Connect with us

Članci

11 manje pristupačnih odredišta za avanturiste

11 manje pristupačnih odredišta za avanturiste

Nisi li od onih kojima treba samo 10 dana izležavanja na plaži? Tražiš li nešto pustolovnije, ovih 11 udaljenih mjesta možda će ti biti inspiracijom. Gotovo netaknuta priroda i kultura sačuvane su zahvaljujući izoliranosti, što turistima otežava putovanje do destinacija koje skrivaju jedinstvenu atmosferu.

Galápagos

Galápagos je poznat po prekrasnoj divljini, tako da se nitko ne može čuditi ograničenjima koja ovdje reguliraju turizam. Zaštita flore i faune jako je važna na ovom jedinstvenom mjestu. Ovdje posjetitelji mogu doći samo malim zrakoplovom iz Ekvadora.

Antarktika

Kontinent, koji je gotovo nenaseljen i netaknut, idealan je bijeg za svakog putnika sklonog avanturama. Većina turista dolazi na Antarktiku brodom iz najjužnijeg dijela Južne Amerike ili Južne Afrike.

Uskršnji otok

Dom tajanstvenih golemih kamenih skulptura ljudskih figura moaija nalazi se usred Tihog oceana. Arheolozi vjeruju da su skulpture stvorili polinezijski prastanovnici. Lica kipova gledaju prema selima u unuttašnjosti otoka, kao da čuvaju lokalne stanovnike. Do dalekog Uskršnjeg otoka, zvanog Rapa Nui na polinezijskom, možeš stići iz Čilea, Santiaga ili Tahitija.

Poluotok Knoydart, Škotska

Negdje u prekrasnom škotskom gorju, na zabačenom poluotoku Knoydart, nalazi se selo Inverie, okruženo divljinom. Mjesto je odsječeno od britanskih cesta i nedostupno zračnim putem. Tko god želi posjetiti ovo mjesto, mora doći brodom ili pješice.

Otok Stromboli

Najudaljeniji od Eolskih otoka, Stromboli, dom je tri aktivna vulkana. Unatoč vulkanskoj aktivnosti, koja se kontinuirano bilježi od 1932. godine, otok još uvijek često posjećuju turisti i geolozi. Oni koji vole riskirati mogu doći do otoka brodom s obližnje Sicilije.

Livingston, Gvatemala

Ribarsko selo na ušću rijeke Río Dulce ima jedinstvenu kulturu koja se razlikuje od one gvatemalske. Razlog je izoliranost poluotoka na kojemu je smješteno selo. Govori se da nigdje drugdje u Gvatemali nećeš naći takvu prijateljsku, zabavnu i istovremeno mirnu atmosferu. Ondje možeš doći samo brodom.

Motuo, Tibet

Motuo, izoliran u istočnom Tibetu, jedina je regija u Kini do koje ne vodi ni jedan put. Autocesta koja je spajala ovo mjesto s ostatkom zemlje nekada je postojala, ali džungla je imala posljednju riječ. Motuo se smatra najsvetijom zemljom u cijelom Tibetu. Ako želiš doći i vidjeti ga, moraš prvo dobiti posebnu dozvolu i krenuti na put pješice.

Farski otoci

Na sjeveru Atlantskog oceana nalazi se skupina od 18 otoka. Ako još nisi bio ondje, zasigurno si naišao barem na nekoliko prekrasnih fotografija. Jedinstvena kombinacija prošlosti i sadašnjosti, drvene crkve s krovovima prekrivenim travom i beskrajne ravnice. Na Farske otoke lete dvije zrakoplovne tvrtke – Atlantic Airways i Scandinavian Airlines.

Otok Waiheke, Novi Zeland

Drugi najveći otok na Novom Zelandu, Waiheke, raj je za aktivni odmor. Osim po plaži, umjetnosti i sportu, poznat je i po prekrasnim vinogradima. Jedini zračni prijevoz do ovog mjesta je helikopter. Međutim, možeš iskoristiti vožnju brodom s polaskom iz Aucklanda koja traje oko četrdeset minuta.

Nimmo Bay, Kanada

Negdje duboko u kanadskoj divljini naći ćeš jedino naseljeno mjesto na ovom području. Nimmo Bay je luksuzno odmaralište dostupno helikopterom, specijalnim letovima ili brodom. Ondje se nalazi devet prostranih i udobnih vikendica. U srcu ljetovališta očarat će te kaskadni vodopad, koji služi kao izvor pitke vode i mjesto s kojega se pruža prekrasan pogled. Boravak uključuje desetak aktivnosti od joge, vožnje kajakom do gledanja medvjeda.

Spitsbergen, Norveška

Na pola puta od Norveške do Sjevernog pola, u Arktičkom oceanu, nalazi se jedno od najsjevernijih naseljenih mjesta, norveški otok Spitsbergen. Atrakcije u kojima možete ondje uživati su ledene špilje, pseće zaprege i vožnja motornim saonicama. Ondje lete samo dvije zrakoplovne tvrtke – Norwegian Airlines i SAS Airlines.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh