Connect with us

Članci

Obožavaš Rim? Onda bi ove filmove trebao znati napamet

Obožavaš Rim? Onda bi ove filmove trebao znati napamet

Rim je vječan, Rim je povijesni, Rim je umjetnički, Rim je seksi, Rim je ljubav. Koliko je umjetnika ovdje rođeno i koliko ih je njime bilo inspirirano… Skladatelji, glazbenici, pisci, likovni umjetnici… Kinematografija nije iznimka, pa smo nakon filmova o New Yorku odlučili otići u Rim i pogledati ga kroz filmsko platno. Pokušali smo odabrati od svega pomalo, ali vjerojatno nećemo uspjeti zadovoljiti sve filmoljupce.

Praznik u Rimu (1953)

Princeze također odlaze u Rim, a ovaj grad je jednoj 1953. donio i Oscara. Audrey Hepburn je nezaboravna, a nezaboravni su i filmovi u kojima je glumila. Kao i u slučaju članka o filmovima snimanima u New Yorku, i sada bismo trebali izostaviti djelo čiji je glavni lik bila ona.

Drama, romantika, humor, ljepota Vječnog Grada, ljepota glumaca… Ako još nisi gledao „Praznik u Rimu“, sada znaš što ćeš raditi večeras.

Slatki život (1960)

La dolce vita! Legendarno kinematografsko djelo koje bi lako moglo posuditi nadimak od grada u kojem se odvija: vječno. Danas smo navikli na činjenicu da filmaši ne moraju biti „nježni.“ Što je priča iskrenija i sirovija, to je bolja i učinkovitija. Međutim, „Slatki život“ snimljen je 1960. godine i u njemu se prikazuju i neprivlačni aspekti života u Rimu.

Poznata scena u fontani Trevi jedna je od najznačajnijih u povijesti filmske umjetnosti.

Gladijator (2000)

Iako to nije najstariji film na našem popisu, predstavlja najstarije lice Rima. Priča se događa u doba starog Rima, pa ako si ljubitelj tog razdoblja, vjerojatno si ovaj film gledao više puta. Međutim, u slučaju „Gladijatora“ na ekranu nećeš vidjeti ništa rimsko. Film je sniman u Engleskoj, Maroku i na Malti. Scene koje su predstavljale drevni Rim snimane su u tvrđavi Ricasoli.

Anđeli i demoni (2009)

Jesi li ikad pomislio da su knjige Dana Browna pomalo poput putopisa? Glupo pitanje? Vjerojatno jest, tko ne bi primijetio da se radnja svake njegove fascinantne priče odvija u nekom drugom velikom gradu? Ovaj put je potragu za istinom, borbu između dobra i zla, misteriozna ubojstva i, prije svega, junačku hrabrost Roberta Langdona smjestio u Rim i Vatikan.

Jedi, moli, voli (2010)

Što može biti uspješnije od učinkovite utjehe za žene slomljenog srca? Tko zna je li Elizabeh Gilbert unaprijed znala kako će njezinu vlastitu priču voljeti sve single čitateljice koje su čekale pravi poticaj da počnu živjeti punim životom bez partnera, umjesto da smisao života vide samo u princu na bijelom konju…

U svakom slučaju, kad je nastala filmska verzija ove knjige, fraza „jedi, moli, voli“ postala je mantra mnogih žena širom svijeta. Ova priča ima strogo definirane lokacije, od kojih je jedna Rim. Dio snimljen u Rimu uglavnom se odnosi na jelo i ne preostaje nam ništa drugo nego složiti se da nitko tko je na dijeti ne bi trebao ići u Rim (i Italiju općenito). Ako se odlučiš jesti, moliti i voljeti, posebno jesti prilikom posjeta Rimu, posjetiti restorane i druge gastronomske objekte iz filma, preporučujemo, na primjer, Osteriju dell’Antiquario ili Sant ‘Eustachio Il Caffè.

Rimu, s ljubavlju (2012)

Možda bi nas Woody Allen zbog našeg mišljenja ismijao, mislili smo, naime, da četiri priče ovog filma smještenog u Rim simboliziraju raznolikost ovog grada. Arhitekt, operni pjevač, mladi par i jednostavan čovjek… Mogli su živjeti bilo gdje drugdje i svi u drugom gradu, ali u Rimu njihova priča ima puno veću draž i karakter. I zahvaljujući tome, i sami su zanimljiviji.

Romantika u kombinaciji s humorom gotovo je uvijek garancija interesa publike. U ovom su se slučaju u ovu smjesu umiješale legendarne osobine redatelja i svjetski poznata ljepota lokaliteta. Pojednostavljeno, bez nepotrebnog filozofiranja: ovaj je film užitak za oči.

Velika ljepota (2013)

Velika ljepota ne mora biti samo naslov filma, ona bi lako mogla biti njegova glavna karakteristika i odrednica, posebno u kontekstu prezentacije lokaliteta. Poput redatelja Fellinija u „Slatkom životu“, Paolo Sorrentino (redatelj „Velike ljepote“) ne ostaje površnim. Istražuje Rim ne samo na materijalnoj razini nego i sa socijalnog aspekta, kako ljudi danas žive u ovom gradu, zabavljaju se (u filmu se dosta tulumari) i traže smisao života.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh