Connect with us

Članci

18 mjesta na kojima je bila snimana serija Igra prijestolja

18 mjesta na kojima je bila snimana serija Igra prijestolja

U drami punoj krvi i izdaje, o borbi plemićkih obitelji, u samo šest sezona navodno su ubijena tisuću dvjesto četrdeset i tri lika. Međutim, serija svoju brutalnost nadoknađuje velikim brojem predivnih mjesta snimanja. Od Seville u Španjolskoj do Hrvatske, Islanda ili Sjeverne Irske. Produkcija pojedinih epizoda stajala je i do šest milijuna dolara. Serija je navodno Sjevernoj Irskoj dosta pomogla, prije svega što se ekonomije tiče, jer je njezin prihod od snimanja bio veći od 100 milijuna dolara. Serija Igra prijestolja bila je snimana u šest zemalja i na tri kontinenta. Posjeti s nama 18 mjesta diljem svijeta na kojima se serija snimala.

1. Plaža Itzurun, Zumaia, Španjolska (Zmajev Kamen)

Posljednja sezona Igre prijestolja predstavlja, osim drugih stvari, i ljepotu španjolske prirode. U početnoj se epizodi sedme sezone Daenerys iskrca na Zmajev Kamen – onamo stiže sa svojim povjerenicima Varysom i Tyrionom nakon što su dugo vremena proveli na Uskom moru. Dok se otočić San Juan de Gaztelugatxe nalazi ispred zavojitih stuba koje vode do dvorca, njegova je plaža poslužila kao ulazna točka kraljice u jedan od četiri kontinenta – Westeros.

2. Alcázar, Sevilla, Španjolska (Sunspear)

Dragulj snimanja nalazi se u Andaluziji i njegovo je ime Alcázar u Sevilli, predivna kraljevska palača usred grada. Unatoč tome što je ovo mjesto najposjećenija turistička atrakcija u gradu, filmsko je osoblje dobilo dopuštenje da ondje snimi čak polovinu važnih scena koje se zbivaju u Dorni, najjužnijem dijelu kraljevine Westeros. Alcázaru je pripala uloga vodene palače Sunspear na poluotoku Dorni koji je sjedište obitelji Martell.

3. Kirkjufell, Island (Brdo Arrowhead)

Sedma sezona nije bila prva u kojoj su gledatelji imali mogućnost vidjeti brdo Arrowhead. Upravo tu su Djeca šume stvorila prvog Bijelog hodača. Islandsko brdo ujedno je i mjesto borbe protiv Noćnog kralja. U stvarnosti se radi o magičnom mjestu za gledanje sjevernog svjetla. Ovo brdo također je i najfotografiranije na Islandu.

4. Stari grad, Dubrovnik, Hrvatska (Kraljev Grudobran)

Serija Igra prijestolja dugotrajno utječe na turizam u Dubrovniku koji se ubraja u 50 najboljih destinacija na svijetu. Naime, od druge sezone utjelovio je mjesto Kraljeva Grudobrana. Posjetitelji mogu ići istim putem kojim je hodala Cersei, koji vodi do crkve svetog Ignaca iz Loyole na vrhu Starog grada Kraljeva Grudobrana.

5. Luka Ballintoy, Sjeverna Irska (Željezno otočje)

Ballintoy je utjelovio luku Željeznog otočja, gdje se Theon Greyjoy opet povezuje sa svojom sestrom Yarom. U dvjema posljednjim sezonama možemo vidjeti nešto više od stjenovite obale Sjeverne Irske zato što rod Greyjoyevaca vodi kompliciranu borbu da bi osvojio svoje vlastito prijestolje.

6. Castillo de Zafra, Španjolska (Toranj sreće)

Toranj sreće, koji ima ključnu ulogu u priči o Lyanni Stark, nalazi se između Madrida i Barcelone.

7. Vík, Island (Eastwatch)

Reynisfjara, plaža od crnog pijeska u selu Vik utjelovila je mjesto dvorca najistočnijeg dijela Zida, gdje se ledeni monolit susreće s morem. Ovo nije prvi put da se plaža pojavila u filmu pop-kulture. Planet Eadu iz Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda nalazio se u blizini najjužnije točke Islanda udaljene dva i pol sata od Reykjavika.

8. Castillo de Almodóvar del Río, Španjolska (Visovrt)

Reynisfjara, plaža od crnog pijeska u selu Vik utjelovila je mjesto dvorca najistočnijeg dijela Zida, gdje se ledeni monolit susreće s morem. Ovo nije prvi put da se plaža pojavila u filmu pop-kulture. Planet Eadu iz Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda nalazio se u blizini najjužnije točke Islanda udaljene dva i pol sata od Reykjavika.

9. Grjótagjá, Island (Špilja ljubavi Jona Snowa)

Nedaleko od sjeveroistočnog islandskog jezera Mývatn nalazi se mala vulkanska špilja Grjótagjá s temperaturom ljeti oko trideset sedam stupnjeva. Također se radi o mjestu gdje se odigrala ljubavna scena između Ygritte i Jona Snowa.

10. Šibenik, Hrvatska (Braavos)

Iako je u scenama u Kući crne i bijele najvažniji bio zvuk, većina je scena iz lutanja Arye Stark gradom Bravoos bila snimljena u kamenitim ulicama i na trgovima starog grada Šibenika u Hrvatskoj.

11.Vatnajökull, Island (S druge strane Zida)

Istočno od Reykjavika možeš otkriti najveći europski ledenjak Vatnajökull. Možeš ga vidjeti u opsežnim scenama iz života s druge strane Zida.

12. Toranj Minčeta, Dubrovnik, Hrvatska (Kuća neumirućih)

Ovaj toranj najviša je točka gradskih zidina Dubrovnika. U drugoj sezoni Igre prijestolja služi kao eksterijer Kuće Neumirućih u gradu Qarthu. Daenerys Targaryen ulazi u Kuću i traži svoje ukradene zmajeve.

13. Lom Magheramorne Quarry, Sjeverna Irska (Crni dvorac)

U prvoj sezoni kamenolom Magheramorne lokacija je Crnog dvorca koji, zahvaljujući računalnoj tehnologiji, postaje visok dvjesto metara. U sljedećoj sezoni predstavlja zidine Kraljeva Grudobrana. U petoj sezoni prikazan je kao novoizgrađeno ribarsko selo sjeverno od Zida gdje žive Divljaci i gdje ponekad zalutaju Bijeli hodači. Sva pravila i lojalnost ondje se ruše.

14. Trsteno, Hrvatska (Vrtovi Kraljeva Grudobrana)

Zasigurno možeš savršeno dobro zamisliti sliku Olenne Tyrell koja vlada vrtovima Kraljeva Grudobrana. Mjesto koje je povezano s ovom slikom, arboretum Trsteno, nalazi se samo dvadesetak minuta sjeverno od Dubrovnika.

15. Bardenas Reales, Španjolska (Dothraki)

Četiri stotine tisuća hektara Bardenasa Realesa predstavlja španjolsku zemlju od gline, krede i pješčenjaka, stoljećima formiranu vodom i vjetrom. Velik dio ove stepe prekriven je beskrajnim prekrivačem zelene trave koji podsjeća na more.

16. Dark Hedges, Ballymoney, Sjeverna Irska (Kraljeva cesta)

Ova aleja od stabala bukve posađena je u 18. stoljeću u Sjevernoj Irskoj. S vremenom je narasla do tajanstvene žive ograde. U seriji Igra prijestolja u nekim se epizodama pojavila kao dio Kraljeve ceste. Naći ćeš je na putu od Belfasta do Prolaza divova.

17. Ait Ben Haddou, Maroko (Yunkai)

Yunkai, poznat i kao Žuti grad, jest grad-država koja se prema predlošku za seriju nalazi na obali Zaljeva robova, koju oslobađa Daenerys. U stvarnom životu pronaći ćeš ga kao Ait Ben Haddou. Ovaj grad iz 17. stoljeća nalazi se na UNESCO-vu Popisu svjetske baštine i nalazi se između Marakeša i Sahare. Ovo su mjesto koristili ljudi s karavanima koji su bili na putu u pustinju ili iz nje.

18. Osuna, Španjolska (Velika jama u Daznaku)

Približno jedan sat istočno od Seville nalazi se povijesni grad Osuna s populacijom od oko osamnaest tisuća stanovnika. Ondje se odigrala scena u gladijatorskom stilu, kada je Daenerys pobijedila gospodara robova grada Meereen. Navodno se ta scena snimala dvanaest dana i zahtijevala je puno opreme.

5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh