Connect with us

Članci

Raskomoti se i uživaj u ovim fantastičnim filmovima o putovanjima

Raskomoti se i uživaj u ovim fantastičnim filmovima o putovanjima

U vrijeme kada bismo trebali biti samo kod kuće, kad ne možemo putovati i kad više nemamo ideju koji film pogledati, naša redakcija dolazi s ovim člankom da te spasi od dosade. Pozivamo te u svijet deset inspirirajućih filmova. Deset snažnih priča i događaja koji mogu promijeniti živote gledatelja ili njihovo raspoloženje. To nije samo naše subjektivno mišljenje, mnogi su filmski i putopisni portali također poslužili kao izvor za ovaj popis. Rezultat: popis 10 najboljih filmova o putovanjima. Sad samo trebaš nabaviti kokice. Zabavi se!

Plaža (The Beach, 2000.)

Biti mlad, putovati svijetom i uživati u životu. Zvuči dobro, zar ne? Richard (Leonardo DiCaprio), mladi američki turist, dolazi na Tajland nadajući se avanturi. Putovanje doživljava kao lov za iskustvom, potragu za nečim drukčijim i zanimljivim. U jeftinom hotelu u Bangkoku upoznaje mladi francuski par, Étiennea i Francoise, a također i mladića Daffyja, koji je u prošlosti bio ovisnik o drogama. Daffy ispriča Richardu priču o tajanstvenom otoku za koji se govori da je raj na zemlji s prekrasnom plažom. Sutradan mu daje nacrtanu kartu tog otoka.

U divljini (Into the Wild, 2007.)

Malo nas ima toliko hrabrosti kao Christopher McCandless (Emile Hirsch). Imao je dvadeset i dvije godine kada je završio fakultet, ali umjesto da postane dio mase, pokazao je srednji prst takvom životu i od naivnog sanjara pretvorio se u simbol jedne generacije Amerikanaca. Svaki korak njegova putovanja iz grada u najluđu pustinju pratio je poznati glumac Sean Penn, koji se ovaj put zadovoljio ulogom redatelja i scenarista.

Divljina (Wild, 2014.)

Svi katkad osjećamo da nam je dosta svega, da naša potraga za srećom nije uspješna ili da će se ono za što smo vjerovali da je za cijeli život uskoro srušiti kao kula od karata. Heroina filma, Cheryl (Reese Witherspoon), odavno je očajna. Nakon majčine smrti i razvoda ima osjećaj kao da je sve izgubila. U jednom trenutku shvaća da nema što izgubiti jer u životu ionako nema ništa. Unatoč manjku iskustva s divljinom, krenula je s teškim ruksakom na leđima pobijediti stazu od 1770 km, PCT Pacific Crest Trail. To je najduža, najteža i najluđa planinarska staza u Americi koja od pustinje Mojave preko Kalifornije i Oregona vodi do države Washington. Glavna junakinja pokazuje niz različitih emocija, ovisno o onome kroz što prolazi: odlučnost, bijes, beznađe, iscrpljenost, usamljenost, radost, hrabrost, ljubav…

Dobra godina (A Good Year, 2006.)

Ovaj je film još jedna uspješna suradnja redatelja Ridleyja Scotta i glumca Russella Crowa. Bankar Max Skinner vraća se u vinograd nakon smrti svog ujaka. To je mjesto povezano s najljepšim razdobljem njegova djetinjstva. Iako pokušava ostaviti prošlost iza sebe i što prije prodati vinograd, započinje posve novo poglavlje u svom životu. Otkriva ono što mu je čitavo vrijeme nedostajalo. Film je temeljen na romanu Petera Maylea.

Avantura života (Tracks, 2013.)

U ovom filmu Mia Wasikowska utjelovljuje mladu globetrottericu Robyn Davidson, spisateljicu koja je sudjelovala u ekspediciji dugoj 2700 km iz Alice Springsa u Australiji do Indijskog oceana. Dok hoda vrućom pustinjom sa svojim odanim psom, shvaća da se ponekad moramo maknuti od svijeta da bismo shvatili da smo zapravo dio njega.

Jedi, moli, voli (Eat, Pray, Love, 2010.)

Liz Gilbert (Julia Roberts), junakinja bestselera, stvarna je osoba koja se želi diviti ljepotama svijeta i istodobno pokušava pronaći sebe. Nakon što su njezina životna sigurnost i prioriteti razvodom bili potpuno uništeni, Gilbert podnosi zahtjev za jednogodišnji radni odmor i odlučuje riskirati sve kako bi promijenila svoj život. Tijekom svojih egzotičnih i izvanrednih putovanja otkriva radost iz dobre hrane u Italiji, snagu molitve i meditacije u Indiji i napokon pronalazi duševni mir i ravnotežu ljubavi na Baliju. Film Jedi, moli, voli temelji se na istinitoj i izvanrednoj priči i dokazuje da postoji više načina za uživanje i doživljavanje svijeta.

Sedam godina u Tibetu (Seven Years in Tibet, 1997.)

Priča o pustolovnom putovanju austrijskog planinara Heinricha Harrersa koji je sa svojim prijateljem Peterom Aufschneiterom želio pobijediti jedan od najviših vrhova Himalaje, Nanga Parbat. Nakon bijega iz logora zarobljenika on prelazi Himalaju u tajanstveni svijet Tibeta, gdje upoznaje mladog Dalaj-Lamu i postaje mu učitelj. Prijateljstvo dvojice muškaraca potpuno različitog podrijetla i kulture značilo je duboku unutarnju transformaciju za Harrera. Film je nastao prema istinitim događajima.

Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation, 2003.)

Moderni Tokio i njegova anonimnost. Agresivan, živahan, fascinantan, zabavan i udaljen… tuđi barem za dvoje Amerikanaca koji se sasvim slučajno upoznaju u japanskoj metropoli. Bob Harris (Bill Murray) umirovljeni je američki glumac koji dolazi u Tokio napraviti kratku reklamu o viskiju. Iako je oženjen, ima dijete i posao mu nije loš, ne osjeća se posebno sretnim. Svoje večeri provodi u polu-praznom hotelskom baru uz čašu hladnog viskija i cigareta. Istovremeno, u istom hotelu nalazi se i šarmantna Charlotte (Scarlett Johansson) koja prati svog supruga, mladog fotografa. Oboje se ovdje osjećaju izgubljeno, ne razumiju jezik ni kulturu, obojica imaju puno vremena i pate od nesanice. Slučajni susreti, nekoliko dana provedenih zajedno i osjećaj bliskosti pomažu im oboma da prevladaju usamljenost u nepoznatoj sredini a možda će oboje osvojiti nešto posebno…

Tajni život Waltera Mittyja (The Secret Life of Walter Mitty, 2013.)

Walter Mitty (Ben Stiller), sramežljivi i sanjarski menadžer fotografije u magazinu Life, ne može prihvatiti svoj stvarni život i zato bježi u svijet snova. U tom je svijetu savršen, romantični heroj koji se bori za bolji, pravedniji svijet. Kažnjava negativce, spašava pse iz zapaljenih kuća i štiti ugrožene žene. Njegova kolegica Cheryl (Kristen Wiig) također ima važnu ulogu u njegovim snovima. Ali jednog dana, u stvarnom životu, Walter će morati odlučiti hoće li poduzeti značajan korak prema nepoznatom i ostaviti sigurnost svojeg arhiva punog negativa i fotografija. A taj je hrabri korak putovanje oko svijeta. Inspiracija za film potekla je od pisca i ilustratora Jamesa Thurbera koji priču priča na zabavan način. Ime Walter Mitty koristilo se za ljude koji ulažu više energije u snove nego u stvarni život.

Izvan igre (The Way Back, 2010.)

Zasnovana na stvarnom događaju iz 1940. godine, ova drama prikazuje međunarodnu skupinu zatvorenika koji su pobjegli iz ruskog gulaga. Ti zatvorenici moraju se boriti protiv jake sibirske zime, prijeći Bajkalsko jezero i transsibirsku magistralu. Međutim, suočavaju se s još okrutnijim kušnjama ljudske izdržljivosti i volje, s pustinjom Gobi, Himalajom i Tibetom. Spasit će se tek nakon 4000 milja u Indiji. Dug put zasnovan je na memoarima Slawomira Rawicza, koji opisuju njegov bijeg iz sibirskog gulaga. Zajedno s tisućama drugih zatvorenika, Rawicz je bio podvrgnut okrutnom tromjesečnom prijevozu u radni logor u Sibiru.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh