Connect with us

Članci

Odmor izvan civilizacije? Najljepša zabačena mjesta u Europi

Odmor izvan civilizacije? Najljepša zabačena mjesta u Europi

Ne samo globalna pandemija, nego i užurbanost civilizacije i svakodnevna gužva ponekad nas prisiljavaju da odemo negdje daleko od ljudi. Ne žude svi za razgledavanjem metropola ili odmorom s „all inclusive“ ponudom. Ako više voliš uživati ​​u tišini, prirodi ili, na primjer, aktivnom opuštanju u planinama, posjeti jedno od ovih čarobnih udaljenih mjesta u Europi.

Hoy, Orkneyski otoci, Škotska – za one koje teže adrenalinskom doživljaju

Drugi najveći od 72 Orkneyska otoka na sjeveru Škotske nosi vikinško ime koje se može prevesti kao „visoki otok“. Vjerojatno ga je dobio zbog svojih prepoznatljivih brda i vrhova. Najpoznatije je mjesto na otoku Hoy stjenoviti „dimnjak“ visok 137 metara koji zovu Starac iz Hoya. Na njega se može popeti tijekom ljetnih mjeseci. Malo dalje nalazi se Glava svetog Johna, najviša okomita stijena u Velikoj Britaniji, visoka 351 metar. Većina od 400 stanovnika otoka živi na jugu, pa ako kreneš prema sjeveru, jedino će ti društvo praviti različite vrste ptica.

Lakeland, Finska – za one koji traže inspiraciju

Ako tražiš mir, tišinu i okruženje iz kojeg ćeš crpiti inspiraciju, isprobaj finski Lakeland – brdovitu zemlju jezera. Tijekom ljeta ovo područje Finske živi u dvije boje, zelenoj i plavoj. U zemlji se nalazi oko 188 000 jezera, koja se protežu od Helsinkija na jugu do jezera Inari u finskoj Laponiji. U finskom Lakelandu najveće je jezero Saimaa s oko 14 000 otoka. Zahvaljujući njima, jezero nalikuje na svojevrsni labirint.

Otok Bardsey, Wales – za one koji žele putovati u prošlost

Ako želiš provesti neko vrijeme nakon karantene bez interneta ili čak i struje, posjeti otok Bardsey koji možeš pronaći tri kilometra od poluotoka Llyn na sjeverozapadu Walesa. Otok je bio važno vjersko središte još od 6. stoljeća. Priča se da je tu pokopan legendarni čarobnjak Merlin. Otok je uglavnom poznat po šarolikim lokalnim morskim pticama. U vodi također možeš vidjeti sive tuljane, dupine ili obalne dupine.

Pico, Azori, Portugal – za one koji žele otkrivati čudesnu prirodu

Drugi najveći otok na Azorima vulkanski je otok Pico. Njegova je lokacija jedinstvena jer kitovi redovito migriraju u okolini otoka. Jedno je od najboljih mjesta na svijetu za gledanje plavih kitova i ulješura. Pico je također dom slavne princeze Alice Bank, podvodne planine koja je nezaboravan doživljaj za ronioce.

Unstad, Lofoten, Norveška – za surfere

Unstad je popularno mjesto posebno među surferima koji vole uživati u hladnoj vodi. Smatra se jednim od najboljih mjesta za ovu aktivnost. Okolica se sastoji od planina, fjorda i prekrasne obale. Tijekom ljetnih mjeseci možeš neprekidno surfati zahvaljujući ponoćnom suncu. Veliki valovi, izostanak gužve – surfanje u divljini ne bi moglo biti bolje nego na Unstadu.

Balkan – za turiste

Ono što si propustio tijekom karantene možeš nadoknaditi u divljim planinama zapadnog Balkana. Staza za treking Vrhovi Balkana duga je 191 kilometar i vodi kroz Albaniju, Kosovo i Crnu Goru. Prolazit ćeš stazama starih pastira i društvo će ti biti jedan od najljepših i najudaljenijih europskih krajolika. Za svladavanje cijele rute potrebno je oko 2 tjedna. Jedinstveno iskustvo uključuje raznovrstan krajolik od planinskih vrhova do netaknutih dolina, ledenjačkih jezera i bajkovitih planinskih sela.

Vrångö, Švedska – za plivače

Najjužniji otok Göteborga poznat je po mogućnostima koje nudi za plivanje u divljini. Ondje ćeš, pogotovo ljeti, susresti ne samo turiste nego i domaće stanovnike. Međutim, izvan ljetnih mjeseci, najvjerojatnije ćeš to mjesto imati samo za sebe. Voda će vjerojatno biti hladna, ali nakon kupanja možeš se zagrijati u sauni.

Prangli, Estonija – za solo putnike

Ako želiš odvojiti malo vremena za sebe, ali se bojiš da će ti biti dosadno, posjeti otok Prangli. Estonija ima više od 200 otoka, ali Prangli je jedini koji je naseljen više od 600 godina. U praksi to znači da ima vrlo zanimljivu povijest. Bio je naseljen gusarima, krijumčarima, ribarima i lovcima na tuljane. Stanovnici imaju čak i svoj dijalekt. Na uskim otočnim cestama možeš vidjeti socijalističke kamione i džipove. Otok se nalazi samo 30 kilometara od Tallinna, a još uvijek je neistražen.

Foula, Shetlandsko otočje, Škotska – za pustolove

Najveća je avantura sama ekspedicija na Foulu, koju mnogi smatraju „krajem svijeta“. Foula je jedan od najudaljenijih naseljenih engleskih otoka iako službeno na njemu živi samo tridesetak ljudi. Foula je najzapadniji od Shetlandskih otoka, udaljen oko 32 kilometra od kopna. Uživaj u prekrasnim pogledima, udahni svježi morski zrak i uroni u potpunu tišinu i mir.

Izvor informacija: Lonelyplanet.com
Izvor slika: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh