Connect with us

Članci

Užasno ukusno! Najčudnija jela diljem svijeta

Užasno ukusno! Najčudnija jela diljem svijeta

Gastroturizam. Možda si čuo taj izraz. Ali prvo treba stići nekako do te hrane. I točno „o tome se radi“. Želiš li doživjeti gastroturizam u pravom smislu te probati najukusnije delicije iz stranih zemalja, čitaj dalje i saznaj više.

Okus čipsa – ali nije to čips

U jednoj bajci nježna djevojka prisiljena je svom otmičaru napraviti paštetu od komaraca i, uspije li to učiniti, spasit će se. Mlada dama uspijeva, spašava se i zatim se uda za princa. To je bajka sa sretnim završetkom, zar ne? Jesi li spreman za mnoštvo buba, ličinki i raznih vrsta gamadi u azijskim zemljama? Ne možeš posjetiti Tajland, a da pritom ne degustiraš pržene cvrčke ili pečene mrave. Svatko tko je već nešto slično kušao može potvrditi da većina prženih kukaca ima okus kao čips ili orašasti plod i samo je stvar u svladavanju početnog gađenja. Kukci se također tradicionalno poslužuju u Africi i Latinskoj Americi. U Kambodži se prže pauci, u Japanu možeš uživati u stršljenima, poslužuju ih u stilu fonduea, a stanovnici Reuniona obožavaju lokalnu vrstu osa, koje prije pripreme umaču u ljuti umak.

Haggis iz Škotske

Ne, ne radi se o pelenama čiji je naziv fonetski vrlo sličan tradicionalnoj škotskoj hrani. Ali sigurno će biti onih kojima će, nakon konzumiranja škotskog haggisa, trebati te pelene. Planiraš li putovanje u Škotsku i želiš kušati domaću kuhinju, bolje pročitaj što je haggis. Još jedna regija, drukčiji moral. Haggis je svečano jelo koje se sastoji od manje poznatih sastojaka. To su mljevene ovčje iznutrice s lukom, zobenom kašom, solju i začinima, ušivenima u ovčji želudac, posluženima s pireom od krumpira i repom. Potpuni luksuz, prijatelji!

Kamenice iz Stjenovitih planina

Pod tim plemenitim nazivom skriva se jelo od testisa bika. Na godišnjem festivalu testisa u Montani, u SAD-u, možeš kušati brojne delicije od goveđeg, bivoljeg janjećeg i ovčjeg mesa. Pivo koje se pravi od testisa bika također se tradicionalno proizvodi u Montani. Ako ovu „deliciju“ smatraš čudnom, znaj da Amerikanci nisu krivi. Testise bika nekada smo jeli i mi u Europi, a navodno se tome vraćamo. Na internetu naći ćeš i mnoštvo savjeta o tome kako pripremiti ovaj dio bika. Prema riječima poznatih kuhara, testisi su najukusniji kada se pohaju ili prže na maslacu.

Pokvareno meso ne može se jesti? Probaj Hakárl!

Naziv ovog jela poznat je onima koji su posjetili Island. To je tradicionalno jelo koje se ondje poslužuje. Radi se zapravo o pokvarenom mesu morskih pasa. Da, dobro si pročitao, pokvareno meso morskih pasa. Tako da malo riskiraš s ovom hranom. Pritom ne mislimo na činjenicu da ćeš pojesti nešto za što znaš da je pokvareno, nego na to da krv tih životinja sadrži ureu koja je otrovna za ljude. Dakle, nije lako pripremiti pravi Hakárl. Prvo treba uloviti morskog psa, a zatim narezano meso fermentirati pod takvim pritiskom da iz njega isteku sve (za ljude opasne) tekućine. Zatim meso ide na sušenje na zraku. Suši se i suši… ali od toga definitivno neće postati suši. Kada se ovaj dugotrajni proces, koji traje približno 11 tjedana, dovrši, pokvareno meso morskih pasa izreže se na kockice, pakira i zapakirano prodaje u trgovinama. Jesu li ti već počele curiti sline?

Kozji osmijeh s cimetom i limunovim sokom

Mali slatki kozlić koji radi m-e-e-e-e-e-e. No takav se kozlić u Iranu ne veseli dugo jer ubrzo nakon rođenja završava u loncu. I to cijeli. Lokalni stanovnici obožavaju jela od kozjeg mesa. Jedno od njihovih omiljenih jela jest i juha od kozje glave. Da, od kozje glave. Ali to nije najbizarnija činjenica o ovom jelu. Što kažeš na kombinaciju kozje glave s cimetom i limunovim sokom, sve slano i posluženo s kruhom? To samo možemo nazvati delicijom. A do sada si mislio da su Francuzi najluđi jer jedu žabe…

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
3/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh