Connect with us

Članci

Mjesta u Skandinaviji koja bi trebao posjetiti

Mjesta u Skandinaviji koja bi trebao posjetiti

Najviše brdo u Danskoj doseže maksimalnu visinu od 170 metara. Tijekom norveške polarne noći sunce izlazi samo na tri sata, a u nekim dijelovima zemlje uopće ne izlazi. Na Islandu se svake godine po glavi stanovnika konzumira više Coca-Cole nego u bilo kojoj drugoj državi. Zemlja tisuću jezera, Finska, zapravo je prošarana s više od 188 000 njih. Najpopularniji suvenir u Švedskoj je upozoravajući prometni znak s losom. Skandinavija je izuzetno zanimljiva. Nakon razdoblja arktičkih vjetrova njezini se gradovi mijenjaju do neprepoznatljivosti i njezini se stanovnici više ne skrivaju ispod slojeva perja i vune. Napisali smo članak o mjestima u Skandinaviji koja bi trebao posjetiti.

Aarhus, Danska

Drugi najveći grad Danske zapravo je naseljeni otok. Okružen šarmantnim šumama Marselisborg, Hestehaven, Kirkeskoven i Havreballe, otkrit ćeš cvatući krajolik, a na proljeće možeš vidjeti divlje životinje koje se bude nakon dugih zimskih mjeseci. U Aarhusu možeš pronaći i drugo najveće dansko sveučilište te živahnu umjetničku scenu, uključujući Muzej za umjetnost ARoS Aarhus i Muzej Moesgaard. Grad također drži vodeće pozicije u gastronomiji i noćnom životu zemlje.

Torshavn, Farski otoci

Ime glavnog grada danske autonomne regije znači Thorova luka, prema bogu iz nordijske mitologije, Thoru. Sa sjevera je uokviren siluetom planina Húsareyn, a s jugozapada planinama Kirkjubøreyn. Torshavn je stoga savršen lijek protiv tipičnog gradskog života. Uživaj u nevjerojatnim jelima od plodova mora dok gledaš promet u luci. Budući da je grad geografski smješten usred Farskih otoka, izvrsno je mjesto s kojeg možeš krenuti na putovanje na kojemu ćeš otkriti obalno blago regije.

Hardanger, Norveška

U ogromnoj pustoši Hardangera možeš obilaziti ledenjake tijekom cijele godine, voziti se kajakom do fjordova obrubljenih drevnim zidinama. Otkrij okolne prirodne ljepote, od vodopada Seinsdalsfossen i doline Husedalen, do planine Osa, gdje možeš birati između nekoliko regionalnih planinarskih staza. Osim ovog idiličnog mjesta, tu je i Umjetnički centar Kabuso, gdje se svakog proljeća održavaju koncerti i izložbe djela suvremene umjetnosti.

Kuopio, Finska

Povjerovat ćeš u veličanstvenu ljepotu finskih jezera tek kad ih vidiš vlastitim očima. Pojavljuju su u nordijskoj mitologiji i još uvijek im se svi dive. Od tržnica hrane i cvijeća do tornja Puijo s kojeg se pruža nenadmašan pogled na borovu šumu i jezera na čijim vodama plutaju parobrodi, Kuopio je definitivno jedno od odredišta koje ne smiješ propustiti tijekom putovanja Skandinavijom.

Skorpa, Norveška

Skorpa je otok na kojem bi uzalud tražio stanovnike tijekom okrutnih zimskih mjeseci. Ponovo dolaze s norveškog kopna samo kad vremenski uvjeti postanu manje surovi. Mali otok kao da je nedovršeni dio slagalice čiji složeni dio čini kopno zapadne obale; odvojen od kopna kao da je i izoliran od civilizacije. Popularno je odredište za odmor u vikendicama, okruženo krdom divljih koza. Kaže se da je prva norveška farma izrasla na otoku Skorpa.

Gotland, Švedska

Švedski otok Gotland poznat je po samostojećem kamenju. Te stare geološke relikvije dio su svjetske baštine i godišnje privlače brojne posjetitelje iz blizine i iz daleka. Iz nacionalnog rezervata Hoburgen imat ćeš prekrasan pogled na Baltičko more. Na sjeveru otoka uživaj u dugoj plaži Sudersand koja je također savršeno mjesto za obitelji zahvaljujući svom najfinijem bijelom pijesku.

Nacionalni park Vatnajökull, Island

Nacionalni park Vatnajökull mjesto je na kojem ćeš pronaći sve što bi očekivao od skandinavske divljine – od glasnih slapova i ogromnih ledenjaka do stjenovitih brda. Iako su gorja ovdje dostupna samo tijekom ljetnih i ranih jesenskih mjeseci, regija Skaftafell mjesto je na kojem možeš započeti svoje putovanje u rano proljeće. Privatne turističke agencije nude planinarske ture s vodičem do ledenjaka Vatnajökull i drugih popularnih turističkih atrakcija. Za potpuni doživljaj uživaj u kampiranju pod polarnom svjetlošću.

Uppsala, Švedska

Nekada sjedište švedskih kraljeva i kultno središte poznato u cijeloj Europi, okruženo je prirodom i nalazi se u blizini Stockholma. Danas je to jedno od najšarmantnijih i najmirnijih odredišta u Skandinaviji. Prošeći se uzduž rijeke Fyrisån i gledaj kako se kajakaši natječu, istražuj okolicu najstarijeg nordijskog sveučilišta ili se divi ljepoti katedrale iz 13. stoljeća. Tijekom proljetnog slavlja uživaj u lovu na uskršnja jaja s lokalcima u dvorcu Uppsala ili u krjesovima Valpurgine noći.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh