Connect with us

Članci

5 besplatnih korisnih aplikacija koje dobro dođu svakom putniku

5 besplatnih korisnih aplikacija koje dobro dođu svakom putniku

Posljednjih godina mobitel je postao sastavni dio našeg života, pogotovo na putovanjima. Pogledaj s nama izbor nekoliko mobilnih aplikacija koje će ti zasigurno olakšati sljedeće putovanje.

Kategorija karte: Google Maps

Google Maps aplikacija je koju bi svaki putnik trebao imati na svom mobitelu. Zahvaljujući svojoj ogromnoj bazi podataka, nudi širok spektar načina kako se njome koristiti, a osim toga, dostupna je besplatno za sve mobilne uređaje. Nedavno je prošla mnoga poboljšanja i može značajno pomoći mnogim putnicima.

Odlična je za vozače koji mogu pronaći najbolju rutu, izračunati udaljenost ili dobiti trenutačne informacije o stanju u prometu. Njome se možeš koristiti i u gradovima, spremiti lokacije, stvoriti karte i detaljno isplanirati cijelo putovanje. S prijateljima možeš podijeliti ne samo svoju trenutačnu lokaciju nego i plan putovanja.

Aplikacija je povezana s drugim informacijama dostupnim na Googleu, tako da će ti pojednostavniti, na primjer, izbor restorana s dobrim ocjenama ili ponuditi popularni bar u neposrednoj blizini. Svi spremljeni podaci i rute mogu se pronaći čak i bez Wi-Fija, jer su dostupni i izvan mreže.

Kategorija financije: Splitwise

Teško je pratiti svoj budžet ako putuješ s više ljudi. Aplikacija za kontrolu troškova Splitwise vrlo je intuitivna, jednostavna za korištenje, a osim toga dostupna je besplatno za sve mobilne telefone. S nekoliko klikova stvorit ćeš profil novog putovanja i pozvati ostale sudionike koji zajedno s tobom mogu pratiti, komentirati i bilježiti troškove.

Kako funkcionira? Sve što moraš učiniti jest zabilježiti u aplikaciji tko je platio koliki trošak i kako želiš raspodijeliti iznos. Aplikacija računa iznos i sprema ga za tebe. Dostupno je nekoliko kategorija pomoću kojih možeš filtrirati svoju potrošnju. Na kraju putovanja aplikacija će ti pokazati koliko ste svi zajedno potrošili i tko kome treba koliko platiti.

Kategorija hrana: The Fork

Naš tajni savjet za pronalaženje restorana jest aplikacija Fork. Iako funkcionira uglavnom u većim gradovima, ako je dostupna u gradu koji si odlučio posjetiti, zasigurno ćeš se njome koristiti. Aplikacija nudi mogućnost pretraživanja restorana u okolini. Možeš odabrati koja ti se kuhinja sviđa ili filtrirati prema lokaciji ili recenzijama. Ipak, njezina najveća prednost su popusti koje nudi. Oni su različiti ovisno o mogućnostima – od 10 do 60 posto, ovisno o tome radi li se o povoljnoj ponudi, rezervaciji na određeno vrijeme ili popustu za tzv. „a la carte“ ponude.

Ne moraš se brinuti da ćeš dobiti manje ukusnu hranu ili lošiji stol. Ovom smo se aplikacijom koristili nekoliko puta i nikad nismo zažalili. Fork djeluje isto kao i ostali sustavi rezervacija, ali nudi popust na račun. Često je potrebno podsjetiti konobara da se želiš koristiti ovom uslugom prilikom plaćanja da bi se navedeni popust oduzeo od ukupnog iznosa. Luksuzni restorani sada su pristupačniji nego ikad prije.

Kategorija fotografija: Snapseed

Fotografije su lijepa uspomena na odmor. Podsjećaju na omiljene trenutke, dobru hranu, avanture ili iskustva. Sve to vrlo rado dijelimo na društvenim mrežama. Ako ti je  stalo do detalja kao i nama, ponekad poželiš malo urediti fotografiju prije nego što je objaviš ili isprintaš za fotoalbum. Posvijetli sjenu na licu, istakni boju ili odreži dio koji je na fotografiji slučajno pokvario čitav dojam.

Sjajna besplatna aplikacija je Snapseed. Vrlo je jednostavna za korištenje, a nakon nekoliko pokušaja s lakoćom ćeš u određenoj mjeri mijenjati boje na fotografijama. Pomoću aplikacije možeš prilagoditi boje i cjelokupnu atmosferu fotografije ili joj dodati tekst. Osim toga, pomoću funkcije „čišćenje“ jednim potezom prsta možeš, primjerice, ukloniti neugodnu bubuljicu na licu.

Kategorija prijevoz: Rome2rio

Svi su to doživjeli. Ako je ikako moguće, želiš biti na više mjesta istodobno tijekom jednog putovanja. Rome2rio funkcionira kao pretraživač ruta između gradova. Kombinira sve moguće načine prijevoza – od automobilskog i autobusnog do željezničkog i zračnog. Rezultate razvrstava po vremenu putovanja, a prikazuje i predviđenu cijenu putovanja.

Naravno, postoji opcija “multistop” – dodavanje zaustavljanja između mjesta s kojeg krećeš i tvog odredišta. Možeš spremiti rezultate pretraživanja među svoje favorite i uvijek ih imati pri ruci. Aplikaciju možeš prilagoditi – od valute do udaljenosti (kilometri ili milje). Bonus je mogućnost pretraživanja smještaja u okolini, koji možeš rezervirati u nekoliko minuta.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh