Connect with us

Članci

TOP atrakcije i doživljaji u Abu Dhabiju (14 savjeta za aktivnosti)

TOP atrakcije i doživljaji u Abu Dhabiju (14 savjeta za aktivnosti)

Luksuzan, blistav, tajanstven, neobičan, prijateljski, nezaboravan, čudan, zadivljujući, megalomanski, atraktivan. Ako bismo htjeli odabrati samo jedan od ovih pridjeva koji bi karakterizirao grad koji ćemo danas predstaviti, imali bismo problem. Osjećaš li da bi upoznavanje mjesta koje sadrži mješavinu svega toga bilo jako zabavno? Onda si na dobrom mjestu. Virtualni obilazak glavnog grada Emirata, Abu Dhabija, tek počinje.

Džamija šeika Zayeda

Džamija šeika Zayeda tipična je atrakcija koju ne smiješ propustiti. Na osmom je mjestu među najvećim džamijama na svijetu, a kad kažemo da je ogromna, mislimo da je stvarno golema. Kapacitet joj je 40 000 posjetitelja i prostire se na površini veličine 4 nogometna igrališta. Stoga se isplati vidjeti je zbog dimenzija koje oduzimaju dah. Ali ako te arhitektura i dizajn ne ostavljaju hladnim, ono što će imati još veći utjecaj na tebe je njezin multikulturalni karakter. Turski, marokanski, pakistanski, egipatski i drugi elementi potječu od arhitekata iz Emirata, Italije i Engleske. Obrati pozornost na detalje, ali i na cjelinu. Gdje bi drugdje vidio 82 kupole od bijelog mramora, 1096 vanjskih stupova, svjetlucave bazene, 24-karatno zlato i kristalne lustere u jednom kompleksu?

Bolnica za sokole

Iznenađujuće se stvari događaju u blizini Međunarodne zračne luke Abu Dhabi, uz Sweihen Road. Negdje tamo pronaći ćeš slavnu bolnicu za sokole (Abu Dhabi Falcon Hospital), gdje bolesne i ozlijeđene ptice provode dane u rukama stručnjaka i strpljivo čekaju na ozdravljenje. U međuvremenu imaju vremena i za posjetitelje, a bolnica je također otvorena za širu javnost. Obilazak za turiste omogućit će ti da izbliza vidiš sokole, a zahvaljujući lokalnom muzeju, možeš saznati i neke zanimljivosti o njihovoj povijesti.

Muzej Louvre

Dvjesto dvadeset i četiri godine nakon osnivanja pariškog Louvrea rođena je institucija koja ima hrabrosti postati nositelj istog imena i to u Abu Dhabiju. Iza ovog projekta stoji Jean Nouvel, francuski arhitekt i dobitnik Pritzkerove nagrade. Jedna od njegovih nevjerojatnih kreacija u Louvreu je kupola Nouvel. To je komplicirana geometrijska struktura koja se sastoji od 7850 zvijezda. Zvijezde se ponavljaju u osam različitih slojeva, u različitim veličinama i pod različitim kutovima. Kroz perforacije na kupoli svjetlost uvijek prodire drugačije, stvarajući tako čarobnu atmosferu. Taj se fenomen naziva „kiša svjetla“. Palme u Abu Dhabiju poslužile su kao inspiracija za tu kreaciju koja simbolizira poštivanje prirode.

Louvre prikazuje umjetničke aktivnosti čovječanstva od neolitika do danas kroz 12 galerija i genijalnu kolekciju. Ali pritom ne slijedi uobičajene muzejske standarde. Grupira radove prema temama i vremenskim okvirima, a ne prema zemljama ili specifičnim civilizacijama, upućujući time na univerzalnost umjetnosti i kulture.

Centralna tržnica koja zapravo i nije tržnica

Središnja tržnica Souk ili Souk Central Market je arapska tržnica. Riječ „souk“ možemo doslovno prevesti kao tržnica. Ali ovaj moderni kompleks više sliči trgovačkom centru. Nastao je kao zamjena za staru središnju tržnicu koja je izgorjela 2003. godine. Ovdje ćeš pronaći sve, od luksuzne robe preko tradicionalne hrane do raznih „prodajnih atrakcija“ koje mogu posve zadovoljiti tvoje potrošačke apetite.

Pogled od 360 stupnjeva

Pogled na Abu Dhabi iz ptičje perspektive zaista je ekskluzivan, grad uopće ne pokušava sakriti ovu panoramu od turista. Promatračnica Observation Deck at 300 nalazi se na tornjevima Jumeirah Etihad. Oni koji se ne boje visine mogu uživati ​​u pogledu od 360 stupnjeva sa 74. kata i s visine od 300 metara. Radi se o takvom vidiku na lice pulsirajućeg grada koji bi „dolje“ našao samo na razglednicama.

Otok Yas

Putnici koji obožavaju luksuz zasigurno poznaju otok Yas, vjerojatno ga već imaju na svom popisu želja. Yas je dio grada prepun luksuznih hotela, megalomanskih atrakcija, mjesto za cjelodnevno bezbrižno izležavanje na ležaljki i nitko ti ondje ne može prigovarati odlučiš li uživati u životu kao pravi hedonist. U njemu možeš pronaći neke od najpoznatijih turističkih atrakcija Abu Dhabija kao što su Yas Beach, Yas Mall, Yas Marina Circuit, Warner Bros World i mnogo drugih.

Trgovački centar Yas Mall

Souk Central Market nije zadovoljio tvoje šopingaške apetite? Ovo je sjajna vijest za mentalitet Abu Dhabija. Imaš dobar razlog za posjet Yas Mallu, čije trgovine nisu samo mjesto za kupovinu i prodaju. Danas se radi o malim kulturnim centrima, a Yas Mall je javnosti poznat kao platforma za društvene događaje. Izgleda kao luksuzni hotel u koji ulaziš kroz ulaz u futurističkom stilu.

Warner Bros World, svijet filmskih junaka

Zamisli da posjetiš samo jednu atrakciju i doživiš šest različitih mjesta koja si nekoliko puta vidio na TV-u. Predstavljamo tematski park Warner Bros World na otoku Yas. Ima što ponuditi svakoj generaciji, omogućuje ti da „posjetiš“ šest filmskih ili bajkovitih lokacija. Mališani mogu posjetiti svijet Cartoon Junction, a odrasle koji čeznu za nekim uzbuđenjem čeka vrtuljak koji vodi u Gotham City. 

Ferrari World, svijet brzine

Ferrari World je uglavnom zatvoreni zabavni park na otoku Yas, također prvi takav koji je Ferrari izgradio. Ako voliš brzinu i adrenalin, onda bi svakako trebao posjetiti ovu atrakciju, na primjer, zbog najbržeg vrtuljka na svijetu, Formule Rossa. Ili, ako više voliš mirniji program, možeš provesti nekoliko sati gledajući stare modele Ferrarija, a možeš sudjelovati i u raznim kvizovima. Ako ti se čini da su ove aktivnosti kompatibilnije sa svijetom odraslih, pogledaj ponudu Ferrari Worlda i u njoj ćeš pronaći nekoliko zanimljivih programa i za djecu.

Velika nagrada Formule 1, Yas Marina Circuit

Još jedna atrakcija na otoku Yas je Yas Marina Circuit. Ali to nije samo turističko mjesto. Od 2009. godine domaćin je Velike nagrade Abu Dhabija, a to vjerojatno nije ništa novo za fanove Formule 1. Takvo natjecanje uvijek prati „nabrijana“ atmosfera, euforiju doživljavaju čak i oni koji ne sjede za volanom. Zamisli kako bi bilo da ti se pruži prilika voziti se na takvom mjestu. Na Yas Marina Circuitu možeš je dobiti.

Stari Qasr Al Hosn

Kako ti tijekom našeg virtualnog obilaska ne bi bilo dosadno (iako ta riječ nije potpuno kompatibilna s Abu Dhabijem), pozivamo te u prošlost nakon atrakcija 21. stoljeća. Čak i u ovom gradu možeš ući u svijet povijesne prošlosti i umjetnosti. Najstarija kamena građevina Abu Dhabija je Qasr Al Hosn. Sagrađena krajem 18. stoljeća, njezina je promatračka kula imala važnu ulogu u upravljanju komercijalnim prometom. No od 2018. godine to je kulturno središte. Ondje se možeš sakriti na nekoliko sati i pogledati izložbe.

Safari u pustinji

Ako uneseš frazu Empty Quarter u svoj pretraživač, vjerojatno ćeš prvo vidjeti nekoliko fotografija praznih kvartova. Međutim, zasigurno ćeš u rezultatima pretrage naići i na neke pješčane dine. „Prazna četvrt“, ili Empty Quarter, jedna je od najvećih pješčanih pustinja na svijetu. Iako moraš napustiti grad da bi je doživio, za to je iskustvo vrijedno žrtvovati nekoliko sati, možda i cijeli dan. Različita organizirana putovanja nude zanimljive programe u različito vrijeme (čak i navečer).

Nacionalni park mangrova, čudo prirode

Nacionalni park mangrova nalazi se vrlo blizu grada. Smatra se gotovo čudom prirode. O ovom središtu biološke raznolikosti brine se Ekološko društvo „Abu Dhabi“ i ono predstavlja oko 75 % ukupne površine šuma mangrova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U svijetu mangrovih šuma, slanih močvara, blata, algi i 60 vrsta ptica možeš uživati ​​u smirujućim učincima prirode, što je posve drugačiji doživljaj od onoga što bi očekivao od Abu Dhabija. Kad tražiš organizirana putovanja, daj prednost onima koja nude usluge u skladu s prirodom, tako da tvoj posjet ostavi samo minimalan trag.

Selo arapskih nomada i Heritage Village

Kakav je bio život u Emiratima prije nego što je nafta došla na vlast? Možeš ga pronaći u Heritage Villageu, tradicionalnom selu koje je zapravo beduinski muzej na otvorenom. Vidjet ćeš kakve su alate arapski nomadi koristili, bit ćeš svjedok rada zanatlija i tkalaca i možeš se s njima vratiti u vrijeme kada glavni izvor prihoda zemlje nije bila nafta, već poljoprivreda i biseri.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh