Connect with us

Članci

14 razloga zbog kojih trebaš bar jednom u životu posjetiti Tajland

14 razloga zbog kojih trebaš bar jednom u životu posjetiti Tajland

Tajland – za mnoge zemlja osmijeha, trinaesta na popisu najdruželjubivijih zemalja svijeta. Prvo mjesto je, međutim, osvojio Island. Prevladavajuća religija je budizam, u Buddhu vjeruje 95 posto stanovništva. Zlatni Buddhin kip također je i deveti najviši kip na svijetu. Tajland je jedina zemlja u jugoistočnoj Aziji koju Europljani nisu kolonizirali. To je i jedan od razloga zbog kojih je Tajland tako autentičan, a ozračje u njemu iznimno. Razmišljaš li o posjetu ovoj destinaciji, nudimo ti 14 razloga zbog kojih bar jednom u životu trebaš doživjeti ovu zemlju.

Izuzetna kuhinja

Zdrava, raznolika, egzotična i nevjerojatno ukusna. Prava kombinacija okusa, sastojaka i začina čini tajlandsku kuhinju iznimnim gastronomskim iskustvom. Korijandar, čili papričice, različite vrste curryja, kurkuma, zvjezdani anis, kokosovo mlijeko ili orašasti plodovi. Lokalno stanovništvo svoje obroke najradije priprema pečenjem u woku, na roštilju ili kuhanjem na pari. Na Tajlandu probaj i neke od juha kao što je „tom yam kung“ koja se priprema od škampa i soka od limete. Za tajlandsku kuhinju tipični su i riža, slatkovodna i morska riba, plodovi mora i šarena salata. Tajland je voćni raj. Naći ćeš i nama poznato voće kao što su banane, kokos, ananas ili papaja, ali i egzotične vrste – pitaju (zmajevo voće), liči ili durijan. Tajlanđani pri jedenju iznimno paze na bonton. Vilicu uvijek drži u lijevoj ruci, a žlicu u desnoj, jer se smatra nečistom. Tajlanđani obično koriste štapiće. Večera je za njih obiteljski događaj, a katkad na nju pozovu i goste. Svu hranu stavljaju na stol, u zdjelicama iz kojih svi uzimaju hranu.

Lokalni stanovnici

Na svakoj destinaciji koju posjetiš zasigurno ćeš naići na stanovnike koji su spremni odmah pomoći. Zašto je Tajland tako iznimno prijateljska zemlja? Možda zbog tradicionalnog tajlandskog pozdrava „wai“, tijekom kojeg drže ruke kao da se mole. Možda zbog zajedničkog obiteljskog objedovanja. Prijateljski dojam stvara i narodni moto „mai pen rai“ koji se može prevesti kao „ne brini se“ ili „sve je u redu“. A nije ni slučajno što mnogi turisti ovu zemlju nazivaju zemljom osmijeha.

Jeftini prijevoz

Zasigurno ti je dobro poznata ova situacija – isplaniraš svoj put do najmanjeg detalja, ali zbog neočekivanih troškova moraš s popisa maknuti nekoliko mjesta koja želiš posjetiti. To ti se na Tajlandu neće dogoditi. Prijevoz je ovdje jeftin i možeš birati između različitih načina transporta. Niskotarifni prijevoznici kao Nok Air ili Air Asia u svojoj ponudi uvijek imaju rasprodaju domaćih i međunarodnih zrakoplovnih karata po cijeloj zemlji. Autobusi i vlakovi također su cjenovno isplativi, bilo da putuješ na selo ili u neku od najvećih turističkih destinacija na Tajlandu.

Lijepo vrijeme

Tajland ima tri glavna godišnja doba tijekom kojih svojim posjetiteljima nudi maksimalan putnički doživljaj. Zemlja najviše vrvi turistima tijekom suhog razdoblja kada je temperatura do 30 stupnjeva. Tijekom vrućeg razdoblja turisti žure na obalu svojih snova. U monsunskom razdoblju najomiljenije su destinacije Bangkok i sjeverni Tajland, jer na otocima u to vrijeme uglavnom pada kiša. Svako od ovih razdoblja ima svoje prednosti i mane. No, zahvaljujući sunčevom sjaju na Tajlandu se nećeš smrznuti.

Ronilački doživljaj

Zamisli više od 2400 kilometara obale čiji se pojedini dijelovi smatraju nekim od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Razdoblje monsuna nije tipično za regiju Pattaya koja je poznata po morskim kornjačama koje ćeš zasigurno sresti čim zaroniš. Druga mjesta na kojima će se srce svakog ronioca rastopiti su Koh Tao, otoci Surin, Koh Chang i Chumphon.

Budistički hramovi

Tajland ima više od 40 000 budističkih hramova, što znači da će te tijekom posjeta zasigurno jedan od njih očarati. Svaki od njih povezan je s nekom dinastijom i pripada nekom arhitektonskom razdoblju i građevinskom stilu. Riječ hram ne može obuhvatiti pravo značenje tajlandske riječi wat, jer se kompleks hramova u stvari sastoji od više vjerskih objekata. Među najznačajnije hramove ubrajaju se Hram smaragdnog Buddhe ili Wat Phra Kaeo, Wat Pho – Hram ležećeg Buddhe, koji je najstariji u Bangkoku ili Wat Saket, izgrađen na izdignutom tlu, zato ga i zovu Zlatna planina. Svaka provincija treba na svom području imati bar jednog od ovih impozantnih divova, a one unikatne i zadivljujuće pronaći ćeš upravo u glavnom gradu.

Uzbudljive pustolovine

Budući da je Tajland zemlja raznolika i jedinstvena, posjetitelji mogu tijekom svog boravka ići na izlete pune pustolovine. Voliš li životinje, očarat će te pogled sa slonovih leđa. To iskustvo nudi se svugdje. Želiš li isprobati nešto pustolovnije, predlažemo rafting na nekoj od mnogobrojnih divljih tajlandskih rijeka. Možeš svladati i neke od turističkih staza, surfati na valovima osvježavajućih voda ili otkrivati skriveno bogatstvo u džungli. No to nije sve što se aktivnosti tiče.

Šarene Tržnice

Tajlandske tržnice nemoguće je uspoređivati s drugim tržnicama na svijetu. Svaka od njih posebna je po načinu na koji privlači posjetitelje stvarima koje se ondje prodaju. Neke od tržnica pune su ulične hrane, druge nude antikvitete ili rabljene dragocjenosti. Uvijek se iznenadiš na što sve možeš naići. Najveća među otvorenim tržnicama na svijetu tržnica je Chatuchak koja radi samo vikendima i nalazi se u sjevernom predgrađu Bangkoka, nedaleko od autobusnog kolodvora. Njezina je površina kao pet nogometnih igrališta i ondje se nalazi čak 8000 štandova. Izbor je stvarno golem – svježa riba, voće, cvijeće, porculan, odjeća ili životinje.

Raznoliki festivali

Vjerski i lunarni kalendar. Jedna od stvari koje Tajlanđane inspirira u osmišljavanju grandioznih festivalskih proslava. Vrlo je zanimljivo barem na trenutak postati dijelom toga. Za neke turiste ti su događaji tako fascinantni da posjet Tajlandu prilagođavaju razdoblju festivala kako bi mogli sudjelovati u svemu tome. Dobar primjer je festival Songkran tijekom kojeg se održavaju nacionalne borbe u vodi. Loy Krathong ili festival svjetla vjerojatno je najčarobniji. Na vodu se stavljaju košarice ukrašene cvijećem i svijećama kako bi tajlandske obitelji niz kanale, rijeke i ribnjake otpustile sve loše što im se te godine dogodilo. Svaka „krathong“ ili plutajuća košarica trebala bi to sve odnijeti niz riječne kanale Tajlanda. 

Bogata povijest i kultura

Iako su se mnogi tajlandski gradovi počeli modernizirati, otkrit ćeš da će te, gdje god da se nalaziš, mjesta podsjećati na starovjekovnu kulturu. Gradovi poput Sukhothaija brzo se razvijaju, ali istodobno čuvaju dragocjene starovjekovne spomenike. Najstariji su iz 1238. godine, iz razdoblja sijamske dinastije Phra Ruang. Povijest se može osjetiti na svakom koraku na mnogo umjetničkih načina kao što su tradicionalni ples ili lutkarski nastup.

Pulsirajući glavni grad

Bangkok je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se isplati posjetiti ovu zemlju i zato zaslužuje svoje poglavlje. U gradu živi oko osam milijuna ljudi, ponajprije imigranata. Bangkok je mjesto koje kad jednom posjetiš, više nikad ne želiš napustiti. To je prva stanica za one koji su krenuli otkrivati jugoistočnu Aziju, ali neće automatski svima postati najomiljenija. Glavni grad je stvarno prenapučen, što na mnoge posjetitelje može djelovati spektakularno, ali često u negativnom smislu. Za one koji se spuste neobičnim „stazama“ Bangkok će odmah postati pun iznenađenja. Hramovi, četvrt crvenih svjetiljki, kafići u „oblacima“, muzeji, umjetničke galerije. Ponuda je više nego bogata.

Divlja priroda

Tajland je dom mnogih životinja koje žive u nacionalnim parkovima, na prostranim plažama i u planinama. U Nacionalnom parku „Khao Yai“ žive tigrovi i divlje svinje. Imaš li sreće, naići ćeš na slona. Na jugu možeš sresti majmune kojih na plažama ima doista mnogo. Jedna od tih plaža, koja privlači brojne znatiželjne poglede, plaža je Monkey Beach na otoku zvanom Koh Phi Phi. Budi odgovoran turist i nemoj hraniti divlje životinje.

Bajkovite plaže

Geografija Tajlanda izuzetno je impresivna. Svaka provincija ima neku svoju posebnost koja je čini vrijednom istraživanja. Jedna od najimpozantnijih beskrajan je broj plaža od kojih mnoge možeš odabrati za svoj odmor i savršeno se opustiti na njima. Mnoge su plaže preplavljene turistima i natopljene suncem, ali ipak ćeš pronaći i one skrivene kao Freedom Beach u Phuketu i Sunset Beach na otoku po imenu Koh Kradan.

Savršeni uvjeti za putovanje s ruksakom

U posljednje vrijeme u jugoistočnu Aziju dolazi sve više turista s ruksakom na leđima i s čežnjom za pustolovinom. Između 2010. i 2015. Tajland je zabilježio porast od 85 posto u broju turista koji ovdje dolaze sami, samo s ruksakom kao pratnjom. Ti ekonomski nezahtjevni turisti običavaju putovati u grupama na koje naiđu tijekom svog otkrivanja Tajlanda. Povoljan smještaj (pogotovo hostele) možeš naći gotovo u svim većim gradovima. Tako je upoznavanje putnika s istim interesima mnogo jednostavnije.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh