Connect with us

Uncategorized

Gdje žive muze? Omiljeni gradovi slavnih umjetnika

Gdje žive muze? Omiljeni gradovi slavnih umjetnika

Okolina u kojoj živimo utječe na nas mnogo više nego što mislimo. Nije tajna da su umjetnici mnogo osjetljiviji od onih sklonih racionalnijem razmišljanju i da ljepotu, objekt stvaranja, mogu naći u bilo čemu. Važno je samo da to “nešto” bude inspirirajuće, a mnogi od njih nadahnuće povezuju s određenim mjestima. U ovom ćemo vam članku predstaviti omiljena mjesta poznatih umjetnika.

John Lennon, New York

“Que pasa, New York?” Ovo je ulomak iz pjesme Johna Lennona “New York City”. (Pozor: ne radi se o pjesmi Beatlesa i to je važno znati!) Ako ste dosada mislili da je u čast Johnu Lennonu dovoljno putovati samo u Liverpool, prevarili ste se. Legendarna glazbena ikona provela je svoje posljednje godine u New Yorku, gradu koji je Lennon obožavao. Ali zasigurno mu nikad nije palo na pamet da će njegov život i okončati u tom gradu za samo nekoliko godina – već 8. prosinca 1980. Johna Lennona ubio je Mark David Chapman s Havaja, ispred kuće u Dakoti u kojoj je glazbenik živio s Yoko Ono.

Dakota House

Strawberry Fields, dio Central Parka posvećen Johnu Lennonu, nalazi se nedaleko od te kuće. Lennonovi obožavatelji u New Yorku najčešće posjećuju ta dva mjesta. Želite li upoznati njegova omiljena newyorška mjesta, poslušajte gore spomenutu pjesmu i pažljivo pratite njezin tekst.

Wolfgang Amadeus Mozart, Prag

Upitate li koga s kojim bi gradom povezao Mozartovo ime, gotovo je sigurno da bi spomenuo neki austrijski grad. Sjetio bi se ili školskog gradiva i fraze “bečki klasičari” ili još jedne poznate činjenice, naime da se Mozartova rodna kuća nalazi u Salzburgu. Mozart je Prag prvi put posjetio 1787. godine, a onodobne glasine tvrde da je poznati virtuoz to prokomentirao na sljedeći način: “Meine Prager verstehen mich”, što se može prevesti kao “Moj Prag me razumije.” Iako ne postoji nikakav pisani dokaz koji bi potvrdio tu priču, ona se u međuvremenu toliko uvriježila da i Prag Mozarta smatra pomalo “svojim.” Plod Mozartove veze s Pragom (ali ne želimo bespotrebno romantizirati, mnogo puta radilo se “samo” o ispunjavanju radnih obveza) glazbena su djela poput Praške simfonije te opera “Don Giovanni” i “La Clemenza di Tito”.

Edith Piaf, Pariz

Francuska pjevačica šansona i glumica ponos je istočnih predgrađa Pariza. Kvartovi Belleville i Menilmontant u francuskom glavnom gradu inzistiraju na tome da njezin globalni uspjeh svoje korijene vuče upravo s njihovih ulica. Fotografije Edith Piaf krase zidove mnogih kvartovskih barova, a u nekima od njih redovito se održavaju glazbene zabave njoj u čast.

Mogli bismo provesti sate i sate opisujući dogodovštine koje je pjevačica doživjela u Parizu. Ali jedan od najjačih dokaza ljubavi između Edith Piaf i Pariza vjerojatno je bio onaj posljednji. Naime, nakon posljednje turneje već vrlo bolesna Piaf u kolovozu 1963. uselila se u kuću u Plascassieru na francuskoj rivijeri da bi, nakon samo dva mjeseca, ondje umrla 9. listopada. Međutim, njezin suprug i prijatelji tijelo su noću prevezli u Pariz. I to u potpunoj tajnosti. To su učinili zato da bi obavijestili javnost da je Edith Piaf umrla u svome rodnom gradu Parizu. I zato je službeni datum njezine smrti 10. listopada.

Ernest Hemingway, Kuba

Iako smo vam u naslovu ovog članka obećali gradove, sada ćemo malo varati jer ćemo kao sljedeću muzu spomenuti državu. Hemingway je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, ali toliko je volio Kubu da je sebe smatrao “Cubano Satom”, što bi se vrlo lako moglo prevesti kao “Kubanac”. Kada je 1954. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, svoj je 23-karatni zlatni medaljon želio darovati stanovnicima Kube. No nije mu se svidjela ideja da završi u posjedu režima generala Batiste (tadašnjeg predsjednika Kube). Stoga je svoj dar na kraju smjestio u katoličku crkvu u kubanskom gradu El Cobre. U jednom je trenutku zlatnik bio ukraden, ali je vrlo brzo pronađen i vraćen u crkvu.

Na Kubi je Hemingway napisao sedam romana uključujući i legendarno djelo “Starac i more”.

Hemingway Villa

Antoni Gaudí, Barcelona

Antoni Gaudí bio je svjetski poznati katalonski arhitekt i tvorac osebujnog neokatalonskog stila. Gaudijev jedinstveni pogled na arhitekturu i dizajn obdario je svijet doista genijalnim umjetničkim djelima. Njegovo nadahnuće bila je Barcelona. Krenete li u šetnju gradom, nemoguće je da ne naiđete na neki od njegovih radova. Sedam građevina koje je Gaudi podigao u Barceloni upisano je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine: park Güell, palača Güell, Casa Mila, Casa Vicens, jedno od pročelja i kripta Sagrade Familije, Casa Batlló i kripta parka Güell.

Agatha Christie, Istanbul

Ime kraljice detektivskih priča povezuje se s Istanbulom ponajprije zbog njezina vjerojatno najpoznatijeg romana “Ubojstvo u Orient Expressu”. Ne samo zato što ga je ondje napisala nego i zato što sama priča počinje u Istanbulu. Jeste li znali da je ovaj sjajni turski grad bio jedno od omiljenih spisateljičinih mjesta? Agatha Christie nekoliko je puta posjetila Istanbul. Hotel Pera Palace, prvi istanbulski luksuzni hotel, ubraja je među svoje najpoznatije goste koji su ga često posjećivali. Između 1926. i 1932. nekoliko je puta odsjela u sobi br. 411, koja se sada naziva “soba Agathe Christie”. Neki čak i tajanstveni jedanaestodnevni spisateljičin nestanak povezuju s Istanbulom.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh