Connect with us

Članci

15 najboljih mjesta (ne samo) za žene koje putuju same

15 najboljih mjesta (ne samo) za žene koje putuju same

Solo putovanja bilježe porast, pogotovo kod žena. Vjerojatno ćeš morati zamoliti nekog stranca da te fotografira dok se šećeš tokijskim Shibua Crossingom ili poziraš ispred Sagrade Familije u Barceloni. To je mala cijena koju treba “platiti” za slobodu da svoj izlet organiziraš onako kako ga zamišljaš i kako ti odgovara. Putovati solo nije uvijek jednostavno, ali odabir dobre destinacije može biti prvi korak do uspjeha. Britanska putnička agencija Ampersand je, na temelju različitih podataka, napravila popis najboljih mjesta za žene koje na put planiraju krenuti same. Zemlje su ocjenjivali prema sigurnosti i poštivanju ženskih prava, a u obzir su uzeli i kriterije kao što su ljepote krajolika, mogućnosti za pustolovine, hrana ili broj hashtagova (nikako ne možemo izbjeći taj kriterij). Evo, drage žene – solo putnice, najboljih mjesta za vas.

15. Meksiko

Raznolikost kultura, reljefa i godišnjih doba bogat je potencijal za sve vrste solo putnika, od pustolova koji žude za avanturama do onih koji svoj odmor žele provesti izležavajući se na plaži. Sjajne boje posvuda i izvrsna hrana vrlo su privlačne putnicima. Karipska obala obiluje napuštenim mjestima s plažama poput Tuluma i otoka Isla Holbox. Za one koje vole akciju tu je planinska regija Chiapas. Mexico City centar je okusa najboljih kuhinja u zemlji i mjesto rada jedinstvene Fride Kahlo koja u gradu ima i svoj muzej (u njemu se nalaze i njezin dom i atelje). Budući da je Meksiko iznimno popularno odredište, znatiželjne turiste možete sresti na svakom koraku.

14. Novi Zeland

Novi Zeland svjetski je centar avanturističkog putovanja. Stoga ne čudi što se ova zemlja svrstava među najbolje destinacije za putnike koji traže uzbuđenja. Želiš se popeti na vulkan? Kreni na put do White Islanda. Jesi li dovoljno luda da skočiš bungee skok i zaploviš brodom na mlazni pogon, sve u jedno prijepodne? Sve to možeš doživjeti na otoku South Island. Ova zemlja napreduje i što se tiče ženskih prava. Zemlju već treći put zaredom vodi žena – Jacinda Ardern.

13. Tajland

Zahvaljujući svojim plutajućim tržnicama, plažama bez konkurencije i nacionalnim parkovima Khao Sok i Khao Yai, Tajland je jedna od najboljih zemalja za uživanje u pustolovinama i krajolicima. U Bangkoku probaj uličnu hranu božanstvenog okusa po cijeni od približno jednog dolara. Ili unajmi motocikl za 10 dolara i uživaj u adrenalinskom iskustvu s vjetrom u kosi dok prolaziš kraj rižinih polja.

12. Njemačka

Iskoristi mogućnost dobre povezanosti između pojedinih gradova koje želiš posjetiti. Na raspolaganju ti stoji učinkovita mreža vlakova ili jeftini autobusni prijevoznik Flixbus. Možeš doručkovati u Münchenu i večerati u Berlinu. Aktivna kulturna scena omogućit će ti da upoznaš nove zanimljive ljude na ljetnim festivalima ili na adventu tijekom zimskih mjeseci. Njemačka je, osim toga, vrlo sigurna zemlja i većina njezinih stanovnika razumije i govori engleski bar na osnovnoj razini.

11. Švicarska

Zahvaljujući svom predivnom krajoliku i mogućnostima za pustolovine, Švicarska je osvojila 11. mjesto na ovoj ljestvici. Skijanje, pješačenje, planinarenje i izvanredna sigurnost omogućuju solo putnicima uživanje u ovoj prekrasnoj zemlji. Još te nismo uvjerili da trebaš posjetiti ovu zemlju? Prema mišljenju brojnih turista, Švicarska je u proizvodnji vina konkurent Francuskoj i Italiji.

10. Filipini

Otok Siargao već je godinama najomiljenija surferska destinacija. Solo putnici ovdje dolaze zbog volontiranja i prijateljski raspoloženih domaćina. Put kroz dio kopna jugoistočne Azije dobro je prilagođen prirodnim uvjetima (put kroz Tajland, Kambodžu, Vijetnam i Laos), tako da Filipini ostaju manje istraženom zemljom. Vjerojatno zbog toga što bi za istraživanje nevjerojatnog broja od 7641 otoka trebao više nego jedan život. U raznovrsnoj filipinskoj kuhinji, za razliku od kuhinje vaših susjeda, osjeća se španjolski utjecaj. Domaće stanovništvo uglavnom tečno govori engleski. Krajolik je raznovrstan i obuhvaća rižina polja u provinciji Ifugao, ali i plaže na otoku Palawan koje su vam dobro poznate kao pozadine na zaslonima računala.

9. Portugal

Imaš li osjećaj da je Instagram prepun Portugala, u pravu si. Hashtag ove zemlje bio je tagiran više od 24 tisuće puta. Putnici ovdje dolaze zbog krajolika. (Te pločice! I plaže!) Dobre rezultate ova je zemlja postigla i na ljestvici za žene putnice. Iskombiniraj vikend u Lisabonu s izletom u regiju Algarve. Više od 150 plaža, tirkizna voda, male trgovine s pločicama (plaćati se može samo gotovinom) i surferski kafići kontrast su pospanim ribarskim selima.

8. Kanada

Kanada privlači solo putnike kao sigurna zemlja s jakom bazom ženskih prava i raznovrsnim pejzažima – Great Bear Rainforest, otok Arctic Baffin i Haida Gwaii samo su neki od primjera širokog spektra krajolika i aktivnosti. Kad posjetiš Kanadu, imaš osjećaj da putuješ kroz Europu ili Aziju, ali bez mijenjanja kontinenta. Montreal je mjesto u kojemu izraz „la belle vie“ savršeno dolazi do izražaja – frankofonski kafići na pločniku, gotička arhitektura i slasni sirevi (Bonjour, poutine!). Vancouver svojom vizurom podsjeća na Hong Kong i u njemu ćeš pronaći neke od najboljih azijskih restorana u regiji.

7. Australija

Australci su poznati po tome što su uvijek dobre volje. Nemoguće je proputovati neke australske gradove i pritom ne upoznati barem nekoliko lokalaca. Provjeri sama. Doživi ronjenje u okolici otoka Whitsunday ili uživaj u izvrsnim pićima, hrani ili pustolovini. Zasigurno će ti se netko pridružiti.

6. Italija

Sjećaš li se scene iz filma Jedi, moli, voli, u kojoj Julia Roberts sama uživa u velikom tanjuru špageta? I ti bi mogla ondje sjediti umjesto nje. Talijanska kultura temelji se na gostoljubivosti i srdačnosti. Za Talijane je posve prirodno izmjenjivati dojmove sa strancima.

5. Indonezija

Putovati s volonterima daje ti slobodu i sigurnost, a Indonezija pruža mnogo prilika za volontiranje. Usto nudi i predivne plaže, planine i rižina polja. Ljudi se ponašaju prijateljski, a omiljene destinacije kao što je Bali savršeno su prilagođene tome da ih možeš i sama istraživati.

4. SAD

Opojne vibracije New Yorka ili mirni putevi u okolici Stjenjaka… Sjedinjene Američke Države pune su potencijala da se u njima osjećaš slobodno i samostalno. Otkrivati možeš 59 nacionalnih parkova i 311 kilometara raznih turističkih staza. Ne moraš biti ljubiteljica sporta da uživaš u prijateljskoj atmosferi New Orleansa. Sjedni u jedan od tamošnjih lokala. Nakon nekoliko sati zasigurno ćeš planirati ostatak večeri s konobarima, barmenima ili s nekim gostom koji se ondje zatekao.

3. Španjolska

S obzirom na to da je Madrid bio prvi grad koji je službeno zabranio tzv. manspreading u javnom prijevozu, nije iznenađenje što se žene putnice ovdje osjećaju tako sjajno. Naravno, razloga za posjet ovoj zemlji mnogo je više: tisuće kilometara obale Sredozemnog mora, porcije paelle do mile volje, izuzetna arhitektura i, doista, cijela Barcelona. Samo se pripremi na to da se večera ne poslužuje prije devet sati navečer.

2. Francuska

Drugo mjesto na ovoj ljestvici osvojila je Francuska zahvaljujući rezultatima u području zaštite ženskih prava (i što se tiče rodne ravnoteže i što se tiče visokih novčanih kazni zbog uznemirivanja na ulici). Tko ne sanja provesti nekoliko mjeseci u Francuskoj? Francuska osjetljivost prema drugim ljudima ogleda se, primjerice, u izgledu pariških kafića. Iz njih možeš, okrenuta prema ulici, gledati ljude dok se ne umoriš.

1. Japan

U slučaju Japana kvačicu možeš staviti kraj svih aktivnosti koje ovdje možeš raditi – od hodanja po turističkim stazama, obilaženja znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a do uživanja u izvrsnoj hrani. Nije ni čudno da se našao na vrhu ove ljestvice. Jezična barijera zasigurno se može činiti zastrašujućom, ali u stvarnosti nije tako strašno, nego zabavno. Izuzetno učinkovit javni prijevoz uvjerit će te da možeš lako putovati s mjesta na mjesto. A uz nisku stopu kriminaliteta omogućit će ti lako otkrivanje ove zemlje.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh