Connect with us

Članci

Savjeti i trikovi kako upoznati pravi Zanzibar

Savjeti i trikovi kako upoznati pravi Zanzibar

Dvije prijateljice, dva crvena kofera, 75 outfita i jedna fantastična destinacija – Zanzibar! U siječnju smo provele 5 predivnih dana na otoku klinčića i vanilije. Kući smo se vratile ne samo s preplanulom bojom kože nego pune doživljaja i novih iskustava, s nezaboravnim sjećanjima. Zanima te što je izvan luksuznih hotelskih kompleksa? Kakva je prava Afrika? Želiš znati je li Zanzibar vrijedan posjeta? Pročitaj naš članak jer ćeš u njemu naći korisne savjete i trikove kako na tom otoku potpuno uživati i upoznati njegovo pravo lice.

Kada kupiti zrakoplovnu kartu?

Zanzibar postaje sve popularniji. Nije ni čudno… Bijele plaže i tirkizno more mamac su za mnoge turiste. Karte za Zanzibar bolje je kupiti unaprijed.

Kada je sezona?

Glavna sezona na Zanzibaru traje od lipnja do ožujka. U tom razdoblju temperature se kreću između 30 i 32 stupnja. I kad je oblačno, brini se za svoju kožu jer možeš izgorjeti. Od travnja do polovine lipnja traje kišna sezona, no kiša ne pada svaki dan i temperature su oko 26 stupnjeva. Prednost je tog razdoblja u tome da tada na otoku ima manje turista. Najviše kiše pada u travnju – približno 19 dana, u svibnju 16 dana i u lipnju 8 dana.

Je li potrebna viza?

Odgovor je DA, ali ne mora te biti strah – nemoj se unaprijed zabrinjavati. Kako to izgleda? Tijekom leta morale smo popuniti obrasce s osnovnim informacijama o našem putu. Poslije slijetanja i temperaturnog šoka (28 stupnjeva ujutro) platile smo vizu u iznosu od 50 dolara. Zatim je slijedila kontrola putovnica, pokupile smo svoju prtljagu i krenule u hotel.

Cijepljenje i higijena

Prije puta provjerile smo je li se potrebno cijepiti ili ponijeti neke lijekove. Prema uputama Centra za cijepljenje, za Zanzibar ćeš trebati cjepivo protiv žute groznice samo ako dolaziš s endemskog područja (zemlje Afrike i Južne Amerike u kojima se bolest pojavila). Ako putuješ iz Europe i tijekom presjedanja u tim se zemljama ne planiraš zadržavati duže od 12 sati, nitko neće zahtijevati da se cijepiš i odluka je na tebi.

Svakako sa sobom ponesi repelent. Komarci se pojavljuju tijekom noći i za vrijeme kišne sezone, kao i svugdje drugdje. Malarija nije česta, ali je prevencija uvijek bolja, stoga koristi mrežu protiv kukaca, a nakon zalaska sunca i repelent.

Što se higijene tiče, trebaš biti svjestan da si u Africi, navike i mogućnosti drukčije su nego u Europi. Većina kompleksa i hotela ispunjava sve naše standarde. Sobe su uređene jednostavnije, imaju osnovni namještaj. Naravno, sve ovisi o broju hotelskih zvjezdica, ali čovjek ne putuje u Zanzibar da bi sjedio u sobi. Ne preporučujemo piti vodu iz slavine, radije kupi flaširanu vodu.

Čime se na otoku može plaćati?

Službena valuta u zemlji je tanzanijski šiling, ali gotovo posvuda možeš plaćati i dolarima. Želiš li povoljno kupovati, preporučujemo da koristiš šilinge. Kao obično, većina stvari i usluga stoji manje ako plaćaš lokalnom valutom. Naravno, ako nema fiksnih cijena, domaći uvijek pokušavaju prevariti turiste kako bi bolje zaradili. Treba se informirati koliko što stoji izvan hotela da ne potrošiš više nego što je potrebno.

Plima i oseka

Jedna od najzanimljivijih pojava na Zanzibaru su plima i oseka. Na nekim mjestima voda se može povući i nekoliko stotina metara od obale. Mi smo bile smještene u južnom dijelu otoka, točnije na plaži Bwejuu. Oko 10 sati ujutro voda bi se polako povukla, a oko tri sata popodne sve je bilo po starom. Za vrijeme oseke šetale smo se po plaži, točnije kroz bazenčiće koje je oseka ostavila u pijesku, skupljale školjke i uživale u očaravajućoj prirodnoj predstavi. Većina kompleksa ima bazene i tijekom oseke možeš se ohladiti u njima.

Dala-dala

Ili lokalni autobus. Prije nego što otkrijem nešto više o lokalnom prijevozu, želim reći da smo nas dvije odlučile upoznati pravo lice Zanzibara i vidjeti ono što je skriveno izvan luksuznih kompleksa, razgovarati s domaćima i kušati njihovu kuhinju, a u to sve spada i lokalni javni prijevoz dala-dala. Radi se o malim minibusevima – put je bio dosta smiješan, a tražiti stanice  uzaludan je posao – mi nismo našle niti jednu. Stale smo kraj ceste, digle ruku, autobus je stao, pitale smo za Stone Town i ako je minibus išao u tom smjeru, ušle smo u njega. Ovaj prijevoz koriste najviše domaći. Put iz Bwejuua do Stone Towna došao je 2000 šilinga (1 dolar). Odlučiš li se za ovu vrstu prijevoza, informiraj se o cijenama i u autobusu nemoj plaćati krupnijom novčanicom nego pripremi točan iznos. U hotelu su nam preporučili da se vratimo prije zalaska sunca jer se tada domaći vraćaju s posla i u autobusima je gužva.

Stone Town

Grad Zanzibar podijeljen je na Stone Town, stari grad i Other Town (Ngˈambo). Kao što već znaš, u grad smo stigle s dala-dalom i sišle smo na zadnjoj stanici. Iskreno, bile smo prilično zbunjene. U gradu je bila velika buka, milijun automobila, nakon mirnog kompleksa bila je to velika promjena. Za orijentaciju smo koristile izvanmrežnu kartu koju smo skinule s interneta i vodiča. Planiraš li ići u Zanzibar, trebaš znati da na otoku nećeš naći bankomat nigdje drugdje nego samo u Stone Townu. Plaćati karticom može se u hotelima, ali trebaš li gotovinu, moraš ići u grad podići novac. O tome što se isplati vidjeti u gradu pisale smo u članku.

Cjenkanje

Za nas je to bila igra s kojom domaći računaju. Često se zna dogoditi da je cijena koju ti nude na tržnici, u suvenirnicama ili koju traže za izlete, pretjerana. Osjećaš li se u cjenkanju kao doma i imaš živaca za to, nakon par minuta možeš dobiti stvar upola jeftinije nego na početku. Smeta li ti cjenkanje, u Stone Townu možeš naći i tzv. „Marina shops“ s fiksnim cijenama. Cjenkanje preporučujemo i u hotelima koji nude i razne izlete. Iskombiniraj pojedine izlete kao što smo to napravile i nas dvije. Htjele smo posjetiti Nacionalni park „Jozani“ i napraviti turu „put začina“. Te smo izlete spojile, mjesta smo stigle posjetiti u jednom danu i uštedjele smo 40 dolara po osobi.

Napojnica

Trebaš znati da je prosječna plaća oko 250 dolara. Naravno, ljudi koji žive na selu ne zarađuju toliko. Tijekom našeg putovanja primijetile smo da mnogi domaći rade kao volonteri; večeri su provodili u školi učenjem jezika i njihov jedini prihod bila je napojnica od turista. Na tebi je da odlučiš kome i koliko novca ćeš ostaviti. Za spremanje sobe i druge usluge uvijek bismo ostavile par dolara. Imale smo sreću što se vodiča tiče, savršeno su govorili engleski, bili su srdačni i njihove su informacije bile korisne i zanimljive. Nekima smo ostavile pet, nekima deset dolara.

Sigurnost

Tijekom našeg putovanja nijedanput se nismo osjećale u opasnosti. Naravno, može se dogoditi da iznenada nestanu telefon ili novčanik, ali to se može dogoditi i u Zagrebu, New Yorku ili Tokiju. Treba paziti na svoje stvari, imati torbu ili ruksak zatvorene. Nemoj noću šetati po plaži. Ako imaš želju za noćnom šetnjom, zamoli nekog iz hotela da ide s tobom. Preko dana smo ostavljale svoje mobitele i novčanike na ležaljkama i ništa nije nestalo.

Iznajmljivanje automobila, skutera, bicikala

Na Zanzibaru se vozi isto kao u Engleskoj, lijevom stranom ceste. Ceste su relativno dobre, samo treba paziti na usporivače, jer su loše označeni. Automobil se može unajmiti na otoku, no cijenu ti nećemo reći jer se i tu cjenka. Tko se cjenka, taj dobije i bolju cijenu. Prije nego što kreneš na put, pregledaj automobil, pogledaj imaš li sve potrebne dokumente jer su policijske kontrole dosta česte. I moguće je da dobiješ kaznu. Mi preporučujemo skuter ili bicikl. Većinom ih svaki hotel nudi za samo nekoliko dolara. Možeš se voziti uz plažu i posjetiti okolna sela.

Na koliko se dana isplati posjetiti otok?

Ovisi o tebi, na otoku se puno toga može raditi, a želiš li otići na safari, sa Zanzibara se može jednostavno otići na izlet u Dar-es-Salaam.

Što moraš vidjeti?


Posjetiti plaže Nungwi, Kendwa, Paje i Jambiani

Napraviti turu „put začina“

Posjetiti majmune u Jozani

Obići Stone Town

Vidjeti Prison Island i goleme kornjače

Roniti kod Mnemba Atolla

Plivati s dupinima

Uživati u zabavama tijekom punog mjeseca

Za koga je Zanzi?

Za svakoga! Zanzibar ima sve. Ako si se nedavno vjenčala ili vjenčao i tražiš romantičnu destinaciju – preporučujemo Zanzibar. Želiš putovati s djecom, ali ne želiš cijele dane provoditi u hotelu, nego ići na izlete, plivati s dupinima, kitesurfati – opet, preporučujemo Zanzibar. Želiš se skroz odmoriti, tražiš mirno mjesto, bez televizora, s prekrasnim plažama i idiličnim kompleksima – naš odgovor je opet Zanzibar! Želiš doživjeti lokalnu kulturu, upoznati Afriku, probati plodove mora, vidjeti stvarnu divotu – Zanzibar te zasigurno neće razočarati. Za nas je to bila ljubav na prvi pogled i zbog toga dajemo ovoj destinaciji 10/10!

5/5 - (2 votes)
Click to comment
Na vrh