Connect with us

Članci

Curaçao – mali Amsterdam usred Kariba

Curaçao – mali Amsterdam usred Kariba

Curaçao – to nije samo egzotični plavi liker. Otok u Nizozemskim Antilima savršeni je raj za odmor. Pun boja, ljubaznih stanovnika i predivnih plaža s čudesnim podmorskim životom. Kuće u europskom kolonijalnom stilu isprepliću se s vrućim Karibima i stvaraju nezaboravnu atmosferu. Saznaj zašto je odmor na otoku Curaçau odlična ideja.

Advertisement

Podmorski svijet

Jedan od najboljih doživljaja na Curaçau odigrava se ispod vodene površine. Podmorski svijet veoma je bogat – različiti koraljni grebeni, šarene ribice, hobotnice, raže i divne kornjače. Iskusniji ronioci mogu otkrivati olupine brodova – na otoku ima puno društava i instruktora koji će biti tvoja ronilačka pratnja. Velik je bonus ugodna temperatura mora koja tijekom cijele godine iznosi između 25 i 28 Celzijevih stupnjeva.

Karipske plaže

Curaçao ima božanstvene plaže. Fini pijesak, azurne lagune – jednostavno pravi Karibi. Nedaleko od glavnog grada možeš pronaći plaže Blue Bay, Mambo ili Blauwbaai. Želiš li upoznati skrivena turistička mjesta, preporučujemo da kreneš na sjever ili zapad. Zanimljivo iskustvo doživjet ćeš posjetiš li nenaseljeni otok Klein Curaçao (Mali Curaçao) s nekoliko olupina brodova.

Koja je istina o likeru?

Plavi dodatak mnogim koktelima doista potječe s ovog otoka. Proizvodi se od kore jedne vrste narančastog drveta koje raste ovdje (tzv. laraha). Posjetiti možeš i obiteljsku destileriju i sudjelovati u kušanju. Otkud ona legendarna plava boja? Taj dio proizvodnje je jednostavan i najmanje romantičan – nastaje dodavanjem bojila.

Nizozemski Willemstad

Sam naziv otkriva da se u glavnom gradu Curaçaa osjeća europski utjecaj. Cijela riva zajedno s lukom izgleda kao da je izrezana iz razglednice nekog nizozemskog gradića. Šarene kućice u kolonijalnom stilu, restorani, kafići, tržnice sa svježom ribom i voćem te jako puno Nizozemaca.

Dvije gradske obale povezane su pontonskim mostom za pješake naziva Queen Emma Bridge, koji se redovno otvara i zatvara ovisno o tome kad brodovi uplovljavaju u luku. U gradu je nekoliko muzeja, najposjećeniji je Kura Hulanda, posvećen davnoj i tamnoj povijesti otoka – ropstvu. Povijesni centar Willemstada na UNESCO-vu je Popisu svjetske kulturne baštine.

Sezona tijekom cijele godine

Curaçao se nalazi u južnim Karibima i zahvaljujući tome ovdje je uvijek odlično vrijeme za odmor. Prosječne temperature kreću se oko 27 Celzijevih stupnjeva, more je uvijek ugodno toplo, a otok leži na području koje uragani uglavnom zaobilaze.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Click to comment
Na vrh