Connect with us

Članci

8 najboljih destinacija za strastvene ljubitelje knjiga

8 najboljih destinacija za strastvene ljubitelje knjiga

Jesi li doživio osjećaj da ne možeš ispustiti knjigu iz ruke jer je jednostavno odmah moraš pročitati do kraja? U svijetu je jaaako puno priča koje obožavamo. Što je još ljepše, mnoge od njih inspirirane su stvarnim mjestima koja možemo posjetiti.

Na popisu svakog strastvenog ljubitelja knjiga moraju biti sljedeća mjesta:

Edinburgh, Škotska 

Ako je dobra knjiga tvoj prijatelj, tada će ti se zasigurno svidjeti Edinburgh – prvi svjetski UNESCO-ov grad književnosti! Od filozofa Davida Humea, preko prekrasnih pjesama Roberta Burna do sirovog svijeta Trainspottinga ili svjetski poznatog Harryja Pottera. U ovom je gradu nastalo mnogo neprocjenjivih djela svjetske literature. Edinburgh je također bio inspiracija za neke od priča o Sherlocku Holmesu. 

Preporuka: 

 • U Edinburghu se, svake godine u kolovozu, održava Međunarodni festival knjiga. 
 • Svrati na čaj ili kavu u kafić The Elephant House, gdje je napisana većina knjiga o Harryju Potteru. 
 • Posjeti Muzej pisaca. Smješten je u lijepoj i elegantnoj zgradi iz 17. stoljeća u kojoj se nalaze mnogi povijesni rukopisi, prva izdanja knjiga i portreti.
Kafić The Elephant House, gdje je napisana većina knjiga o Harryju Potteru

Pariz, Francuska

Još jedan književni raj s mnogo zavojitih ulica i ugodnih kafića. Pariz je već dugo središte ne samo francuske nego i europske kulture. U njemu su se okupljali umjetnici iz cijeloga svijeta. Pariz je nadahnuo velikane kao što su Victor Hugo, Jean-Paul Sartre, Oscar Wilde i Ernest Hemingway.

Preporuka:

 • Kreni do uske kuće u kojoj je nekada živio i sam Hemingway. Posjeti muzejske kuće Victora Hugoa ili Balzaca.
 • Prošeći obalom Seine i svrati do jedne od stotina uličnih knjižara koje prodaju rabljene knjige.
 • Na knjižnoj turneji obavezno moraš posjetiti knjižaru Shakespeare & Company iz 1951. Imaju zadivljujući izbor knjiga na engleskom jeziku.
Most Saint-Michel koji Victor Hugo spominje u jednoj od svojih novela

London, Engleska

Glavni grad Velike Britanije također je glavni grad svjetske književnosti. Mnogi poznati autori u njemu su ili rođeni ili su ondje proveli barem dio života. Još je više njih odabralo London kao mjesto radnje svojih nezaboravnih priča. Grad je dom fiktivnih likova poput Sherlocka Holmesa i medvjedića Paddingtona. I imena poput Dickensa ili Shakespearea također su povezana s Londonom.

Preporuka:

 • Ne zaboravi posjetiti kuću Charlesa Dickensa, koja je sada muzej za ljubitelje njegovih legendarnih knjiga.
 • Detektivske priče sir Arthura Conana Doylea oživljavaju u razgledavanju mjesta s vodičem koje je Sherlock Holmes posjetio.
 • Pogledaj predstave po Shakespeareovim dramama u poznatom kazalištu Globe.
 • Posjeti prekrasnu britansku knjižnicu – u njoj se redovito održavaju izložbe knjiga koje je vrijedno razgledati.
 • „Ne miješaj, protresi.“ Popij piće u baru Dukes, čiji je martini inspirirao autora Iana Fleminga i koji se pojavio kao omiljeno piće Jamesa Bonda i pridonio nastanku popularnog izraza.
Bar Dukes na James Street

Dublin, Irska

U glavnom gradu Irske pisana riječ slavi se s istom strašću kao i savršeno pripremljeno pivo. Dublin, povezan s imenima poput Oscara Wildea i Jamesa Joycea (jednog od najinovativnijih i najutjecajnijih autora svih vremena), prepun je nevjerojatnih muzeja i prekrasnih knjižnica. Impresivna Stara knjižnica na Collegeu Trinity najveća je u Irskoj. Sagrađena je u 18. stoljeću, a dom je više od 200 000 knjiga.

Preporuka:

 • Posjeti Muzej pisaca. Ondje ćeš, među ostalim draguljima, pronaći i zbirku keltskih priča.
 • Sudjeluj u dublinskom književnom pub crawlu.
Duga soba u Staroj knjižnici na Collegeu Trinity

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam nije samo središte književnog stvaralaštva – 2008. ponio je i titulu Svjetske prijestolnice knjige. U gradu se nalazi mnogo malih knjižara koje vrijedi posjetiti. Osim toga, ondje se održavaju mnogi književni festivali. Anna Frank jedan je od najpoznatijih stvarnih književnih likova u gradu.

Preporuka:

 • Posjeti kuću Anne Frank. Na zidu ćeš pronaći i znakove kojima je Annin otac bilježio njezinu visinu, a moći ćeš uživo vidjeti i njezin originalni dnevnik.
Ispred kuće Anne Frank

Otok princa Edwarda, Kanada

Crvenokosa djevojka s pjegama koja je mogla sanjati od jutra do večeri. Svi ljubitelji Anne od Zelenih zabata znaju na koga mislimo. Upravo je knjiga Lucy Maud Montgomery, po kojoj je snimljena vrlo uspješna serija, učinila kanadski Otok princa Edwarda slavnim. Obožavatelji priče o naivnoj djevojci prekrasne duše često posjećuju ovaj prelijepi otok. Slavna kuća iz Zelenih zabata sada je muzej koji možeš posjetiti. Mjesto se, osim kućom, ponosi i kilometrima zelenih ravnica i romantičnim seoskim kućama. 

Preporuka: 

 • Posudi bicikl i obiđi zelene predjele otoka. 
 • U jednom od lokalnih restorana kušaj jastoga, deliciju po kojoj je otok poznat.
Kuća iz Zelenih zabata

Bukurešt, Rumunjska

U centru Bukurešta nalazi se impresivni Nacionalni muzej rumunjske književnosti posvećen knjigama. Ondje se može vidjeti više od 300 000 izložaka, od kojih mnogi imaju fascinantnu prošlost. U Starom gradu nalazi se jedna od najljepših knjižara u Europi – Carturesti Carusel. Zgrada ima šest katova, više od deset tisuća knjiga, pet tisuća CD albuma i DVD-a, mjesto za radionice i kafić. Secesijska zgrada izvorno je bila obiteljska banka.

Preporuka:

 • U knjižari nemoj propustiti Bistro Carusel s prekrasnim pogledom, ponudom vegetarijanskih jela te izborom sjajnih aroma kave i knjiga.
Knjižara Carturesti Carusel

Sankt Peterburg, Rusija

Tolstoj, Puškin, Nabokov ili Dostojevski. Neki od najvažnijih autora svih vremena rođeni su ili su živjeli u Sankt Peterburgu. Dom remek-djela klasične i moderne književnosti prepun je muzeja književnosti. Grad i njegova okolica nadahnuli su ruske velikaše na mnoga velika djela. Definitivno će i u tebi probuditi kreativne ideje. 

Preporuka: 

 • Posjeti muzeje/kuće Puškina (ondje je stvarao i umro), Dostojevskog (ondje je napisao djelo „Braća Karamazovi“), Nabokova (u tom je gradu rođen). 
 • Popij kavu u Književnom kafiću, u kojemu su radili Puškin i Dostojevski. Jelovnik je nadahnut njihovim omiljenim jelima.
Kuća i muzej Puškina, Sankt Peterburg
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh