Connect with us

Članci

Otkrij 7 prirodnih čuda Latinske Amerike

Otkrij 7 prirodnih čuda Latinske Amerike

Latinska Amerika je poput lijepe žene kojoj se većina nas potiho divi izdaleka, ali malo tko skupi hrabrosti razgovarati s njom i pozvati je van. Kralježnica su joj Ande, kosa joj je gusta prašuma, a moćna Amazona teče joj venama. Ona je prava alfa žena koja će mnoge uplašiti. Međutim, oni koji su se potrudili da je upoznaju itekako su svjesni da njezino divljaštvo oduzima dah. Ne vjeruješ nam? Pogledaj s nama sedam prirodnih čuda ove energične latino dive.

1. Vodopadi Iguazú, Argentina i Brazil

Vodopadi Iguazú nalaze se na granici Argentine i Brazila. Iako je najljepši pogled s brazilskog dijela, svakako vrijedi posjetiti obje strane. Na argentinskoj možeš sjesti na brod koji će te dovesti u neposrednu blizinu vode koja pada. Slapove se često uspoređuje sa slapovima Niagare, ali oni na Iguazú mogu biti ljubomorni poput ružne Betty na prijateljicu bez zubnog aparatića. Eleanor Roosevelt, bivša prva dama Sjedinjenih Država, nakon posjeta ovom prirodnom čudu uspjela je samo reći: „Jadna Niagara“. Iguazú sa svojih više od 275 vodopada jednostavno je božanstven. Voda ponegdje pada s visine od 82 metra, dok za sunčanog vremena nad slapovima možeš vidjeti dugu. Okolna šuma samo upotpunjava dojam tropskog raja. Nije potrebno reći da je Iguazú najljepši vodopad na svijetu.

2. Pustinja Atacama, Čile               

Pustinja Atacama prostire se na 105 000 km2 u sjevernom Čileu. Visoka razina mora, mala zagađenost i vlaga odgovorni su za to da je Atacama jedno od najljepših mjesta na svijetu za promatranje noćnog neba. Mliječni put s Atacame vidi se nevjerojatno jasno i u svakom trenutku možeš vidjeti padajući meteor. Mnogi dolaze ovdje promatrati zvijezde ispred svog šatora. Drugi preferiraju malo sofisticiraniji doživljaj u planetariju ALMA ili Mamalluca. Koji god način odabrao, Atacama je mjesto koje će te snažno podsjetiti na veličinu čovjeka u beskrajnom svemiru.

3. Nacionalni park Torres del Paine, Čile

S gotovo 600 000 hektara, Nacionalni park Torres del Paine jedan je od najvećih i najposjećenijih u Čileu. Masivne planine, kristalno bistra jezera, ogromni ledenjaci i guste šume – za sve ljubitelje turizma park je nešto poput Disneylanda. Najpopularnija ruta naziva se „W-krug“, duga je oko 70 km i trebat će ti od 4 do 6 dana trekinga. Međutim, posjet nacionalnom parku možeš pretvoriti u devetodnevno intenzivno putovanje. Jedan od vrhunaca definitivno će biti pogled na naizgled beskrajni Sivi ledenjak, koji je drugo najveće kontinuirano ledeno polje na svijetu (osim ledenjaka na Sjevernom i Južnom polu).

4. Galapagos, Ekvador

Arhipelag vulkanskih otoka skriven je duboko u vodama Tihog oceana – gotovo 1000 km od obale Ekvadora. Stoljećima su prirodoslovci bili zadivljeni njihovim jedinstvenim prirodnim ekosustavom, koji je proučavao čak i sam Charles Darwin. Studija je poslije temeljito pridonijela formiranju njegove pionirske evolucijske teorije. Jesi li znao da su otoci dom najvećih kopnenih vrsta kornjača po kojima su i nazvani?

5. Ledenjak Perito Moreno, Argentina

Patagonski ledenjak Perito Moreno nalazi se na jugu Argentine, u blizini grada El Calafatea. Prostire se na nevjerojatnom području od 250 km2. Perito Moreno jedan je od tri svjetska ledenjaka koji se opiru globalnom zatopljenju te i dalje rastu. I to prilično velikom brzinom – Perito Moreno narast će u prosjeku do dva metra dnevno. Međutim, ledenjak živi svoj život. Malo se udeblja i ponešto skine. Često možeš čuti zvuke pucketanja i lomljenja leda koji bučno pada u jezero. No za najveću tutnjavu pobrinut će se jednom u četiri do pet godina, kada će njegov volumen prekriti jedan od slijepih ogranaka jezera, koji će na kraju probiti ledenjačku branu.

6. Pustinja Salar de Uyuni, Bolivija

Salar de Uyuni najveća je solana na svijetu. Prostire se na masivnih 10 582 km2. Bijela sol i još bjelji horizont ovdje stvaraju neobične optičke perspektive koje nude širok raspon mogućnosti za snimanje sjajnih fotografija. Ako ispravno staneš, kraj limenke Coca-Cole na fotografiji ćeš izgledati poput žednog pustinjskog patuljka. Nedostatak vode i velike nadmorske visine rezultiraju ograničenim brojem biljnih i životinjskih vrsta, ali to uravnotežuje neobično mineralno bogatstvo Salar de Uyune. Ondje se nalazi približno 50 – 70 % svjetskih rezervi litija.

7. Angelovi (Anđeoski) slapovi, Venezuela 

Anđeoski slapovi su najviši slapovi na našem planetu. U Nacionalnom parku Canaima spuštaju se s visine od 979 metara. Iako su smješteni usred prašume i pristup do njih zahtijeva prilično avanturistički duh, možeš ih čuti s udaljenosti od 50 km. Vodopad je neobično dugo uspio ostati skriven od čovječanstva. Svijet je za ovaj unikat saznao tek 1930-ih, kada ga je preletio američki pilot James Crawford Angel, po kojemu je i dobio ime.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh