Connect with us

Članci

Zašto je Sofija neotkriveno blago Europe

Zašto je Sofija neotkriveno blago Europe

Zbog svog položaja uz Crno more Bugarska je popularno odredište, posebno u toplijim mjesecima. Međutim, ova država ima svoj šarm čak i zimi. Glavni grad smješten na zapadu zemlje, u unutrašnjosti, dobio je nadimak budući Berlin Europe.

Advertisement

Rimska kultura i puno više

Sofija je jedan od najstarijih europskih gradova. Tragovi starih Rimljana u glavnom se gradu mogu naći na mnogim mjestima. Zanimljiv je primjer stanice metroa Serdika II., koja uključuje ruševine starog rimskog grada Serdika. Otkrivene su slučajno tijekom obnove.

Međutim, sovjetska arhitektura, koja se u gradu može primijetiti na svakom koraku, također je divna. Većina povijesnih spomenika nalazi se u centru grada, pa se gotovo do svih znamenitosti može doći pješice. Osobito su tri zgrade kultne: Nacionalna palača kulture, Narodno kazalište Ivana Vazova i katedrala sv. Aleksandra Nevskog. Zanimljivo je da je posljednja spomenuta građevina najstarija katedrala na Balkanu.

Tržnice, svugdje prisutne tržnice

Bilo da te zanima hrana, knjige ili umjetnost, Sofija nudi nešto za svakoga. U glavnom gradu pronaći ćeš mnogo tržnica. Glavnu tržnicu lokalni stanovnici zovu Tsentralni Hali. U njoj ćeš pronaći sve, od hrane do drogerije. Naš tajni savjet je second hand koji se nalazi na 1. katu i koji je prepun zanimljivih i bezvremenskih komada.

Ako usput poželiš voće ili povrće, tržnice na otvorenom zadovoljit će sve tvoje želje. Unatoč činjenici da se održavaju nekoliko puta tjedno na različitim mjestima, prema mještanima, najbolje su one smještene ispred Kazališta Ivana Vazova.

Međutim, najveće je blago skriveno na buvljaku antikviteta i umjetnosti. Na njemu ćeš pronaći sve, od slika, starih crno-bijelih fotografija ili ratnih knjiga, značaka, glazbenih ploča do fotoaparata. Nalazi se u parku u blizini nevske katedrale.

Važno je dobro se najesti!

Jedna od najvećih pogrešaka koju bi mogao počiniti u Sofiji je da ne jedeš vani. Bugarska kuhinja nije jedna od najpoznatijih, ali ne bi smio propustiti njezin okus. Uz to, jesti vani ondje je relativno jeftino, bilo da odabereš uličnu hranu ili kvalitetan restoran s autentičnom kuhinjom.

Ti bi osim izvrsne hrane kavu ili slatko?

Specifičnu atmosferu i dobru kuhinju uz još bolje deserte pronaći ćeš u Made in Home. Kvalitetnu kavu i dobro piće možeš naručiti u Tobacco Gardenu. Nalazi se na lijepoj lokaciji usred parka. Ovo je mjesto savršeno za popodnevni odmor. Ako poželiš odličan kolač od mrkve ili cheesecake, o kojem ćeš sanjati nekoliko dana nakon završetka putovanja, ne zaboravi posjetiti slastičarnicu Confetti. Uz kolač dobit ćeš i malo iznenađenje – originalan kolačić sreće.

Od večeri do zore

I posljednje, ali ne manje važno, Sofija mami turiste posebno svojim bogatim noćnim životom. U gradu ćeš pronaći klubove u kojima se svira mnogo glazbenih žanrova od popa do alternativne glazbe. Ako više voliš rezervirana sjedala i ekskluzivna pića, preporučujemo bibliografski bar Once Upon A Time Biblioteca, koji se nalazi kraj ulaza u Nacionalnu knjižnicu.

Za ljubitelje urbanih prostora odličan je izbor dvokatni bar Terminal 1, gdje se često održavaju koncerti uživo. Hipsterska kultura također je zastupljena u ovom gradu. Za one koji preferiraju ugodan bar, a ne ludu noćnu zabavu, A: part: mental je odličan izbor. Posebno je popularan kod lokalaca. Svaka soba ima svoj specifičan i jedinstven dizajn zahvaljujući kojem ćeš se osjećati kao da sjediš u vlastitom dnevnom boravku. Stoga je prikladno mjesto za sve koji žele uživati ​​u opuštajućoj večeri na kauču s prijateljima.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Click to comment
Na vrh