Connect with us

Članci

Ono najbolje iz Rusije: 7 destinacija koje moraš vidjeti i doživjeti

Ono najbolje iz Rusije: 7 destinacija koje moraš vidjeti i doživjeti

Čim se kaže Rusija, većina se sjeti Moskve ili Petrograda. Bila bi šteta završiti samo s ta dva predivna grada. Rusija je najveća zemlja na svijetu i razlike u pojedinim regijama mogu biti tako velike da tijekom svog putovanja možeš naići na različite cijene, doživljaje ili mentalitet.

1. Moskva

Moskva je puna famozne arhitekture. Dok šećeš njenim ulicama, tvoj će se pogled zaustavljati na zgradama iz različitih povijesnih razdoblja. Vidjet ćeš Kremlj, Crveni trg, razgledat ćeš sve muzeje i romantična šetnja iznenada će postati poučni izlet kroz stoljeća. Moskva nije samo povijesna nego je i moderna metropola koja se ponosi najvišim zgradama u Europi. U njoj ćeš pronaći 8 od 10 najviših nebodera u Europi. Moskvu će zavoljeti i oni koji vole kulturu. Provesti ugodnu večer na jednoj od kazališnih predstava i vidjeti svjetski priznate umjetnike jednostavno je jedan spektakularan doživljaj. Nemoj propustiti ruski balet – čak i ako nisi ljubitelj, bit ćeš oduševljen. Jesi li znao da tijekom šetnje možeš vidjeti čak 790 pravoslavnih crkava? Jedinstveni monumenti ruske kulture ovdje dostojanstveno stoje još dan-danas. Odlično je da preko dana možeš uživati u koktelu koji čine fenomenalni kulturni i povijesni artefakti, a preko noći doživjeti legendarni moskovski noćni život. Tipični barovi, klubovi, diskoteke, ali i mnogo koncerata izvođača iz cijelog svijeta dokaz su vitalnosti grada.

2. Petrograd

“Kao da ste ušli u ruski roman”, tako engleski Telegraph opisuje Petrograd zimi. Odlučiš li se za krstarenje elegantnim kanalima tijekom kojeg ćeš iza sebe ostaviti 342 mosta ili za gledanje zore iznad Neve, ovaj drugi najveći ruski grad jednostavno će te oduševiti. Vjerojatno već imaš mnogo razloga za posjet ovom očaravajućem gradu koji zovu i Venecija sjevera, a jedan od njih je zasigurno i Državni muzej Ermitaž. Grad iza kojeg stoji veliki reformator i tiranin Petar Veliki prepun je brojnih arhitektonskih dragulja. Šareni eklektički stil iz baroknih se zgrada nastavlja na sovjetsku arhitekturu, iz neoklasicističkih struktura u moderan stil. Petrograd, stari Lenjingrad ili “Piter”, kako ga zovu domaći, nalazi se bez sumnje pri vrhu imaginarne ljestvice najljepših gradova na svijetu.

3. Kamčatka

Dvadeset i devet aktivnih vulkana, vjerojatno najviše divljih medvjeda na svijetu i super treking. Kad već spominjemo aktivne vulkane, jedno je od najboljih iskustava gledati lavu koja istječe iz jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu – Ploskij Tolbačika. Tražiš li aktivnu adrenalinsku destinaciju za odmor s možda malo adrenalina, ovo je mjesto pun pogodak. Kamčatka se smatra skupljom destinacijom jer su doživljaji, treking i izleti tako spektakularni. Svi izleti vode u vrlo izolirana i udaljena mjesta. Tako se u Dolinu gejzira može stići samo helikopterom! Ako si pustolov u duši, Kamčatka je idealno mjesto za ostvarenje tvojih pustolovnih želja.

4. Jezero Bajkal

Bajkalsko jezero ili Bajkal najdublje je i najstarije jezero na svijetu. Možda ćeš ovu informaciju lakše shvatiti ako ti damo primjer – u jezeru se nalazi jedna petina svih zaliha slatke površinske vode na svijetu. Bajkal se nalazi u južnom dijelu istočnog Sibira, a idealna zrakoplovna veza vodi do grada Irkutska. Ovo jezero drugo je najveće rusko jezero (prvo je Kaspijsko more) i 1996. upisano je na UNESCO-v Popis svjetske baštine. Kreneš li na Bajkal zimi, uzmi toplu odjeću i uživaj u šetnji po jezeru – na nekim mjestima led može biti debeo čak nekoliko metara. Namjeravaš li posjetiti ovo mjesto ljeti, nagrada će ti biti predivni pejzaži. Lonely Planet je napisao da je Bajkal mjesto koje moraš vidjeti prije nego što napustiš ovaj svijet.

5. Vladivostok

Grad na kraju legendarne Transsibirske magistrale ili mjesto gdje “tračnice završavaju u moru”. Vladivostok ima nevjerojatan geografski položaj. Iz njega možeš skoknuti brodom u Japan ili Južnu Koreju. Osim predivnoj željezničkoj stanici, diviti se možeš i Svetlanskajoj ulici ili mostu Zolotoy. Zanimljivo je da je Vladivostok omiljeno odredište ruskih turista koji ovdje dolaze zbog izvrsne hrane i plodova mora, ali i mogućnosti da dožive tradicionalnu kinesku kuhinju. Osim Japana i Koreje, i Kina je “iza ćoška”.

6. Sibir

Želiš li doživjeti tipičnu rusku zimu i to u Sibiru, obavezno moraš posjetiti Novosibirsk. Treći najveći grad Rusije zimi će te iznenaditi temperaturom od -40 °C. Novosibirsk je ujedno i najveći sibirski grad istočno od Omska, na rijeci Ob. Grad je dobra izlazna točka za planinu Altaj i za one koji namjeravaju posjetiti Kazahstan. Tridesetak kilometara od Novosibirska nalazi se akademski grad Akademgorod, u kojemu je nekada bila smještena elita sovjetskog naroda, prije svega znanstvenici i “mozgovi” naroda.

7. Soči

Soči je lučki i spa grad, a s prigradskim područjima proteže se u dužinu do 147 kilometara i stoga se može opisati kao najduži grad u Europi. Također se smatra glavnim gradom luksuzne ruske rekreacije. Tri stotine sunčanih dana u godini, toplo more i prekrasne plaže koje su u nevjerojatnoj suprotnosti s planinskim vrhovima prekrivenim snijegom – i tako može izgledati odmor u Rusiji. Malo ljudi zna da u Sočiju postoje idealni uvjeti za ronjenje ili da se ovdje može skijati od prosinca do svibnja. Ljubitelji penjanja također će doći na svoje, ima dosta zanimljivih prilika u okolini, uostalom tu je i sam Elbrus (5642 m), najviša planina u Rusiji i Europi. I još jedna zanimljivost – Soči je najsjevernije mjesto na planetu na kojem se može uzgajati čaj.

Ulan Bator

Nekada je bio dio Sovjetskog Saveza, a danas je glavni grad Mongolije. Grad ima dugu i burnu prošlost, no posljednjih godina dosta napreduje, pogotovo u industrijskom smislu, kao uostalom i cijela Mongolija. Ulan Bator je skroz drukčiji od glavnih gradova Azije. Iza sivih i dosadnih zidova kuća naći ćeš gostoljubive i srdačne ljude. Temperature ljeti iznose oko 20 °C, no zimi mogu pasti na -30 °C i zbog toga je metropola Mongolije najhladniji glavni grad na svijetu.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh