Connect with us

Članci

Jug Portugala u 6 dana! Evo ideje za savršen roadtrip po Portugalu

Jug Portugala u 6 dana! Evo ideje za savršen roadtrip po Portugalu

Portugalsku regiju Algarve najbolje je otkrivati automobilom. I to pogotovo zbog izvanredno strukturirane obale, duž koje se izmjenjuju skrivene plaže (u Algarvi ih ima približno 150), strme litice isprane tirkiznom vodom i lijena ribarska sela. U zračnoj luci moraš obavezno unajmiti SUV da te tijekom tvoje portugalske avanture ne iznenadi ni jedan teren.

1. dan: Iz Lisabona do Sagresa

Idealno je stići u Lisabon zrakoplovom, unajmiti automobil i voziti se tri sata na jug do grada Sagresa, koji se nalazi u jednom od najmanje razvijenih dijelova Portugala. To ne znači da će ti tamo biti dosadno. Naprotiv. Sagres je smješten u blizini Rta sv. Vincenta, najzapadnijeg rta na jugu europskog kontinenta. Gdje drugdje gledati zalazak sunca ako ne ovdje? Tradicionalnu večeru u portugalskom stilu možeš doživjeti na povratku u Sagres, u restoranu Terra. Kušaj svježu ribu u maslinovom ulju s krumpirima sa žara i povrćem.

2. dan: Praia do Beliche

Nakon laganog ručka u Sagresu uputi se u razgledavanje stare gradske utvrde Fortaleza Sagres. Saznaj o vremenu kada je Portugal bio svjetska pomorska sila i uživaj u panoramskom pogledu na ocean. Nakon toga, vrijeme je za plažu Praia do Beliche koja se nalazi u zaljevu okruženom golemim liticama. Odmah kraj plaže smješten je ribarski restoran – samo slijedi svoj nos. Kad ti dosadi plaža, razgledaj za promjenu trgovine s lokalnom keramikom.

3. dan: Ponta Ruiva i Vila do Bospo

Ako je tvoj tajni san bio naučiti surfati, plaža Ponta Ruiva savršena je za tebe. Opremu i tečaj možeš rezervirati izravno u Sagresu. Valovi na ovoj plaži nježni su prema početnicima. Naziv plaže u prijevodu znači „plaža crvenih glava“ – po crvenim stijenama koje strše iz vode. Poslije plaže posjeti grad nazvan Vila do Bospo, ugodan gradić od pet tisuća stanovnika iz kojeg možeš istraživati skrivene plaže kao što je Praia das Furnas. Prenoćiti možeš u šatoru ili u apartmanu na plaži.

4. dan: Lagos

Tridesetak minuta vožnje na istok dovest će te do grada Lagosa. Ondje te čekaju ulice popločene tipičnim portugalskim pločicama, brojne trgovine i restorani. Pojedi sladoled, kušaj kolačić „pastel de nata“ punjen kremom od žutanjka i prošeći se po palmama obrubljenoj promenadi uz plažu. Lagos je također idealna prilika da doživiš portugalski noćni život.

5. dan: Faro

Još istočnije od Lagosa nalazi se Faro – najveći grad regije Algarve. Većina turista ovaj grad doživljava samo kao ljetovalište, a to je šteta. Povijesni centar pun je građevina zanimljive arhitekture. Naći ćeš ondje ostatke gradskog zida iz rimskog razdoblja ili crkve iz 18. stoljeća. Jedan od najvećih mamaca je Teatro Lethes iz 17. stoljeća u kojemu se još dan-danas održavaju dramske, plesne i glazbene predstave. Ako bismo morali preporučiti samo jedno mjesto za večeru, bio bi to krov hotela Faro s pogledom na luku i glavni gradski park.

6. dan: Tavira

Posljednji dan obilaska automobilom iskoristi za otkrivanje okolnih otočića – prije svega napuštenog Ilha Deserta. Ima mnogo kompanija u Faru koje će te odvesti do njega. Za kraj, počasti se obrokom u gradu Tavira koji Portugalci zovu i glavnim gradom za lov na hobotnice. Tu morsku deliciju nudi gotovo svaki restoran u gradu. Na koncu se još prošeći po luci i udobno odleti kući iz obližnjeg Fara ili iz Lisabona.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh