Connect with us

Članci

Namjeravaš li posjetiti London? Imamo nekoliko korisnih savjeta za tebe!

Namjeravaš li posjetiti London? Imamo nekoliko korisnih savjeta za tebe!

London je jedno od najpopularnijih odredišta za putovanje, tako da putnici stalno traže zrakoplovne karte za posjet ovoj prekrasnoj metropoli. Doživi ovaj legendarni grad s izvanrednom atmosferom punom povijesti, ukusne hrane, prvoklasnog nogometa, fantastičnih šetnji i različitih kulturnih događaja.

Možda si na temelju vlastitog iskustva primijetio kako je bolje prikupiti barem osnovne podatke o odredištu na koje putuješ. U našem ćeš članku pronaći kratki popis mjesta koja trebaš vidjeti u Londonu i aplikacije s kojima se u gradu nećeš izgubiti.

Znaš li da…?

Kad je prvi put predložena izgradnja londonske podzemne željeznice, lokalni inženjeri imali su ideju napuniti tunele vodom i prevoziti ljude brodom od stanice do stanice ili koristiti konjičke zaprege u mraku podzemlja. Na kraju su pobijedili obični vlakovi podzemne željeznice kakve poznajemo iz drugih gradova.

Što sve trebaš vidjeti, raditi i doživjeti u Londonu?

Londonski toranj: Otkrij tisućljetnu povijest dvorca na sjevernoj obali Temze i doživi kraljevske straže Londonskog tornja. Yeomen warders kraljevski su čuvari koji se brinu o održavanju reda oko tvrđave. Pripadnike kraljevske tjelesne garde ljudima nazivaju “beefeater”. Da bi carstvo bilo zaštićeno, u tornju mora živjeti najmanje šest gavrana. To kaže praznovjerje iz 17. stoljeća. Londonska kula jedna je od najpoznatijih svjetskih utvrda i jedna od četiri londonske znamenitosti koje su upisane na UNESCO-v Popis svjetske baštine.

Big Ben: Big Ben jedna je od najpoznatijih gradskih znamenitosti i najpoznatiji sat na svijetu. Toranj se nalazi kraj Doma Parlamenta i može se vidjeti i čuti nadaleko i naširoko. Dostiže visinu od 96 metara i ima 5 zvona. Toranj se trenutačno obnavlja, a očekuje se da će radovi biti dovršeni 2021. godine. Do tada sat ostaje tih, što se dogodilo samo nekoliko puta u povijesti.

Londonsko oko: Panoramski kotač jedna je od najpopularnijih atrakcija u Londonu i nudi jedan od najljepših pogleda na grad s 32 staklene kabine. Krug traje oko 30 minuta, a kotač se okreće brzinom od 26 centimetara u sekundi.

Buckinghamska palača: Palača je službena rezidencija britanske monarhije od 1837. godine. Kraljevska kuća otvorena je za javnost svake godine od srpnja do listopada. Jedna je od posljednjih takvih u svijetu. Turiste privlače prekrasno zlatno stubište, umjetnička zbirka i prijestolnica. Danas Buckinghamska palača služi kao rezidencija kraljice Elizabete II i kao mjesto državnih prijama. Kraljevsku obitelj čuvaju tjelohranitelji.

Westminsterska opatija: Jedna od najvećih crkava na svijetu koja piše priče stare tisućama godina. Doživjela je krunidbu Vilma I. Osvajača i kraljice Elizabete II. Ova gotička zgrada s prekrasnim mozaicima mjesto je gdje su sahranjene znamenite ličnosti poput Isaaca Newtona, Charlesa Dickensa i 17 britanskih monarha.

Londonski most: Impresivna viktorijanska građevina koja nije samo simbol grada kroz koji teče Temza nego je i sjajno mjesto s jedinstvenim pogledom. Možeš probati prijeći stakleni most koji visi gotovo 43 metra iznad vode. Ovdje ćeš također pronaći stare viktorijanske motore i parne strojeve.

Katedrala sv. Pavla: Ova katedrala jedna je od najvećih crkava na svijetu. Nalazi se na Ludgate Hillu, najvišoj točki u gradu. Ikonična Whispering Gallery proteže se kroz cjelokupni interijer. Ako šapućeš u jedan od zidova, možeš čuti svoje riječi s druge strane katedrale.

Korisne aplikacije

Best coffee – vodič za kafiće: Ako voliš kavu i želiš uživati ​​u njoj tijekom svog posjeta Londonu, potrebna ti je ova aplikacija. Zaboravi na velike trgovačke lance i doživi kafiće s karizmom.

Timeout: ova je aplikacija sjajna ako želiš biti informiran o onome što se događa u gradu. Zahvaljujući ovoj aplikaciji pronaći ćeš restorane i događanja s cijenama i lokacijama.

Citymapper: zaboravi na Google Maps i preuzmi ovu aplikaciju. Pomoći će ti da mrežu javnog prijevoza uvijek imaš pri ruci i da se bolje snalaziš u gradu.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh