Connect with us

Članci

Zanzibar u 5 dana – Uživaj!

Zanzibar u 5 dana – Uživaj!

Jambo! Hakuna matata: Rafiki! Ovo nisu uzvici iz Kralja lavova, ovo je Zanzibar! Ljudi se ne žure, svatko ima vremena i imaš osjećaj da ništa nije problem. Naš savjet – uključi način “opušten odmor” i uživaj do mile volje.

Sve nam se više putnika obraća s pitanjima u vezi s ovim egzotičnim rajem. Redovito dajemo savjete o tome kada se Zanzibar isplati najviše, koje plaže su najbolje, jesu li lokalni klinčići stvarno nešto posebno. Zbog toga smo nas dvije odlučile da ćemo otkriti otok začina u vlastitom aranžmanu. Sa zrakoplovnim kartama Turkish Airlinesa (dopušteno je 46 kg prtljage) uspjele smo spakirati samo nužne stvari i otprilike tridesetak outfita.

Kako je sve ispalo? Pet dana avanture, vožnja u lokalnim raspadajućim autobusima, loša Wi-Fi veza i najljepši doživljaji, zahvaljujući kojima su dvije kolegice postale super prijateljice. Ovo je 10 razloga zbog kojih smo se zaljubile u Zanzibar.

1. Plaže kao u raju i beskrajni ocean

Zanzibar ima savršene plaže. Kilometri i kilometri bijelog pijeska, koji je tako fin da podsjeća na brašno i Indijski ocean u nevjerojatnim nijansama tirkizne boje. Nešto izvanredno je i prirodna predstava u kojoj glume plima i oseka. Na nekim mjestima ocean se povuče čak nekoliko stotina metara. Iza sebe ostavi samo plitke “bazene” s puno prekrasnih školjaka, morskih zvijezda i algi koje domaći skupljaju i kuhaju. Međutim, za nekoliko sati ocean se vraća i tako je topao da imaš osjećaj da si u termalnom bazenu.

Plaža Bwejuu na istočnoj strani otoka poznata je po visokim palmama i manjim razbacanim hotelima. Voliš li više privatnost, manje turista i mirne duge šetnje, ovo je mjesto upravo za tebe. U zimskim mjesecima more donosi morske alge, ali to nam nimalo nije smetalo.

Nastaviš li iz Bwejuua južnije uz obalu, naići ćeš na plažu Paje. Ovdje ima mnogo više mladih ljudi, barova, malih trgovina te pogotovo mnogo kitesurfera. Želiš li isprobati taj sport, Paje ima idealne uvjete za to – velik izbor instruktora, škola i plitko more.

Daješ li prednost bezbrižnoj kupnji odmora u vlastitom aranžmanu, većina poznatih i kvalitetnih kompleksa nalazi se na plaži Kiwengwi. Dobre usluge, predivno more i bogat izbor hotela.

Najpoznatija i najomiljenija plaža na otoku nalazi se skroz na sjeveru i zove se Nungwi. More je lijepe tirkizne boje, plima i oseka nisu tako markantne kao na istočnoj strani otoka i ovdje gotovo da nema algi. Naravno da ćeš ovdje sresti više turista, ali ima dovoljno mjesta za sve jer je plaža prilično duga. Nekoliko kilometara od Nungwija nalazi se plaža Kengwa s više turističkih kompleksa i skupljim hotelima. Svakog mjeseca ondje se organiziraju popularne zabave tijekom punog mjeseca.

Bi li radije otkrivala ili otkrivao manje poznata, skrovita mjesta? Nema problema, na cijelom otoku ima više od 25 plaža i zasigurno ćeš naći neku za sebe koja će te oduševiti.

2. Priče od kojih će ti se koža naježiti

Zanzibar ima izvanredno zanimljivu, ali i mračnu povijest. U 15. je stoljeću, zajedno s velikim dijelom istočne Afrike, bio pod utjecajem Portugala. Europsku nadmoć zamijenio je Oman kada je osvojio otok. Desetljećima je Zanzibar bio centar trgovanja robovima za područje Indijskog oceana, Bliskog istoka i Indije. Žene, muškarci i djeca iz različitih afričkih zemalja bili su prisiljeni napustiti svoje domove i preko Zanzibara su pod strašnim uvjetima bili prodavani u ropstvo.

Tko želi shvatiti pravu bit ovog toka, mora obavezno posjetiti Tržnicu robovima (Slave Market) u Stone Townu. Tijekom obilaska dostupni su vodiči koji govore engleski i koji će ti objasniti povijest ovog mjesta. Posjeti nekadašnje ćelije u kojima su bili zatočeni robovi, otkrij zbog čega se na tom području nalazi prelijepo ukrašena anglikanska crkva, a na zanimljivoj izložbi otkrij strašne priče koje su se ovdje odigrale prije 150 godina.

Prema službenim podacima kroz tržište robova prošlo je čak do milijun robova, neslužbeni izvori navode mnogo veće brojke.

3. Na tragu začina, banana i parfema

Jedna od najpoznatijih atrakcija na Zanzibaru je tura „put začina“. Posjeti lokalnu plantažu i otkrit ćeš tajne o tome kako se uzgajaju i obrađuju jedni od najboljih začina na svijetu. Zanzibar se opravdano naziva otokom klinčića i vanilije. Ali to nije sve – idealna klima u kombinaciji s vrlo plodnim tlom stvara savršene uvjete za uzgoj bilo čega.

Otkrit ćeš kako izgledaju zrna kave kada su još na drvetu, da je papar samo jedan i da njegova boja ovisi o zrelosti i obradi, vidjet ćeš da muškatni oraščić izgleda kao mali Spiderman i shvatiti zbog čega su domaći zdravi i ne trebaju nikakve lijekove.

Saznat ćeš i kako je ovaj biznis s klinčićima razvijen. Sultan je u prošlosti zarađivao više novca od klinčića nego od trgovanja robovima. Do dan-danas taj je biznis pod kontrolom države koja je ujedno i jedini izvoznik začina.

Na nekim farmama možeš tijekom posjeta kušati lokalnu hranu čiji je okus poboljšan najsvježijim začinima. Naši vodiči za nas su organizirali kušanje raznih vrsta voća i nakon ukusnog ananasa i manga, manje ukusne pitaje (zmajevo voće) i tri vrste banana lokalni se frajer odlučio popeti na 30 metara visoku palmu i donio nam je svježe kokose dok je veselo pjevao!

Još je jedan bonus to što baki ne trebaš s izleta donijeti kao poklon magnete ili šalicu od školjaka – više će se veseliti pravim afričkim klinčićima, cimetu, kavi od vanilije ili lokalnom parfemu – miriše divno, a sastojci od kojih se pravi stavljaju se i u skupe marke parfema.

4. Kameni grad

Dio glavnog grada Zanzibar Cityja je i povijesni centar koji zovu Stone Town. Dan-danas se u njemu osjeća atmosfera kolonijalne prošlosti. U zapuštenim ali blistavim palačama i uskim uličicama u kojima se može lako izgubiti, imat ćeš osjećaj kao da se šetaš po starom gradu Perzijskog Carstva. Vrijeme se, kao i bilo gdje na Zanzibaru, nekako zaustavilo. Jedna od najpoznatijih građevina je House of Wonders (Kuća čudesa). U tom dijelu grada možeš posjetiti Muzej Zanzibara, no mi nismo bile te sreće jer se u vrijeme našeg posjeta na Sultanovoj palači srušio krov i ulaz je bio zabranjen. Zanimljivo je da se radi o prvoj zgradi istočne Afrike koja je imala lift.

Kraj Kuće čudesa ponosno stoji stara arapska tvrđava Old Fort, koja je služila kao obrambeni bastion. Trenutačno je njezina unutrašnjost pretvorena u veliki amfiteatar gdje se redovno održavaju razni glazbeni ili filmski festivali.

Tijekom šetnje po rivi naići ćeš na orijentalnu palaču koja je sjedište Muzeja Palace. Muzej možeš slobodno propustiti jer nije osobito vrijedan posjeta. To bizarno mjesto s povijesnim namještajem izmamilo nam je osmijeh na lice – u jednoj od soba našle smo sliku ugarskog cara i kralja Franje Josipa I.

Uputiš li se u ovom smjeru naići ćeš na Old Dispensary (Staru ambulantu). Namještena je u indijskom stilu i radi se o najljepšoj građevini u cijelom gradu. Dok se šećeš kroz grad, na svakom koraku vidjet ćeš predivna, ukrašena drvena vrata. Neka od njih imaju u sredini bodlje koje izgledaju zastrašujuće. To znači da je vlasnik kuće bogata indijska obitelj. Na Zanzibaru bodlje nisu imale neki smisao, ali su u Indiji bile korištene kao zaštita od ljutih slonova.

Slave Market je najpoznatija znamenitost u Stone Townu. Ovo mjesto je bilo svjedok najtamnijeg razdoblja u povijesti otoka. Spomenule smo da je Zanzibar bio najznačajnije tržište robovima. U blizini Tržnice robovima pronaći ćeš spomenik, nekadašnje ćelije, gdje su skučeni prostor dijelile desetine ljudi, informativnu izložbu, ali i značajnu anglikansku crkvu. Iako će ti se koža ježiti, radi se o značajnom razdoblju povijesti cijelog afričkog kontinenta od prije 150 godina. Zaslužuje našu pažnju.

Nekoliko ulica dalje nalazi se poznata tržnica – Darajani Bazaar. Želiš li doživjeti nešto vrlo tipično i lokalno, svakako je posjeti. Poseban doživljaj je riblja tržnica. Sardine, tuna, škampi, hobotnice te druga bića koja nikada nismo vidjele razbacana su po kamenim policama, među njima sjede ili leže prodavači, a okolo se širi grozni smrad ribe. Ovo mjesto vjerojatno ne bi prošlo prema europskim standardima čistoće, ali nam je zato priuštilo neusporedivo iskustvo. U susjedstvu ćeš naći tržnicu mesa, voća, začina ili lokalnih proizvoda. Nešto poput naših tržnica, ali na afrički način. Jednostavno mnoštvo boja, mirisa i buke.

Tijekom obilaska Stone Towna vjerojatno ćeš naići i na rodnu kuću frontmena benda QueenFreddieja Mercuryja. Pjevač perzijskog podrijetla živio je u gradu do svoje 17. godine. Obitelj se poslije preselila u Veliku Britaniju. Lijepo je vidjeti njegovu kuću, ali nemoj očekivati previše – par slika i hotel koji profitira od njegovog imena.

U gradu ima mnogo restorana u kojima možeš probati lokalnu kuhinju. Mi smo naručile zanzibarske specijalitete u restoranu Lukmaan. Ukusna hrana, kaotična atmosfera, cijena 2 dolara po osobi i ulica koja se zove Under the Baobab Tree. Jednostavno pun pogodak.

Najbolji gurmanski doživljaj koji se održava svaki dan do noći u parku Forodhani Gardens ulična je hrana na tržnici. Ova hrana je mamac ne samo za turiste nego je i neodoljivo mjesto za domaće koji si ovdje priušte “laganu večeru u ruci.” Odlični plodovi mora, svježe voće, razni specijaliteti i neopisiva atmosfera.

Stone Town je divna mješavina Afrike i Orijenta s komadićem (s većim komadićem) nereda i kaosa, labirint uličica i jedna velika tržnica koja se izdiže nad koraljnom stijenom. Odlučiš li se za odmor na Zanzibaru, Stone Town, na UNESCO-vu Popisu svjetskog nasljeđa, nemoj propustiti.

5. Majmuni i njihova tajanstvena prašuma

Sljedeće zaustavljanje koje preporučujemo odnosi se na Nacionalni park „Jozani“. U njemu žive endemski majmuni vrste crveni kolobus. Ne treba imati sreće da bi ih se vidjelo, jer je gotovo sigurno da će se to dogoditi tijekom posjeta. Nisu plašljivi, vole se slikati i za razliku od bezobraznih majmuna u drugim zemljama neće ti pokušati ukrasti fotoaparat.

U divnoj džungli kojom ćeš se šetati zajedno s vodičem, naći ćeš zanimljive biljke, palme, male žabe, leptire, ne baš privlačne stonoge, ali i divlje svinje i tzv. „bushbabies“ – koji podsjećaju na male lemure. Domaći vjeruju da duboko u džungli živi skoro izumrla vrsta leoparda.

Najljepši doživljaj u Jozani bila je šuma mangrova. Korijenje ovih čudnih stabala izgleda kao da je iz sablasne bajke i divit ćeš im se dok budeš hodala ili hodao drvenim pješačkim mostovima. Ova stabla su jedna od onih koja mogu izvući hranjive tvari iz morske vode i jednostavno izbaciti višak minerala. U blatu između korijenja nalaze se veliki šareni rakovi i ima dosta ptica i kukaca.

6. Podmorska predstava

Želiš li doživjeli što Zanzibar skriva ispod površine oceana? Nema problema – voda je tako prozirna da se vidi u dubinu do 60 metara. Otok ima mnogo koraljnih grebena na kojima je dosta veselo. Hobotnice, murine, barakude, morski konjici i morske zvijezde glume u ovoj zabavnoj podmorskoj predstavi u kojoj mogu sudjelovati i ronilački početnici. Najpoznatije mjesto za ronjenje s disalicom (tzv. snorkeling) je otok Mnemba. Različite agencije organiziraju izlete na ovo mjesto, pogotovo s plaže Nungwi. Izvanredan je doživljaj ronjenje u oceanu s dupinima. Ovakav izlet nudi većina mjesta i hotela.

7. Najstariji i najteži otočni stanovnici

Samo pola sata brodom od Stone Towna nalazi se otok Changuu koji često nazivaju Prison Island (Zatvorski otok). Otok je trebao služiti kao zatvor za buntovne robove, a neko vrijeme je bio korišten kao karantena za ljude zaražene žutom groznicom. Iako to sve ne zvuči privlačno, otok je jako omiljeno odredište za mnoge turiste. Turistima se sviđaju predivne lagune s tirkiznim morem i orijentalna tvrđava, ali prije svega njegovi stanovnici. Na Changuu u rezervatu živi oko 100 golemih kornjača s kojima se možeš slikati, koje možeš hraniti ili im izmasirati vrat. Neke od njih su starije od sto godina i teže oko dvjesto kila. Koraljni greben oko otoka dobro je mjesto za ronjenje.

8. Masajski ratnici

Dovoljno je provesti nekoliko minuta na plaži i zasigurno ćeš sresti grupu Masaja. Prepoznat ćeš ih po tome što na sebi imaju tipičnu crvenu odjeću, štap u ruci i bijele ukrase. Neki su ljubazni, neki malo dosadni. Ti su ratnici podrijetlom iz starog plemena u Keniji i sjevernoj Tanzaniji. Masai na Zanzibaru često ne potječu iz tih sela, iako to vole reći. Žive od prodaje narukvica, ogrlica i suvenira.

Među njima možeš pronaći i one koji turistima nude svoje usluge kao vodiči. Ne preporučujemo ti da iskoristiš tu ponudu. Budući da nisu s otoka, neće ti dati najbolje savjete, njihove usluge su pretjerano skupe i nisu baš pouzdane. Visoki Masai sa šarenim sunčanim naočalama i širokim osmijehom jednostavno su dio zanzibarskih plaža, isto kao bijeli pijesak i tirkizno more.

9. Kakav je pravi Zanzibar?

Želiš li upoznati pravi Zanzibar, kreni ga otkrivati izvan hotelskog kompleksa, idealno u vlastitom aranžmanu. Lokalni javni prijevoz su autobusi koje nazivaju dala-dala. Katkad možeš naići na otvoreni kamion s klupama ili na minibus. Pripremi se za divlju vožnju, bit ćeš s domaćima nagurana ili naguran u autobusu i zaboravi klimu. Makar to ne zvuči privlačno, doživljaj je super i mi smo ovu vrstu prijevoza zavoljele. Dulji put stoji 2000 TZS (oko 1 dolara), kraća vožnja oko 500 TZS-a. Vozni red ili stanice nećeš naći. Dala-dala vozi kad se popuni, spaziš li da se približava, maši, a želiš li sići, viči vozaču da stane.

Priča se da, želiš li upoznati zemlju, moraš početi s lokalnom gastronomijom. Ona zanzibarska stvarno je ukusna. Mnogo ribe, mesa, svježeg povrća i voća, kokosovog mlijeka i riže koja se priprema na mnoštvo načina. Kušaj „urojo“ (čita se urodžo) – gustu kiselu juhu, „mishkaki“ – marinirane komade mesa pečene na žaru, zelene banane sa žara koje se jedu slane poput krumpira kod nas ili posebnu zanzibarsku pizzu. Za desert kušaj ukusne komade sušenog voća u prahu sa stabla baobaba. Okusi su prilično neobični – nešto između slatkog, kiselog i ljutkastog.

Život ljudi na Zanzibaru je kao iz nekog drugog stoljeća. Puno kuća nema struju ni tekuću pitku vodu, rublje se pere na ruke i ljudi posjeduju stvarno malo. Žene nose stvari na glavi, djeca se igraju zajedno u blatu i na tržnici se trguje i bez novca – roba za robu. Na cestama se mogu sresti magarci koji vuku kola, domaći koji se voze biciklima, na plaži skupljaju školjke i alge kako bi od njih skuhali nešto ukusno. Ne žure se, prijateljski su raspoloženi i, iako im život nije jednostavan, puno se smiješe. Životni kredo na Zanzibaru? Hakuna matata – nema problema!

10. U Tanzaniju za pravom Afrikom

Planiraš li provesti više dana na Zanzibaru i skupiti što više doživljaja, idi upoznati pravu Afriku na kopno – u Tanzaniju. U glavni grad Dar-es-Salaam možeš otići zrakoplovom ili trajektom. Postoji mnogo putničkih agencija koje nude izlet na safari u slavnim nacionalnim parkovima „Ngorongoro“ ili „Serengeti“. Naš savjet je da iskoristiš mogućnost zaustavljanja od nekoliko dana tijekom povratnog leta izravno ispod Kilimandžara. Možeš pokušati pobijediti najviši planinski masiv Afrike i u svoje doživljaje uključiti i tu pustolovinu.

Kada ići na Zanzibar?

Otok ima tropsku klimu gotovo tijekom cijele godine. Vrući dani su podnošljivi jer puše ugodan vjetar, ocean je topao i miran, a majica s kapuljačom ti navečer neće trebati. Od travnja do svibnja traje kišna sezona, ali postoje ljudi kojima ona odgovara jer u tom razdoblju nema turista.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh