Connect with us

Članci

Ovih 10 nacionalnih parkova oduzet će ti dah

Ovih 10 nacionalnih parkova oduzet će ti dah

Oni su veličanstveni, stvorila ih je priroda i oduzet će ti dah. Ovaj put govorimo o najljepšim nacionalnim parkovima u Americi. Mnogi od njih opisani su kao najljepši na svijetu ili kao oni koje čovjek jednostavno mora vidjeti prije nego što napusti ovaj svijet. Pa ako voliš prirodu kao i mi i trenutačno se nalaziš u Americi, odvoji vrijeme i posjeti jednu od ovih nevjerojatnih prirodnih predstava. Po našem mišljenju, ovo je 10 najljepših nacionalnih parkova u Americi:

1. Glacier

Mnoštvo prekrasnih brežuljaka, 130 jezera i 26 jedinstvenih ledenjaka, koji su svake godine manji. Ondje možeš naići na pume, divlje mačke i grizlije. Dobrodošao u Nacionalni park Glacier.

2. Yellowstone

Na prvi pogled lijepo mjesto, no u sebi skriva najrazornije sile prirode. Ogromnu količinu užarene magme.

3. Yosemite

Kraljevstvo burnih slapova i granitnih stijena. Ovdje ćeš pronaći najviše slapove u Americi koji tijekom sezone, kad nema dovoljno snijega, potpuno presuše.

4. Sequoia

Dom najvećih stabala na planetu. Najpoznatije je drvo General Sherman. Visoko je 85 metara, deblo mu je promjera 11 metara, a znanstvenici njegovu starost procjenjuju na 2700 godina.

5. Great Smoky Mountains

Najvažniji park u istočnom dijelu SAD-a, a ujedno i jedan od najposjećenijih u zemlji. Ondje živi gotovo 17 000 vrsta biljaka i životinja.

6. Olympic

Nacionalni park Olympic je divlja i neukroćena priroda. Podijeljen je u 3 dijela: pacifička obala, planine i prašume. Čak 90 % ovog parka smatra se divljinom.

7. Denali

Park Denali ponos je Aljaske. Jedan od njegovih najvećih magneta za ljude nesumnjivo je najviša planina u Sjevernoj Americi, McKinley, koja doseže 6194 metra nadmorske visine.

8. Grand Canyon

Veliki kanjon rijeke Colorado doseže duljinu od 447 km i dubinu od nevjerojatnih 1,6 kilometara. Gigantski raskol je nešto poput otvorene knjige iz koje možeš čitati o povijesti Zemlje stare 2 milijarde godina.

9. Rocky Mountain

U ovom parku naći ćeš gotovo 76 vrhova viših od 3650 metara nadmorske visine. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na životinje, medvjedi i pume prisutni su u vrlo velikom broju.

10. Death Valley

Dolina smrti. Najsuša, najniža i najtoplija regija Sjeverne Amerike. Najviša temperatura izmjerena u dolini bila je nevjerojatnih 56,7 Celzijevih stupnjeva.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh