Connect with us

Članci

Putuj polako, putuj željeznicom. Ovo je 10 najljepših pustolovina vlakom

Putuj polako, putuj željeznicom. Ovo je 10 najljepših pustolovina vlakom

Nakon sporog jedenja i spore mode, sve se više širi i trend sporog putovanja. Sam cilj nije najvažniji, nego put do tog cilja treba biti poseban. Idealan način da usporiš tijekom putovanja i osjetiš ljepotu okolnog krajolika je da se ukrcaš u vlak. U našem ćeš članku pronaći 10 savjeta o tome kako doživjeti putovanje iz snova.

1. Ghan, Australija

Australija je toliko raznolika da bi bilo šteta vidjeti samo jedan njezin dio. Ako želiš vidjeti kako se priroda u Australiji dramatično mijenja sa svakim kilometrom, putuj s Ghanom, Velikom južnom željeznicom. U dobro opremljenom odjeljku krećeš iz Adelaidea u Južnoj Australiji i stižeš u Darwin na sjeveru. Put je dugačak 3000 kilometara, a u vlaku ćeš provesti 4 dana. Vlak se tijekom puta zaustavlja nekoliko puta kako bi putnici mogli uživati ​​u izletima po okolini.

2. Glacier Express, Švicarska

Voziš se dubokim dolinama, oštrim zavojima, desecima tunela i mostova. Ruta Glacier Expressa od Zermatta do St. Moritza traje malo više od sedam sati i zovu je i prozor u švicarske Alpe. Vlak je opremljen panoramskim prozorima, tako da nećeš propustiti nijedan pogled. Ukrcaš se u vlak na nadmorskoj visini od 1600 metara i siđeš na nadmorskoj visini od 2004 metra s prekrasnim pogledom na rijeku Rajnu.

3. Transsibirska magistrala, Rusija

Transsibirska željeznička pruga možda je najpoznatija ruta vlakom na svijetu. Na putu od Moskve do Vladivostoka za sedam dana proći ćeš više od 9000 kilometara i promijenit ćeš 7 vremenskih zona. Međutim, tjedan dana u vlaku definitivno se isplati. Put vodi preko rijeke Ob u gradu Novosibirsk do Sibira, njegovih udaljenih kutaka i nasipa, a nastavlja se prekrasnim krajolikom oko Bajkalskog jezera. U prošlosti su Rusi rutu nazivali „najljepšim draguljem u kruni kraljeva”.

4. Flåm, Norveška

Željeznička ruta Flåm relativno je kratka, dugačka je samo 19 kilometara, ali doživljaj je intenzivan. Put s najljepšim pogledima na planinu jedna je od najstrmijih željezničkih ruta u Europi. Za pedeset minuta prijeći ćeš gotovo 900 metara nadmorske visine. Uz pogled na spomenute planine, uživat ćeš i u pogledu na divlje rijeke i prekrasne pjenaste slapove.

5. TranzAlpine, Novi Zeland

Vožnja južnim Novim Zelandom nudi najdramatičnije otočne krajolike. Iz pulsirajućeg grada Christchurcha krećeš prema Greymouthu, nekadašnjem centru za vađenje ugljena i zlata. Uz put ćeš vidjeti stepska područja, planine, rijeke, ali i suptropsku šumu. I sve to za manje od pet sati. Novozelandski TranzAlpine smatra se jednom od najljepših željezničkih ruta na svijetu.

6. Jacobite, Škotska

Pogodio si, put kojim vozi poznati Hogwarts Express ne smije biti izostavljen s ovog popisa. Vlak Jacobite kreće iz Fort Williama i završava u lučkom gradu Mallaigu. Očekuje te 66 kilometara prekrasnog škotskog krajolika, blistavih jezera i spomenika Glenfinnan, uz vijadukt poznat iz filmova o Harryju Potteru. Ne možemo ti zajamčiti da će ti kondukter  u vlaku prodati grah sveokusnjak, ali znamo da ćeš doživjeti jedinstveno iskustvo!

7. Rocky Mountaineer, Kanada

Dvodnevno putovanje vlakom preko Kanade započinje u Vancouveru i završava u planinskom gradu Banffu. Postoje četiri rute za biranje, a povijesna ruta koja se zove „Prvi put na zapadu“ vrlo je popularna. Putovat ćeš u dobro opremljenom vlaku s panoramskim prozorima, tako da možeš nesmetano uživati ​​u prekrasnom krajoliku, pa čak i kad ležiš.

8. Grand Canyon Railway, SAD

Ovo bi se putovanje moglo nazvati „do Grand Canyona sa stilom“. U gradiću Williams u Arizoni ukrcavaš se na vlak iz pedesetih godina prošlog stoljeća i uživaš u putovanju dva i pol sata. Kondukteri će se brinuti za tebe dok se ti budeš divio borovoj šumi, pustinji i na kraju samom Grand Canyonu.

9. Royal Scotsman, Škotska

Ako si umjetnička duša i želiš doživjeti putovanje kao iz romana, ova je vožnja stvorena za tebe. Nije najjeftinija, ali uživat ćeš u luksuzu na palubi Royal Scotsmana. Sve rute započinju u Edinburghu i završavaju u škotskom gorju. Vlak se zaustavlja na različitim mjestima tijekom vožnje, ovisno o tome koju kartu kupiš. Atrakcija je svakako posjet jednoj od destilerija, gdje možeš kušati pravi škotski viski. A kad te degustacija izmori, možeš se od nje oporaviti u wellnessu u vlaku.

10. Bergen Railway, Norveška

Željeznica Bergen lijepo se spaja s već spomenutom željeznicom Flåm. Iz Bergena se do Hønefossa može doći za otprilike sedam sati. Vlak prolazi kroz više od 200 tunela i preko 300 mostova i zaustavlja se u slikovitim norvešk

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh