Connect with us

Članci

Amsterdam u 24 sata: što sve treba doživjeti i vidjeti ako imaš malo vremena

Amsterdam u 24 sata: što sve treba doživjeti i vidjeti ako imaš malo vremena

Kultura, sport i zabava. Što sve nudi Amsterdam ako imaš samo jedan dan za posjet? Najveći grad Nizozemske svake godine privuče milijun turista. Mami ih atmosfera i bogata kultura, ali nećemo si lagati, u velikoj ih mjeri zanimaju i coffeshopovi, tj. kafići u kojima je dopušteno konzumirati marihuanu. Za većinu to je glavna motivacija za posjet.

Amsterdam u 24 sata (što možeš stići)

Amsterdam doista nisu samo coffeeshopovi. Grad nudi širok spektar muzeja i galerija. Jedno od najposjećenijih mjesta je Kuća Anne Frank, u kojoj se Anna kao djevojčica skrivala tijekom nacističke okupacije. Ovaj muzej nudi mnogo informacija o Drugom svjetskom ratu, pogledati možeš fotografije, povijesne dokumente, a ondje se čuva i njezin izvorni dnevnik. Pazi da kupiš ulaznice unaprijed, muzej je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu, ulaznice se brzo rasprodaju, pa ih treba kupiti na mrežnoj stranici muzeja, čak i nekoliko mjeseci unaprijed.

Ljubiteljima umjetnosti zanimljivi će biti Državni muzej u Amsterdamu (niz. Rijksmuseum) ili Muzej Vincenta van Gogha. U Rijksmuseumu čuva se velika zbirka radova umjetnika i slikara kao što su, naprimjer, Rembrandt, Hals ili Vermeer. Da bi stigao sve dobro pogledati tj. kritizirati, za obilazak trebaš odvojiti više vremena. Muzej Vincenta van Gogha malo je manji, ali u njemu se ne čuvaju samo brojna djela ovog slikara, nego i njegovih suvremenika poput Gaugina, Seurata ili Moneta.

Ne privlače li te povijest ili obilasci muzeja, tu je i znanost koja bi te mogla zanimati. NEMO je muzej znanosti i tehnike za male i velike, čaroliju svemira možeš otkrivati na razigran način i isprobati kako ti idu kemijski eksperimenti u laboratoriju. Da stvar bude još bolja, s krova muzeja pruža se prekrasan pogled na cijeli grad!

Vozim, voziš, vozimo

Jedna od prvih asocijacija, kad se kaže Nizozemska, povezana je s ljudima koji bicikliraju. U Amsterdamu ih ima koliko hoćeš. Priča se kako u gradu ima više od milijun bicikala. Unajmiti ga možeš tijekom svojeg izleta pa se i ti, zajedno s domaćima, možeš voziti kroz male uličice, po centru ili oko kanala. Pronaći bicikl za unajmljivanje zasigurno neće biti problem, a cijene za cjelodnevni najam iznose približno 10 eura. Pazi na krađu! Krađe su ovdje više nego uobičajene i najam bi mogao postati neugodno skuplji.

Mamci koje nigdje drugdje nećeš naći

Na kraju treba napomenuti da je legalna prodaja marihuane u lokalnim coffeeshopovima postala velika atrakcija za turiste. Odlučiš li iskusiti taj dio nizozemske avanture, to je na tebi, ali kafić možeš posjetiti i samo zbog njegove atmosfere. Isto pravilo vrijedi i za amsterdamsku avanturu – Red Light District ili Crvenu četvrt. To je možda najpoznatiji gradski kvart, poznat po brojnim sex shopovima i posebno velikim uličnim prozorima kroz koje prostitutke mame svoje mušterije.

Tim se kvartom možeš prošetati i preko dana, ali tek noću možeš vidjeti crvena svjetla na prozorima po kojima je kvart i dobio ime. Možda nećeš znati gdje gledati jer kontakt očima s prostitutkom može biti zbunjujući. Kvart nije baš velik, možeš ga brzo proći i nakon nekoliko metara sjesti na hladno pivo.

Crvena četvrt bez prozirnih prozora? Takav je prijedlog prve amsterdamske gradonačelnice Femke Halseme. Postoje četiri opcije kako riješiti situaciju s prozorima, koja je, prema njezinu mišljenju, ponižavajuća za žene. One su, naime, samo atrakcija za turiste, ali problem je i u tome što žene češće rade bez dozvole. Znači, postoji mogućnost da prozori s plešućim ženama jednostavno više ne budu prozirni.

Sada samo uzmi bicikl, parkiraj ga kod muzeja i coffeeshopa i upustiti se u istraživanje Amsterdama!

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh