjelovljenjem sna humanista Vespasijana I Gonzage, koji je i dan-danas zaštitnik grada. Spomenici koji oponašaju antičke znamenitosti trebali su kod posjetitelja stvoriti dojam da se nalaze u maloj Ateni. Zasigurno ćeš i ti imati taj osjećaj u prekrasnom kazalištu Teatro Olimpico.

7. Lecce

Lecce možeš pronaći točno u peti Apeninskog poluotoka. Smatra se vrhuncem barokne arhitekture Južne Italije. Međutim, glavni grad pokrajine Apulije privlači turiste ne samo svojim sveprisutnim baroknim anđelima nego i pravom talijanskom kavom, tjesteninom s morskim plodovima te velikim napuštenim rimskim amfiteatrom. Lecce se s ponosom prisjeća vremena kada je Rimsko Carstvo dominiralo svijetom.

8. Agrigento

Agrigento se nalazi na zapadnoj strani Sicilije. Grad se može pohvaliti kompleksom antičkih hramova koji ne zaostaju mnogo za onima koji su u suvremeno doba pronađeni na teritoriju današnje Grčke. Poznat i kao „Dolina hramova“, kompleks impresionira posjetitelje iz cijelog svijeta sa svojih sedam dobro očuvanih svetišta. Njihovi korijeni datiraju u 5. ili 6. stoljeće prije Krista.

9. Bologna

Bologna se naziva „crvena“, no njezin nadimak može biti zbunjujući jer nema veze sa špagetima na bolonjski način. Naziv potječe od crvene boje zgrada izgrađenih od cigle bez žbuke. Dom je najstarijeg europskog sveučilišta (osnovano 1088. godine), izvrsne gastronomije i može se pohvaliti raritetom u obliku 35 kilometara duge mreže arkada. Neovisno o tome pada li kiša ili snijeg, zahvaljujući arkadama možeš ići u šetnju centrom grada u bilo koje vrijeme.

10. Positano

Najslikovitiji, a pretpostavljam i najfotogeničniji grad Campanije, Positano, zadivit će posjetitelje kaskadom kuća u podnožju mora. Ružičaste, narančaste, žute ili terakota kuće križaju se s uskim ulicama punim cvijeća, ugodnim restoranima i trendi buticima. Zašto butici? Pa, Posatino je neraskidivo povezan s modom. Bio je to prvi talijanski grad koji je našao dovoljno hrabrosti u ’60-ima i uvezao bikini iz Francuske.

5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh