Connect with us

Članci

Putuj kao profi! 20 savjeta za ugodan let

Putuj kao profi! 20 savjeta za ugodan let

U ovom članku pronaći ćeš savjete od putnika za putnike. Svjesni smo da svako ima svoje vlastite savjete i trikove. Ali, ako ti još nije jasno zbog čega se nakon svakog leta osjećaš kao da su te na tri sata stavili „u centrifugu“, dovoljno je da pratiš ovih 20 savjeta i nakon slijetanja osjećat ćeš se mnogo bolje.

Hrana prije leta

Što bi prije leta moglo biti korisno za naš organizam? Neki stručnjaci kažu da je najbolje jesti hranu bogatu ugljikohidratima kao što su, naprimjer, špagete. Zobene pahuljice ili pecivo od prekrupe pomažu u prevenciji jet laga.

Što trebaš izbjegavati prije leta? Najgore je sjediti u zrakoplovu s balonom u trbuhu, znači nije dobro jesti hranu koja napuhuje. Zašto ne treba jesti leću i grah ne treba ni objašnjavati… Pozitivan učinak cvjetače, brokule i sličnog povrća dobro je poznat. Prehrambena vlakna su super, ali ne tada, kada sjediš u prostoru s nižim tlakom i sa sigurnosnim pojasom zakopčanim preko trbuha. Što se tekućina tiče, nije dobro piti mlijeko, voćne sokove ili gazirana pića, da ti trbuh ne bi bio pun mjehurića. Pakao za tvoj trbuh zasigurno je i konzumiranje brze hrane. Tijekom polijetanja možeš slobodno uzeti žvakaču gumu zbog pritiska u ušima, ali ne zaboravi je poslije baciti.

Hrana tijekom leta

Prvo ćemo početi s time koje namirnice ne smiju biti u ručnoj prtljazi. U zrakoplov ne smiješ unijeti više od ukupno jedne litre tekućina, pri čemu one moraju biti u malim bocama ili spremnicima od 100 mililitara. Te tekućine moraš staviti u posebnu plastičnu vrećicu koju je moguće zatvoriti. Ako je nemaš, možeš je kupiti u zračnoj luci tijekom prijave za let. Svu tekućinu za piće moraš baciti prije sigurnosne provjere. Poslije provjere možeš u trgovinama u bescarinskoj zoni kupiti nešto za piće u većim količinama ili neku hranu i to ponijeti sa sobom u kabinu. Ako ti se ne da pratiti sve ove upute, možeš jednostavno naručiti nešto u zrakoplovu.

Jedi razumno

Jesi li i ti od onih koji žele pojesti sve što u zračnoj luci izgleda primamljivo? Predlažemo da razmisliš o tome što ćeš jesti prije leta zato što put s nadutim trbuhom nije nešto što si želiš priuštiti. Radije misli na komfor i ugodan let bez probavnih smetnji. Intimne trenutke s hranom ostavi za poslije.

Hrana za ljude na specijalnoj dijeti

Neke zrakoplovne kompanije imaju bogatu ponudu jela i za one koji su iz različitih razloga na specijalnoj dijeti. Neki su odlučili postati vegetarijanci ili vegani, a neki, nažalost, imaju zdravstvene tegobe zbog kojih moraju jesti posebnu hranu. Ako si na specijalnoj dijeti, dobra je vijest da ćeš hranu dobiti prije svih ostalih.

Voda

Iako se inače trudiš u organizam unijeti dovoljno tekućine, prije i tijekom leta trebalo bi piti više nego obično. Let zrakoplovom dehidrira organizam i zato ne bi trebalo čekati da se ožedni, nego bi ti boca s vodom cijelo vrijeme trebala biti u ruci. Mislimo na čistu vodu, naravno.

Manje kofeina

Kava dehidrira naš organizam. Kod pojedinih ljudi može izazvati nervozu i tijekom dugih letova spriječiti mirno spavanje.

Zeleni čaj

Može, ali bez kofeina. Navodno pomaže da se tijelo oporavi od jet laga.

Alkoholu reci ne!

Postoji više razloga zbog čega tijekom leta nije dobro piti alkohol. Zasigurno ne želiš započeti svoj izlet s teškom glavoboljom. Nemoj zaboraviti da se ljudsko tijelo među oblacima ponaša drukčije. Tako da, iako možda ne znaš što je mamurluk, sada bi se moglo dogoditi da ga doživiš prvi put. Osim toga, alkohol može izazvati probleme sa spavanjem (ili možeš svojim ponašanjem smetati suputnicima). U najgorem će te slučaju izbaciti iz zrakoplova. A to zasigurno ne želiš.

Udobna odjeća

Udobna odjeća ne znači da se u zračnoj luci trebaš pojaviti u kućnoj odjeći s mrljama od hrane ili u pidžami zaprljanoj pastom za zube, kao ni u kratkim hlačama zato što si s uma smetnula ili smetnuo klimu u zrakoplovu. Traperice ili tajice s majicom dobra su kombinacija za putovanje. Nemoj podcijeniti niže temperature u kabini. Važno je da uzmeš u obzir destinaciju na koju putuješ i da se obučeš tako da svoju odjeću prilagodiš mjestu slijetanja jer se putnicima nakon slijetanja često ne pruža mogućnost za presvlačenje u zračnoj luci. Dobro je sa sobom imati maramu, šal, džemper ili majicu s kapuljačom. Uspiješ li naći nešto tanje, uštedjet ćeš si prostor u ručnoj prtljazi. U pitanju je i sigurnost i zato odustani od majica ili jakni s lancima.

Zatvorene cipele

U slučaju nužnog slijetanja, opasnosti ili situacije u kojoj treba brzo napustiti zrakoplov, zatvorene su cipele praktičnije od sandala ili obuće s visokim potpeticama. One će tvoje noge zaštititi od požara, stakla ili dijelova zrakoplova. Odustani i od potpetica jer se u njima, zbog njihove nestabilnosti, tijekom leta možeš ozlijediti – naprimjer u hodniku.

Više slojeva odjeće

Ujutro zimska jakna s kapom, navečer kratke hlače. To su čuda koja možeš doživjeti odlučiš li se za ovu vrstu prijevoza. Višeslojna odjeća idealno je rješenje da te vrijeme nakon slijetanja ne iznenadi. Tako se možeš pripremiti za promjenu temperature.

Putnički jastuk

Možda ovaj jastuk nije osobito seksi dodatak tvojoj odjevnoj kombinaciji, ali on će se tijekom noći za tebe pobrinuti kao nitko drugi.

Maska za spavanje

Nije jednostavno spavati u zrakoplovu. Maska za spavanje može biti korisna zato što svjetlo u zrakoplovu ne kontroliramo sami – i drugi putnici mogu paliti svjetlo iznad svojih sjedala. Utječe li svjetlo na tvoj ritam spavanja, maska za spavanje tijekom leta dobro će ti doći i pomoći u prevenciji jet laga.

Nešto za leđa

Sjedala u zrakoplovu u obliku su slova C, ali za našu kralježnicu bolji je oblik slova S. Bilo bi dobro da uzmeš nešto mekano što možeš staviti između leđa i sjedala. Dovoljan je neki jastuk, džemper ili šal.

Slušalice

U zrakoplovu je buka, a zvukovi općenito izazivaju stres. Dobre slušalice zaštitit će te ne samo od zvukova motora nego i od dječjeg plača, glasnih turista ili susjeda koji s tobom želi podijeliti svoju životnu priču. Osim toga, dobra glazba može djelovati smirujuće želiš li se malo odmoriti tijekom leta ili se opustiti u slučaju da iz bilo kojeg razloga ne voliš putovati zrakoplovom.

Vježbe u oblacima

Tijekom leta zrakoplovom u tijelu dolazi do promjena – neke su uzrokovane zrakom, a neke tlakom u kabini i skučenim prostorom. Nedostatak kretanja tijekom dugih letova negativno utječe na cirkulaciju, a time se povećava rizik za pojavu problema s krvnim žilama. Ako se ne bojiš, prošeći se malo po hodniku zrakoplova ili ispruži noge ispred sebe da ti ne utrnu.

Prijenosni punjač

Kad čekaš u zračnoj luci, vjerojatno koristiš svoj mobitel češće nego inače – neprekidno provjeravaš vremensku prognozu, slikaš, dopisuješ se s mamom itd. Prije polijetanja napuni svoj mobitel ili uzmi prijenosni punjač da se, kad stigneš, svima možeš javiti.

Mjesto kraj prozora

Ovakvo sjedalo osigurat će ti više mjesta i neće ti smetati kolica za hranu ili susjed s probavnim tegobama. Osim toga, lakše ćeš zaspati prisloniš li jastuk uz prozor.

Mjesto kraj krila

Navodno je najbolje sjediti na sjedalu u središnjem dijelu zrakoplova jer se ondje, zbog težišta, turbulencije najmanje osjete.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh