Connect with us

Članci

Karta rizičnog putovanja: Koje su zemlje ove godine sigurne i koje opasne?

Karta rizičnog putovanja: Koje su zemlje ove godine sigurne i koje opasne?

Prošle godine je međunarodna tvrtka SOS objavila kartu rizičnih zemalja za putovanje u 2020. Osmišljena je kako bi pomogla putnicima da otkriju koje su zemlje sigurnije od ostalih. Mapa uzima u obzir političko nasilje, socijalne nemire, nasilne i sitne zločine, ali i rizike prirodnih katastrofa i pripremljenost sigurnosnih službi i hitne pomoći.

Karta prikazuje zemlje s pet boja, koje predstavljaju pet kategorija rizika – zelena predstavlja beznačajan rizik, žuta nizak, narančasta simbolizira srednji rizik, crvena visok i bordo boja predstavlja ekstremno visok rizik.

Ukrajina da, Hongkong ne. Ili obrnuto?

U evaluaciji su autori interaktivne karte uzeli u obzir i geopolitiku države ili regije. Stoga ćete na karti naći bordo boju, koja simbolizira ekstremno visok rizik, na primjer, označeni dijelovi teritorija istočne Ukrajine – Luhansk, Donjeck i lučki grad Mariupol – zbog prisutnosti ruskih separatista i ruskih trupa na Krimu.

Međutim, takav Hong Kong, kojeg stanovnici protestiraju od lipnja 2019., žutom je označen na karti, s malim rizikom opasnosti. Ali dok se u Ukrajini sukob rješava i prema mojoj prijateljici koja poznaje ukrajinski problem, borba ili pucanje s obje strane barikada čuje se samo sporadično, tako da se okupacija ne zaboravi i život se vratio u normalne uvjete, u Hong Kongu je došlo do masovnog prosvjeda tijekom dočeka i u Novoj godini, a pritvoreno je još 400 ljudi.

Kamo putovati i kamo radije ne?

Prema ovoj karti, 2020. godine Sirija, Irak, pojas Gaze, Jemen i Afganistan, Libija, Somalija, Mali i istočna Nigerija spadaju u najopasnija područja i države svijeta. Autori karte označili su bordo bojom i nekoliko drugih područja na afričkom kontinentu.

Crvena boja visokog rizika pojavljuje se na svim kontinentima. Dok su Europa i Sjeverna Amerika označene samo zelenom i žutom bojom, uz nekoliko narančastih izuzetaka, američke će boje ove godine moći postati crvene. To je Forbesu rekao Matthew Bradley, regionalni direktor sigurnosti SOS-a. O svemu će odlučiti predsjednički izbori u studenom.

Najsigurnijim zemljama na svijetu prema SOS-u smatraju se sljedeće zemlje – Island, Farski otoci, Danska i Norveška, Finska i Grenland, Švicarska, Slovenija, afrička Zelenortska Republika i Sejšeli ili Kajmanski otoci na Karibima.

Želimo vam u novoj godini sigurno putovanje bez komplikacija! 🙂

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh