Connect with us

Članci

9 razloga zašto se isplati doživjeti Irsku

9 razloga zašto se isplati doživjeti Irsku

Jesi li znao da je s druge strane duge zakopano veliko blago puno zlata? Barem u Irskoj, gdje ga čuvaju leprechauni, čovječuljci u zelenom. Leprechauni uglavnom izrađuju cipele, a kad su slobodni, smišljaju svakakve nepodopštine. Ako se želiš domoći blaga, moraš imati više pameti od njih i zavarati ih, na primjer čašom piva koju nikada neće odbiti. Ircima to ne moraš dvaput objašnjavati, oni najbolje znaju kako se to radi. Nacija koja je po broju stanovnika slična Hrvatskoj poznata je u cijelom svijetu po šalama i dobrom raspoloženju. I to unatoč činjenici da na ovom vječno zelenom otoku često pada kiša. Imamo za tebe popis top devet stvari koje im mame osmijeh na lice, a tebi mogu poslužiti kao razlog za posjet. Kada putuješ u Irsku, ovo se svakako isplati doživjeti. 

Advertisement

1. Pogledaj u dubinu oceana s Moherskih litica

Turistička atrakcija broj jedan. Stjenovite litice izdižu se na visinu od 120 do 214 metara iznad Atlantskog oceana, gdje obrubljuju gotovo 8 kilometara obale. Nigdje nećeš naći ogradu. Vrlo je popularno leći na travnati vrh litice i samo gledati u dubine oceana, koji zapljuskuje stijene točno ispod tebe.

Najpoznatiji dio litica naziva se Glava vještice. Legenda kaže da je ime dobio po vještici Mal koja je ovdje izgubila život kad je proganjala junaka Cú Chulainna. Slijedila ga je po cijeloj Irskoj sve dok nije naišla na ove litice koje su zaštitile junaka. Međutim, Mal je pronašla smrt dok je skakala niz litice i njezina je krv obojila vodu u crveno. Kaže se da ćeš, ako dobro pogledaš ovaj dio litica, na njima vidjeti ženu koja gleda u ocean. Ali Irci kažu da ti za to treba puno mašte i nekoliko Guinnessa. 

2. Prošeći se ogromnim Prolazom divova

Čim ugledaš Prolaz divova, shvatit ćeš zašto su mu stari Irci pripisivali magična svojstva i vjerovali da je to mjesto stvorila izvanzemaljska sila. Ogromna prirodna nakupina magmatskih stijena, koja se ovdje stvrdnula u bazaltne stupove prije 50 do 60 milijuna godina, nudi uistinu neobičnu šetnju. Ovdje možeš prošetati preko 40 000 međusobno spojenih šesterokutnih stupova. I tebi se čini kao da su ih ovdje naslagali pravi divovi?

3. Probaj bakalar s pomfritom u studentskom gradu Galwayu

Znaš li pjesmu Galway girl od Eda Sheerana? Dakle, to je njegova obrada stare poznate pjesme Galway girl, čiju klasičnu verziju možeš prepoznati iz filma P.S. Volim te. Američki skladatelj Steve Earle napisao je pjesmu o djevojci iz Galwaya, koju nije mogao zaboraviti. Djevojka iz Galwaya bila je zasigurno posebna kao što je to i ovaj slikoviti grad na zapadnoj obali Irske. Samo tri sata vožnje automobilom od Dublina, Galway, s oko 80 000 stanovnika, spaja nespojivo – šarm malog lučkog grada s vrevom metropole. Grad je prepun studenata i uličnih izvođača čija je misija zaraditi nešto eura i uljepšati ti dan svirajući harfu ili flautu. Šarene kućice, galebovi koji lete iznad obala rijeke Corrib i jedan od najboljih bakalara s pomfritom u Irskoj. Jednostavno je živo u studentskom gradu Galwayu!

4. Stekni dar rječitosti u starom dvorcu Blarneyju

Dvorac Blarney srednjovjekovna je tvrđava smještena oko Corka i njezina povijest seže do 11. stoljeća. Unutar ruševina nalazi se poznati kamen Blarney. Nakon što ga poljubiš, navodno ćeš dobiti dar rječitosti. Kaže se da ćeš se, ako to učiniš, „riječima izvući“ iz svih životnih problema.

5. Otkrij netaknutu Connemaru

Oscar Wilde opisao je Connemaru kao neobuzdanu divlju ljepoticu. I doista, Nacionalni park Connemara s ponosom se naziva jednim od najnetaknutijih mjesta na planetu. Stjenovita brda, okružena pustim mračnim jezerima i zelenim livadama prepunim ovaca, nude nebrojene mogućnosti za planinarenje i osjećaj kao da si prvi koji je otkrio ovo mjesto.

Ovce koje sretno pasu na brdu Connemara obično imaju na sebi plavu, ružičastu ili dvobojnu plavo-ružičastu prugu. Lokalni vodič rekao nam je da plava označava mužjake, ružičasta ženke, a da ovce s dvobojnom prugom još uvijek nisu odlučile.

6. Slušaj najbolju irsku glazbu u Dingleu

Mnogi Irci smatraju Dingle najirskijim gradom na smaragdnom otoku. Lučki grad je meka za tradicionalne irske glazbenike koji znaju stvoriti odličnu atmosferu svojim violinama, frulama, bendžima i bubnjevima. U više od 50 pubova svakodnevno se čuje dopadljiva irska glazba, bez obzira na kišu.

Ako sunce sja, odgodi pubove za večer. Ukrcaj se na brod i posjeti dupina Fungieja, najpopularniju životinju u Irskoj. Fungie voli ljude i veselo poskakuje u valovima zaljeva Dingle od 1983. godine, kada ga je prvi put primijetio svjetioničar Paddy Ferriter. Iako stručnjaci odmahuju glavom zbog Fungiejeve neobične duljine života, Dingle i svijet obožavaju ga desetljećima. Stoga nije čudo što je Fungie postao neslužbeni simbol grada.

7. Osjeti iznimnu mješavinu mirisa u parku Burren

Godine 1651. vojnik Cromwella Ludlow rekao je da u Burrenu nema dovoljno vode za utapanje, dovoljno stabala za vješanje ni dovoljno zemlje za pokapanje. Pod pokapanjem je vjerojatno mislio na one koji nisu preživjeli susret s njim. Ali ono što ćeš pronaći u Burrenu bit će kamenje. Samo ime Burren izvedeno je iz irskog Boíreanna – stjenovito mjesto. Pa zašto ići tamo? Ovaj uistinu neobičan nacionalni park jedino je mjesto na svijetu na kojem arktička, alpska i mediteranska flora slobodno rastu jedna uz drugu. Ovdje možeš pronaći plavi cvijet encijana ili ljubičastu orhideju i mnoge, mnoge druge. U njemu živi skoro 1100 od ukupno 1400 irskih biljnih vrsta. Park nudi izvrsne planinarske i biciklističke staze, pa zašto ne bi „zaronio“ u mješavinu mirisa cvijeća i uživao u “stjenovitom izletu”?

8. Natoči u Dublinu svoj Guinness

Irska je možda jedina država na svijetu u kojoj će svaka druga suvenirnica biti posvećena pivu. I to ne bilo kojem, već tamnom Guinnessovom pivu, koje je ovdje izumljeno u 18. stoljeću. Irci jednostavno vole Guinness i Guinness voli njih. Stoga ćeš na etiketi piva pronaći harfu, koja je nacionalni simbol države. U pristupačnom dijelu Guinnessova skladišta saznat ćeš kako je izrađen ovaj crni dragulj i da nije jednostavno savršeno natočiti pintu (čašu) Guinnessa. „Know how“ steći ćeš samo ako uspješno završiš kratki tečaj na Akademiji Guinnessa. Dobit ćeš potvrdu da si natočio savršenu pintu Guinnessa. U svom pivu možeš uživati na sedmom katu tvornice, otkud ti se pruža nevjerojatan pogled na cijeli Dublin.

9. Istraži vječno zeleni park Killarney

Killarney je ulaz u slikoviti, 179 kilometara dugački Ring of Kerry, koji nudi obilazak onog najboljeg na zapadnoj strani Irske. Netaknute plaže, srednjovjekovne ruševine, mnoštvo jezera, litica i vodopada… Grad se nalazi uz Nacionalni park Killarney i  nakon što ga posjetiš, vlastiti će ti se travnjak činiti nedovoljno zelen. Ondje ćeš pronaći slikoviti vodopad Torc, posljednje živo krdo jelena u Irskoj i poznatu kuću Muckross koja je bila u vlasništvu obitelji Guinness u 19. stoljeću. U Kući Muckross boravila je i sama britanska kraljica Victoria tijekom svog boravka u regiji.

Irska priroda uistinu je izuzetna. Šume s jarko zelenom travom i mahovinom savršene su za istraživanje. Kad prođeš kroz njih, pokušaj slušati šumske zvukove. Tko zna, možda ćeš čuti zvuk leprechauna kako zabijaju čavle u cipele. A ako si dovoljno spretan, možda ti čak otkriju i gdje skrivaju zlato, pa ćeš „zaraditi“ za svoje sljedeće putovanje u Irsku. Trik kako prevariti leprechauna već znaš.  ????

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh