Connect with us

Članci

Albanija: neuobičajena destinacija vrijedna posjeta

Albanija: neuobičajena destinacija vrijedna posjeta

Tražiš li zanimljivo odredište za putovanje? Voliš li more i planine? Kreni u još neotkrivenu Albaniju! Očekuju te prekrasna priroda, puste plaže, ukusna jeftina hrana i topla klima.

Albanija ima prekrasne gradove, prirodu, planine i plaže s bijelim pijeskom i tirkiznim morem!

Što sve možeš vidjeti u glavnom gradu?

Putovanje možeš započeti u glavnom gradu Tirani koji ima vrlo zanimljivu atmosferu. Sovjetske zgrade pomiješane su s džamijama i modernim građevinama. Neki barovi i restorani kvalitetom podsjećaju na zapadnu Europu, a neke četvrti izgledaju vrlo siromašno.

Središte grada čini ogroman Skenderbegov trg, na kojem ćeš otkriti kip albanskog heroja Skenderbega, džamiju Ethem Beut i Nacionalni muzej s golemim mozaikom koji prikazuje povijesne trenutke zemlje. Još jedan simbol Tirane je Sahat-kula visoka 35 metara s koje se pruža lijep pogled na centar. S obližnje planine Dajti pruža se pogled na cijeli grad.

Izleti u okolicu Tirane

Iz Tirane možeš lako doći do tvrđava Petrel ili Preza. Dvorac Kruja ili ruševine dvorca Varoš također su vrijedni posjeta. Popularna su i krška špilja Pëllumbas i jezero Farka, gdje lokalni Albanci odlaze zbog vodenih sportova. Tamo možeš otići na ugodan jednodnevni izlet kajakom.

Albanija i prekrasna priroda kod Skadarskog jezera

Vrlo opuštenu i autentičnu atmosferu možeš doživjeti u blizini grada Skadra na Skadarskom jezeru. Albanci dijele jezero s Crnom Gorom, u kojoj se nalazi i nacionalni park. Područje oko jezera okruženo je prekrasnim planinama. Mnoštvo životinja živi u lokalnim močvarama, a ondje je i najveći rezervat za ptice u Europi.

Ljubitelji ribolova također će doći na svoje u Skadru. Uz jezero ćeš naići na slikovita ribarska sela, crkve, džamije, plaže i jedinstvene poglede. Sve to, naravno, uz minimum turista!

Još jedno bogatstvo Albanije je obližnje jezero Komani, gdje možeš sudjelovati u krstarenju tijekom kojeg ćeš razgledavati grad.

SONY DSC

Najljepše plaže u Albaniji nalaze se na jugu

Ako odeš na jug Albanije, ova će te zemlja sve više podsjećati na Grčku. Tamo smo otkrili nevjerojatno lijepe napuštene plaže i prelijepa sela. Plaže Palasa, Dhërmi, Lukova ili Ksamil definitivno te neće razočarati.

Zasigurno će ti se svidjeti pusta plaža Gjipe, do koje se ne može doći automobilom, nego pješice, i to putem dugim nekoliko kilometara. Boja mora oduzet će ti dah! U južnoj albanskoj regiji ne propusti drevne rimske ruševine Butrint i grad Gjirokastru. Oba su mjesta upisana na UNESCO-v Popis svjetske baštine.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
1/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh