Connect with us

Članci

Helsinki u 24 sata: Što trebaš vidjeti i doživjeti

Helsinki u 24 sata: Što trebaš vidjeti i doživjeti

Kad se kaže Finska, svi će zamisliti sjajan hokej, tisuće jezera, vruće saune i ludu zimu. Ali to nije sve. Kako uživati ​​u njezinoj prelijepoj prijestolnici kad imaš malo vremena za nju? Sve je moguće ako želiš. Imamo za tebe nekoliko savjeta kako najbolje doživjeti Helsinki u 24 sata.

Ako si barem malo zainteresiran za putovanja, možda si već primijetio da finsku prijestolnicu zovu „Venecija sjevera“. Ne moraš ni dugo guglati da bi dobio odgovor zašto je tako. Od ukupne površine Helsinkija, samo oko jedne trećine pripada kopnu. Ostalo čini voda, tako da je ovaj nadimak definitivno na mjestu. Zahvaljujući toj činjenici, Helsinki kao glavni grad ima vrlo poseban šarm koji je zaista jedinstven. Na primjer, ovdje nećeš pronaći tipične zgrade karakteristične za ostale veće gradove. To je jedan od razloga zbog čega Helsinki ostavlja dojam ugodnog grada koji diše bogatom poviješću i spomenicima. U našem ćemo članku spomenuti i saune koje ćeš pronaći na gotovo svakom uglu. Svakako, vratimo se onome što definitivno ne smiješ propustiti tijekom 24 sata u Helsinkiju.

8:00 – Laskiaispulla s kavom

Svaki dobar dan trebao bi započeti dobrim doručkom. A ovo je dvostruko točno ako želiš izvući ono najbolje iz Helsinkija u jednom danu. Moraš skupiti dovoljno snage za taj pothvat. Najprije bi trebao posjetiti kafić Strindberg, smješten u centru u blizini parka Esplanadija. Ovaj je kafić jedan od omiljenih uglavnom zato što u njemu pripremaju vlastitu kavu koja je zaista vrlo ukusna. Evo jedne zanimljive činjenice: Finci su među narodima koji piju izuzetno puno kave i mogu se svrstati u apsolutni vrh. Vratimo se na doručak. Meni te košta manje od 11 eura, a uključuje slanu ili slatku verziju klasičnog doručka uz čašu soka i šalicu ukusne kave. Ne zaboravi naručiti laskiaispullu za doručak. Pod tim se imenom krije slatko pecivo slično krafni, prerezano napola i napunjeno kremom od badema. Još malo šećera u prahu i bit će savršeno.

9:30 – Posjeti katedralu Tuomiokirkko

Dalje bi se trebao uputiti prema Trgu senata kojim dominira prekrasna katedrala Tuomiokirkko. Udaljena je oko 10 minuta hoda. Kad napustiš kafić u ulici Pohjoisesplanadi, skreni lijevo i hodaj oko 300 metara duž parka Esplanadija. Na prvom glavnom raskrižju, gdje park završava, ponovo skreni lijevo u ulicu Unioninkatu. Nastavi 200 metara, dok s desne strane ne ugledaš Trg senata i spomenutu katedralu. Dominira čitavim prostorom, tako da je definitivno nećeš propustiti.

Tuomiokirkko se neizravno odnosi na finsko-rusku prošlost. Nastala je u vrijeme kada je Finska pripadala današnjoj Rusiji. To se također logično odrazilo na izgled grada. Iako je arhitekt katedrale bio Nijemac, kad je pogledaš, bit će ti jasno iz koje je državne blagajne tekao novac. No to ne mijenja činjenicu da je ovo mjesto jedno od najposjećenijih u Helsinkiju, i nije omiljeno samo među turistima. Domaći stanovnici također vole ovdje doći i sjediti. Dugo stubište ispred katedrale kao stvoreno je da se na njega sjedne i uživa u gradu.

10:45 – Predivna Kansalliskirjasto

Ono što će ti se još više svidjeti jest Kansalliskirjasto. Finska nacionalna knjižnica osnovana je 1640. Smještena je preko puta ulice, a prednost je što jednu od njezinih prostorija možeš besplatno posjetiti. U njoj ćeš pronaći puno starih knjiga koje u kombinaciji s visokim stropovima i stupovima stvaraju jedinstvenu atmosferu. Otvorena je od ponedjeljka do petka od devet ujutro do šest navečer, osim srijedom, kada je radno vrijeme produženo do osam navečer.

Za posjet Trgu senata s katedralom trebat će ti oko pola sata, ovisno o tome koliko vremena potrošiš na selfije. Ali što se tiče knjižnice, za nju odvoji barem sat i pol. Ne moraš čak ni voljeti knjige, ali i u jednoj od njezinih prostorija toliko je toga za gledanje i fotografiranje da ćeš zasigurno ondje provesti neko vrijeme.

12:30 – Svježa riba ili poronkäristys

Vrijeme je za ručak, pa da vidimo gdje se dobro kuha. Naravno nešto lokalno. Vjerojatno te neće iznenaditi da Finci uglavnom jedu puno ribe. Logično jer ih imaju nadohvat ruke, a uz to ih znaju vrlo dobro i ukusno pripremiti. Stoga nije ni čudo što ćeš, kad budeš u Helsinkiju, kušati mnogo ribljih jela. Na primjer, paistetur silakat, pržena baltička haringa, jedno je od tipičnih jela. Slijede jela od ribe – s lososom, bijelom ribom ili štukom. Ako imaš dovoljno novca, isprobaj lokalni svježi kavijar. Najbolji ćeš pronaći na tržnicama smještenima na Trgu senata.

Poronkäristys je jedno od najpoznatijih nordijskih jela. To je sobovo meso izrezano na tanke ploške i začinjeno solju, crnim paprom, poprženo na masti s maslacem i preliveno pivom. To se jelo tradicionalno poslužuje u Finskoj uz pire od krumpira i kisele krastavce. Preporučujemo da ga probaš u restoranu Kolme Kruunua, specijaliziranom za finsku kuhinju, tako da ćeš zasigurno dobiti najbolji poronkäristys u gradu. Uz to, restoran je prilično povoljan. Ova delikatesa koštat će te 23 eura. Možda misliš da je to puno za jednu porciju, ali s obzirom na lokalne cijene to je sasvim pristojno. Uz to, restoran se nalazi na adresi Liisankatu 5, što je samo oko 12 minuta hoda od Trga senata. Dakle, to može biti ugodna šetnja prema gastronomskom turizmu.

15:00 – Idemo za kulturom (naravno na biciklu

Želudac je pun, noge su također odmorene, pa nemoj više čekati i ponovno kreni ususret novom iskustvu. A kako drugačije nego na biciklu. Ustvari, bicikli su svugdje gdje god pogledaš. Biciklizam je sastavni dio Finske. Ne samo zato što Finci nastoje biti zaista vrlo eko, bio, cool, nego i zato što je Finska po svom zemljopisnom položaju vrlo slična piti (s obzirom na to da tamošnja najviša planina Halti mjeri 1 365 m). Kotači su stoga sveprisutni u Helsinkiju. Na mnogim mjestima možeš unajmiti bicikl uz naknadu od 5 eura dnevno ili za 10 eura za cijeli tjedan. Najbliža postaja City Bike Stationa udaljena je samo stotinjak metara od restorana Kolme Kruunua. Možeš je pronaći na adresi Liisankatu 1.

Bicikl imaš, možemo nastaviti dalje s programom

Ovoga puta na karti potraži muzej Amos Rex. Udaljen je otprilike 6 minuta vožnje biciklom od Liisankata 1. Muzej je jedinstven zbog nekoliko činjenica. Prva je da ga vidiš samo djelomično. Najvećim je dijelom skriven pod zemljom i na prvi pogled možeš vidjeti samo niz dizajnerskih kupola koje vire iz zemlje. Druga je da se nalazi ispod zemlje i to je još zanimljivije. Treća je da je izgrađen pomoću digitalne interaktivne tehnologije, koja ostavlja jedinstven doživljaj. Jedna od najvećih atrakcija je 3D interaktivni ekosustav svih vrsta biljaka i životinja koje se kreću po prostoru. Jednom riječju, sjajno!

Muzej je otvoren svaki dan od jedanaest sati ujutro, osim utorkom, kada je zatvoren. Ponedjeljkom i petkom otvoren je do 18 sati, srijedom i četvrtkom radno vrijeme produženo je do 20 sati, a vikendom muzej možeš posjetiti samo do 17 sati. Ulaz je 18 eura za odrasle, 5 eura za studente, a u muzeju mogu besplatno uživati ​​djeca i mladi do 18 godina. Amos Rex organizira ne samo ture s vodičem nego i umjetničke radionice i razne zabave.

18:30 – Zaslužen odmor u sauni

Napokon smo stigli. Saune = Finska. Možeš ih pronaći svugdje, a pod tim stvarno mislimo svugdje. Želiš li otići u saunu tijekom školskog odmora ili za vrijeme pauze za ručak na poslu? Nema problema. A najbolje je što ne moraš ni napustiti zgradu u kojoj se nalaziš. Saunu imaju škole, internati, većina tvrtki, kao i robne kuće, pa čak i restorani. Međutim, najoriginalnija sauna nalazi se u SkyWheelu, koji je sličan divovskom kotaču. Jedna od kabina ovog vrtuljka je sauna koju možeš unajmiti na sat vremena. Uz to ćeš uživati ​​u nezaboravnom pogledu na cijeli Helsinki. Ali za tu ćeš paradu dosta platiti. Početna cijena za ulazak do 4 osobe po satu košta 240 eura, što je stvarno skupo. S druge strane, uključuje ne samo saunu na jedinstvenom mjestu nego i ulazak u saunu, gdje te očekuje luksuzni hidromasažni bazen i piće po izboru. A u cijenu su uključeni i ručnici, tako da doista trebaš imati samo nepotrebnih 240 eura za četiri osobe.

20:00 – Zabava do mile volje

Nakon luksuznog zagrijavanja tijela u preskupoj, ali originalnoj sauni, preporučujemo posjet jednom od lokalnih pubova i hladno pivo Sahti. Radi se o finskom pivu s okusom kleke. Kažu da najbolje pivo toče u karaoke-baru Wallis koji je smješten samo tristotinjak metara od SkyWheela, što je stvarno kratka šetnja. Bar se koristi i za vrlo popularne karaoke i stand-up komedije, pa je dobro rezervirati stol unaprijed. Ako nakon cijelog dana imaš energije za ples, posjetiti ga možeš i bez rezervacije. Ali, čak i ovdje, budi spreman da će ti se novčanik prilično stanjiti. U Helsinkiju i općenito u nordijskim zemljama alkohol je vrlo skupa stvar.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh