Connect with us

Članci

Što sve treba doživjeti i vidjeti u Budimpešti

Što sve treba doživjeti i vidjeti u Budimpešti

Budimpešta je prekrasna. Jedna šetnja obalama Dunava uvjerit će te da je jedan od najljepših gradova u Europi. Uz to je vrlo lako dostupna iz Hrvatske i nudi brojne atrakcije tijekom cijele godine. Samo isplaniraj jedan vikend i stići ćeš mnogo toga obići. Dakle, ako se odlučiš posjetiti glavni grad Mađarske, ovo je tvoj vodič za Budimpeštu.

10 stvari koje trebaš vidjeti u Budimpešti

1. Parlament

Pojavljuje se na svim fotografijama ili magnetima iz Budimpešte. Zgrada parlamenta izgleda sjajno i nemoguće je ne primijetiti je. Ako želiš vidjeti i unutrašnjost, preporučujemo posjet ujutro, kada ima manje turista. Ulazak u parlament s vodičem besplatan je za građane EU-a.

2. Dvorsko brdo

Ovo je najpopularnija atrakcija u Budimpešti. Dvorsko brdo upisano je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine od 1987. godine. Do njega se ne može doći automobilom, pa moraš koristiti stepenice ili elegantnu žičaru.

3. Toplice Gellért

Svjetski poznate toplice, popularne kod stranih klijenata, izgrađene u secesijskom stilu, otvorene su 1918. godine, 1927. dodan je bazen s  valovima, a 1934. kupke s vrtložnom vodom. Samo se ukrcaj na liniju metroa M4 i siđi u Szent Gellértu.

Izvor: službena webstranica toplica Gellért

4. Najljepši pogled na Budimpeštu

S desne strane Dunava usred grada uzdiže se brdo Gellért visoko 139 metara. Na njemu se nalaze Citadela i Kip slobode i s njega se pruža najljepši pogled na glavni grad Mađarske.

5. Toplice Rudas

Izgleda da je Budimpešta glavni grad toplica, zar ne? Ali bilo bi šteta ne posjetiti barem jedne. Ove toplice osnovane su u 16. stoljeću i ovdje ćeš pronaći veliki broj tretmana u kojima možeš uživati do mile volje.

Izvor: službena webstranica toplica Rudas

6. Devet mostova

Povezuju obale Dunava, Budim i Peštu, dva u prošlosti neovisna grada koja su se 1873. spojila s Óbudom i nastala je Budimpešta. Samo prođi kroz bilo koji od njih i uživat ćeš u prekrasnom pogledu na grad.

7. Andraševa ulica

Više od dva kilometra bulevara od centra prema gradskom parku, gdje ćeš pronaći prekrasnu zgradu Opere ili Kuću terora kao podsjetnik na vremena socijalizma, ili najluksuznije trgovine u Budimpešti. Andrašava ulica je nešto što ne bi smio propustiti.

8. Sinagoga

Znaš li da se najveća sinagoga u Europi nalazi u Budimpešti? Usput, to je druga najveća sinagoga na svijetu, prvo mjesto pripada židovskoj sinagogi u New Yorku.

9. Bazilika sv. Stjepana

Bazilika sv. Stjepana visoka je koliko i parlament, što simbolizira ravnopravnost države i crkve. To je ujedno i najvažniji kršćanski spomenik u Mađarskoj. Sjajna je vijest da je ulaz besplatan!

10. Za hranom u židovsku četvrt

ZOSKA, Crna, Szimpla Háztáji, Vapiano, Karavan, Kandalló Kézmuves Pub. Ovo je ekstrakt najboljeg, bilo da odlučiš doručkovati, ručati ili večerati. Budimpešta je gurmanski doživljaj od početka do kraja. Svakako se uputi u židovsku četvrt da probaš najbolju hranu.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh