Connect with us

Članci

5 razloga zbog kojih ćeš se zaljubiti u Kopenhagen

5 razloga zbog kojih ćeš se zaljubiti u Kopenhagen

Iznenađujući, umjetnički, eksperimentalan i svjetski. Glavni grad Danske prepun je kafića, kulture i povijesti. Zahvaljujući njegovu položaju, nazivaju ga još „Venecijom sjevera“. Hans Christian Andersen pun je snova otkrio Kopenhagen kao 14-godišnjak, a kao 70-godišnjak u njemu je pokopan kao svjetski priznati književnik. U Kopenhagenu nećeš naći samo njegovu čarobnu dušu, nego i brončani kip male morske sirene koja je postala simbol grada. Dobrodošao u Kopenhagen!

1. Gradska plaža

Plaža možda nije ono što čovjek zamisli kad netko kaže Kopenhagen. Međutim, nedaleko od centra grada naći ćete jedno od najugodnijih mjesta u danskoj metropoli u koje ćete se zasigurno zaljubiti. Stradpark Amager s najvećom kupališnom plažom u Kopenhagenu zaštićeno je lokalno rekreacijsko područje. Ovaj je park popularan tijekom cijele godine. Aktivno opuštanje ili pasivno ljenčarenje okolo? Svatko će pronaći nešto za sebe. No, temperatura vode možda neće ispuniti vaša očekivanja.

2. Jelo kao predstava

U proteklom desetljeću gastronomska reputacija Kopenhagena doživjela je preporod. Posjeti naprimjer, restoran koji se zove 1.th. Vlasnica Mette Martinussen odlučila je pretvoriti luksuzni stan u kulinarski doživljaj. Ovdje ćeš doživjeti nešto između elegantne zabave i nastupa uživo. U retrosalonu najprije pomiješaj svoje piće, gledaj kuhara i njegov tim na djelu te na kraju uživaj u ukusnom obroku. Naruči svinjetinu s mousseom od hrena, morskih algi ili cikle, a za desert uživaj u sladoledu od slatkog korijena.

3. Dizajn kao strast

Strast ili opsesija? Nigdje nije tako očigledno izražen pozitivan odnos prema dizajnu kao u trgovini koja se zove Illums Bolighus. Ova povijesna trgovina u glavnom gradu Danske više sliči na galeriju. Svaki je predmet, od svjetiljke do stola za kavu, izložen kao muzejski komad. Ako se nikad nisi zaljubio u dizajnerske vješalice ili pribor za jelo, vjerojatno nikad prije nisi posjetili ovu trgovinu.

4. Hygge kao način života

Riječ između udobnosti, ljubaznosti i ugodnosti. Riječ hygge teško je prevesti, jednostavno je moraš doživjeti. Obalni okrug Nyhavn idealno je polazište za istraživanje smisla te riječi. Tijekom izlaska sunca prošeći rivom, sjedni u jedan od bistroa na trgu i uživaj u čaju i lokalnom pecivu. Uz zalazak sunca zagrli voljenu osobu i sakrij se od večernje hladnoće pod grijalicom za terase. Ili provedi večer pod niskim stropovima podrumskih barova uz pucketanje vatre. Tamo ćeš najvjerojatnije doživjeti suštinu riječi hygge.

5. Kopenhagen = bicikli

Nije ni čudo što Kopenhagen često nazivaju jednim od najzelenijih gradova na svijetu. Tome pridonose lokalni stanovnici koji jednostavno koriste bicikle umjesto automobila. Uz mnogo biciklističkih staza, ovo je mjesto raj za sve koji vole osjetiti pedale pod nogama. Ako želiš biti dio danske kulture, ne zaboravi voziti bicikl! Ostavi bicikl kod kuće i posjeti mrežnu stranicu rentabike.dk.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh