Connect with us

Članci

Bogata povijest ili beskrajne plaže? Saznaj zašto vrijedi posjetiti Jordan

Bogata povijest ili beskrajne plaže? Saznaj zašto vrijedi posjetiti Jordan

Kreni istraživati ​​Jordan, raznoliku zemlju na Bliskom istoku. Čim stigneš, naći ćeš se u drugom, mnogo mirnijem svijetu. Život ovdje teče sporije i ponekad ćeš imati osjećaj kao da si se već vratio u prošlost. Na svakom uglu peče se slatka baklava i sočno voće. Osim toga, Jordan je siguran i nudi savršen odmor, bilo da istražuješ stare znamenitosti ili ležiš pod suncobranom na plaži.

Kada posjetiš glavni grad Jordana doživjet ćeš susret povijesnog i modernog svijeta. Arheolozi kažu da bi čak mogao biti jedan od najstarijih gradova na svijetu. Najveća atrakcija je citadela na brdu Jebel al-Qala’a iznad grada, gdje ćeš pronaći ruševine iz Rimskog i Bizantskog Carstva. Visoki i precizno izrezbareni stupovi lako će te vratiti u vrijeme kada je ovdje stajao veličanstveni Herkulov hram.

Samo nekoliko koraka dalje naći ćeš se u starom rimskom kazalištu koje su, u vrijeme njegove najveće slave, posjećivale najvažnije „slavne ličnosti“. Uz to, budi spreman za prekrasne poglede na cijeli grad ispod sebe.

Petra – novovjeko svjetsko čudo

Kada posjetiš Jordan, jednostavno moraš otići na jedno od najfotogeničnijih mjesta u zemlji. Petra se naziva i gradom stijena, uglavnom zbog masivnih stijena u koje su Nabatejci urezali divne hramove u 3. stoljeću prije Krista. Stvorili su savršeno prikriveno mjesto za svoje kraljevstvo, odakle ih je istjerao razorni potres u 6. stoljeću. Prvi Europljanin koji je otkrio to povijesno blago bio je švicarski putnik Johann L. Buckhardt, a od tada Petra ponovno cvjeta. Ne samo da je uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine nego je postala i mjesto radnje mnogih poznatih filmova, poput Indiana Jonesa ili Mumije.

Nevjerojatni nacionalni parkovi

Wadi Rum je nepregledna pustinja, vruća od sunca, pusta i hirovita. Oštri sunčevi zraci probijaju se kanjonima i ubijaju sjenu, što je kratkotrajno iskupljenje ne samo za putnike nego i za beduine koji stanuju na ovom mjestu. Ako imaš srce avanturista, idi ondje na izlet ili kampiranje.

Rezervat Mujib posve je drugačiji od Wadi Ruma. Zanimljivo je da je riječ o rezervatu na najnižoj nedmorskoj visini na svijetu. Ondje ćeš pronaći više od 400 vrsta različitih biljaka, uključujući lijepe i rijetke orhideje. Osim biljaka u rezervatu ima više od 250 vrsta životinja, poput strašnih hijena ili lisica. Štoviše, kada ptice iz Europe lete po zimi u toplije krajeve, njihovo je prvo zaustavljanje upravo ova oaza.

Mrtvo more

Dobrodošao u najnižu točku na svijetu. Mrtvo more nalazi se točno 408 metara ispod razine mora i njegova ekstremna slanost blagotvorno djeluje na kožu. Htio bi isprobati plivanje u ovoj plavoj vodi? Nije tako jednostavno. Zbog velike količine soli i gustoće mora, kupanje se pretvara u prskanje vode svuda naokolo. No možeš se veseliti doživljaju čitanja novina upravo na vodenoj površini čak 330 sunčanih dana u godini.

Akaba, savršen odmor na obali Crvenog mora

U Akabi na obali Crvenog mora pronaći ćeš sve što ti je potrebno za savršen odmor na plaži. Sunce ovdje sjaji nevjerojatnih 13 sati tijekom ljeta, a temperature mogu popeti i na 35 stupnjeva. Crveno more poznato je po svom šarenom podvodnom svijetu koji možeš lako otkriti za vrijeme svog odmora. Jordanska Akaba nalikuje na ljetovališta u Egiptu s druge strane Sinajskog poluotoka ali, u usporedbi s njima, Akaba je mirnija i nepoznatija. Popularna područja uključuju, primjerice, ljetovalište u uvali Tala, gdje možeš pronaći pješčane plaže, restorane, trgovine i šetališta.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
1/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh