Connect with us

Članci

10 manje poznatih divnih stvari koje u Tajlandu trebaš isprobati

10 manje poznatih divnih stvari koje u Tajlandu trebaš isprobati

Tajland je jedan od najraznolikijih kutaka jugoistočne Azije. Izvanredna i divna tropska zemlja koja svojim šarmom mami turiste s ruksakom na leđima, te vjenčane bračne parove i zahtjevne putnike. Namjeravaš li posjetiti ovu zemlju, zasigurno već imaš popis najatraktivnijih mjesta koja obavezno želiš posjetiti. Naš savjet: fokusiraj se i na nezasluženo manje poznata skrivena mjesta. Putnici iz prestižnog časopisa Nast Traveller u suradnji s ekspertima iz tvrtki Turquoise Holidays i Tourism Authority of Thailand napravili su popis očaravajućih mjesta. Evo popisa 10 manje poznatih impresivnih stvari koje u Tajlandu ne smiješ propustiti – od drevne kulture na sjeveru do skrivenih plaža na jugu.

1. Povratak u prošlost u Chiang Maiju

Za Tajland je specifična duhovnost: prije svega zbog spektakularnih hramova i špilja. Neke od najprivlačnijih budističkih hramova možeš pronaći u sjevernom Chiang Maiju – nekadašnjem domu kraljevine Lan Na, povijesnom gradu punom svetih hramova. Nemoj propustiti zlatni krov Wat Phra That Doi Suthepa nakon što uspiješ pobijediti tristo stepenica ili dom obožavanog kipa Buddhe Phra Phuttha Sihinga u hramu Wat Phra Singh.

2. Nauči kuhati savršeni pad thai

Postoje ljudi za koje putovanje automatski znači uživanje u hrani. Takvim turistima Tajland nudi kulinarski doživljaj u Chiang Maiju. Osim toga, možeš sudjelovati u tečajevima kuhanja koji se smatraju najboljima u zemlji. Turquoise Holidays organizira izlete u suradnji sa školom kuhanja Pantawan koji počinju posjetom lokalnim tržnicama s vodičem. Tečajevi se održavaju u tradicionalnim kućama i uključuju abb thai (ribu na žaru umotanu u lišće od banane), hor mok (riblji kari na pari) i pad thai.

3. Ostani očaran nevjerojatnim pejzažem

Tajland se može pohvaliti jednim od najimpresivnijih krajolika koji uključuje vapnenačke otoke i zaljev Phang Nga sa stijenama koje se izdižu iz vode i sežu do plavog neba. Kroz ovu slikovitu regiju teče rijeka Mekong i u ovom Zlatnom trokutu susreću se Tajland, Laos i Mjanmar (Burma). Najzelenijim pejzažima i veličanstvenim pogledima na brda mogu se pohvaliti tradicionalna sela koja su dom ovog nevjerojatnog okoliša. Putovanja u te zajednice uključuju tradicionalnu odjeću i dijalekte, a nude ti pogled na slavnu tajlandsku kulturu s brežuljaka.

4. Smjesti se u hotelu na vodi

Elephant Hills izgrađen je na neobično mirnim vodama jezera Cheow Lan, dovoljno udaljen od užurbanog grada Phuketa. Iako je mjesto elegantno, nije pretjerano luksuzno – kreveti obrubljeni bijelom bojom stoje na tamnom drvenom podu u kućicama koje plutaju na jezeru u srcu tropskog Nacionalnog parka Khao Sok. Beskrajni pogledi na stabla u džungli, netaknut okoliš i sloboda koju ti pruža voda koja te okružuje. Možeš se kupati, hraniti slonove i komunicirati s njima u parku ili otkrivati mirnu džunglu u kanuu.

5. Šetnja s divljim životinanjama

Bujna džungla i guste kišne šume dobar su temelj za izvanredan turistički doživljaj. Sto dvadeset sedam nacionalnih parkova diljem zemlje puno je životinja koje se slobodno kreću i koje lijepo nadopunjuju krajolik prirodnih ljepota Tajlanda. U Nacionalnom parku Khao Yai, koji leži u srcu zemlje, možeš pronaći sve: gusto područje zelenih stabala, špilje preplavljene sunčevom svjetlošću i stada slonova. Na jugu se Nacionalni park Khao Sok može pohvaliti najljepšim slapovima i netaknutim otocima koji kao da rastu izravno iz jezera.

6. Zanori duboko u podmorski život

Svi ronioci, i početnici i profesionalci, pronaći će radost u vodama koje okružuju tajlandske obale i otoke. Pobjegni s kopna i plovi brodom prema otočju koje je prilično udaljeno. Izlazna točka je Koh Samui otkud ti se nude izleti do Koh Taa. Plovidba tajlandskim zaljevom otkriva morski život koji ljudska ruka nije ni taknula. Duboko ispod površine mora možeš doživjeti prirodnu predstavu divljine i koralja koja će ti oduzeti dah.

7. Postani brodolomcem na najljepšim plažama

Srebrni pijesak. Nevjerojatno plava boja valova. Sjena palmi koja te zove da se sakriješ od vedrog neba i vrućih sunčevih zraka. Tako ćeš se opustiti tijekom savršenog odmora u Tajlandu da ćeš se prilagoditi usporenom tempu koji vlada zemljom. Slika plaže, poznata po cijelom svijetu, pretvara se u sliku divljih noći glavnog rada Phuketa i proteže do vibrirajuće obale Koh Samuija. Daleko od najpoznatijih otoka nalaze se stvarni dragulji. Koh Lanta nagrada je za one koje privlače netaknute mirne plaže.

8. Posjeti raj

Stotine tajlandskih otoka. Ima ih stvarno toliko puno da može biti teško odlučiti gdje početi i koji posjetiti što prije da bi stigao vidjeti one najbolje. Stručni savjeti tvrtke Turquoise Holidays navigiraju te tijekom puta po tajlandskim otocima i atrakcijama koje trebaš vidjeti i koje možeš pronaći u vodičima (Phuket, Koh Samui) u kombinaciji s gotovo nepoznatim, netaknutim mjestima na kojima ćeš se osjećati kao kralj. Sigurno ne želiš propustiti posjetiti otoke Koh Phi Phi s bijelim plažama kao s razglednice ili izlet brodom u zaljev Phang Nga koji je u kontrastu s džunglom.

9. Posjeti manje poznati otok

Postoji li nešto kao neprivlačan tajlandski otok? Ako i postoji, treba ga samo otkriti. Koh Kood (jedan od najvećih i najmanje posjećivanih) ističe se među naseljenim otocima. Skriva u sebi ugodan osjećaj tajanstvenosti. Koh Kood mješavina je zaljeva, džungle i malih tradicionalnih ribarskih sela. Otok pobjeđuje i kao najljepše mjesto za boravak, a to zahvaljujući hotelu snova Soneva Kiri koji se lijepo uklapa u okolni krajolik.

10. Isprobaj lječilište daleko od turističkih zona

Daješ li prednost bijegu od ograničenog popisa onoga što sve moraš vidjeti, doživjeti i posjetiti u Tajlandu, posjeti mirne vode jednog od najboljih lječilišta u zemlji. Wellness, odmor i zdravlje ovdje se nalaze na prvom mjestu. Na Koh Samuiju otkrij spa centar Six Senses Samui sa zabačenim vilama, pogledom na ocean i privatnim mjestom za opuštanje. Napuni baterije u Six Senses s tajlandskom terapijom koja uključuje masažu razvijenu prije sedamsto godina.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh