Connect with us

Članci

Lisabon je jednostavno super ideja za izlet

Lisabon je jednostavno super ideja za izlet

Glavni grad Portugala leži na jugozapadnom „kraju“ Europe i ponosi se nadimkom “Europski San Francisco”. Lisabon ima jedinstvenu atmosferu a sigurno se ne svrstava među gradove u kojima će ti biti dosadno.

Unatoč različitom položaju, Lisabon i San Francisco krase zajednička obilježja. Najpoznatije obilježje su mostovi koji su ujedno postali i simbol ovih gradova. U Lisabonu se nalazi Ponte 25 de Abril (Most 25. travnja), a u San Franciscu svakome dobro poznati Golden Gate Bridge. Lisabonski most je doduše kraći, ali Ponte Vasco da Gama (Most Vasco da Gama) najduži je most u Europi.

Lisabon nije grad nebodera i visokih zgrada, nego udoban grad koji nudi zabavu, odmmor, kulturu i izvrsnu hranu. Za Lisabon su tipične tradicionalne keramičke pločice kojima su ukrašenene gotovo sve zgrade u gradu. Lokalci te pločice zovu Azulejo i ovaj suvenir možeš kupiti na lokalnoj tržnici.

Tipične su i uske, strme uličice kojima prometuje uspinjača. Preporučujemo i vožnju starim magičnim tramvajima. Lisabon nije ogroman grad i možeš ga lako cijelog otkrivati pješke.

Što se znamenitosti tiče, posjeti Castelo do Sao Jorge (Dvorac Sao Jorge).Radi se o povijesnoj znamenitosti na najvišoj nadmorskoj visini u Lisabonu. Odande možeš uživati u prelijepom pogledu na grad kojeg ćeš se rado prisjećati.

Nemoj napustiti Lisabon, a da ne posjetiš Torre de Belém (Toranj Belém). Toranj je bio zadnje što su mornari vidjeli kad su napuštali Lisabon i ujedno što bi ugledali kad su se vraćali s mora. Zanimljivo je da je ovo mjesto nekada bio otok, ali sada je okruženo vodom samo za vrijeme plime.

Jesam li u Brazilu ili u Portugalu? Ovo pitanje ćeš si postavljati kad ugledaš impozantan kip Krista. Kip stoji ondje od 1966. godine, a njegova gradnja je bila inspirirana već spomenutim brazilskim kipom.

Kad si već u Lisabonu, napravi izlet do Cabo da Roca (Stjenoviti rt). Cabo da Roca je zapadni rub europskog kontinenta. Nalazi se zapadno od Lisabona i leži na obali Atlantika na nadmorskoj visini od 140 metara iznad mora.

Bairo Alto je lisabonski hipsterski kvart. Preko dana u njemu se možeš diviti uličnoj umjetnosti, a navečer zalutati u jedan od barova. Kvart je omiljen među studenatima i turistima i zato je ovo mjesto dosta živahno.

Voliš slatko? Pastel de nata je portugalski specijalitet i radi se o malim slatkim tortama. Možeš ih naći na svakom uglu. Ili točnije, namirisati! Ovo hrskavo lisnato tijesto punjeno je kremastim pudingom od jaja. Uživati u najukusnijem pastelu de nata možeš u Belému gdje se nalazi i slastičarnica u kojoj se ovaj kolačić proizvodi od 1837. godine.

5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh