Connect with us

Članci

Doživi zanimljivi Oslo, ima puno toga za ponuditi

Doživi zanimljivi Oslo, ima puno toga za ponuditi

Kad čovjek vidi Oslo na slici, zasigurno zapamti super modernu zgradu opere, slikara Muncha i njegovo djelo „Krik“, nekoliko muzeja i možda činjenicu da se ondje dodjeluje Nobelova nagrada za mir. Sve to ali i više možeš pronaći u Oslu.

Što sve trebaš raditi, vidjeti i doživjeti u Oslu?

U Nacionalnom muzeju za umjetnost, arhitekturu i dizajn možeš vidjeti slavno umjetničko djelo slikara Edvarda Muncha na kojem je radio od 1893. do 1910. Slika se zove „Krik.“ U cijeloj Norveškoj nećeš pronaći toliko umjetničkih zbirki kao u Oslu. U centru grada upravo se gradi novi nacionalni muzej koji će postati najveći u Skandinaviji. Nalazit će se na području bivšeg kolodvora Vestbanen i trebao bi biti otvoren 2020. 

Zgrada opere dom je norveške nacionalne opere i baleta i trenutačno je najveća zgrada namjenjena kulturnim sadržajima. Njezina funkcionalnost i minimalizam dobro se uklapaju u grad. Zasigurno ćeš je lako uočiti jer stoji na vodi u luci Bjørvika.

Karakterističan znak cijele zemlje su fjordovi i otoci, a ni glavni grad nije iznimka. Isplati se kupiti cijelodnevnu kartu za trajekt i upustiti se u plovidbu tijekom koje možeš razgledati grad. Jedno od najljepših mjesta je svakako Oslofjord, koji zapravo nije fjord, barem ne s geološkog aspekta. Riječ fjord, naime, na norveškom znači mnoštvo vodenih puteva.

View of Oslofjord from Bygdoy peninsula, Oslo, Norway

Ako se svrstavaš među ljubitelje povijesti i dvoraca, ne smiješ propustiti posjetu utvrdi Akerhus iz 13. stoljeća. Poželiš li malo samoće, mira i manje turista, odvezi se tramvajem broj 11 do ogromnog parka Frogner i provedi nekoliko sati u promatranju najveće zbirke kipova na otvorenom koja se zove Vigeland.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh