Connect with us

Članci

10 stvari koje (vjerojatno) niste znali o Santoriniju

10 stvari koje (vjerojatno) niste znali o Santoriniju

Kaskade bijelih kuća s plavim okruglim kupolama iznad azurnog mora – vjerojatno svakome su poznate slike otoka Santorini. Jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu je supermodel među destinacijama za odmor. Santorini nije samo lijepo lice. Otok nudi neobične povjesne, geografske ili kulinarske doživljaje koje će vas iznenaditi. Evo neke od njih.

1. Naziv Santorini označava i arhipelag

Santorini je arhipelag koji se sastoji od otoka Théra (koji zovu i Santorini) u obliku polumjeseca, manjeg otoka Therasia, omiljenih otoka Kameni (Palia i Nea) s vrućim izvorima koji šikljaju kao iz gejzira i nenaseljenog otoka Aspronisi.

2. Arhipelag je nekada bio jedan velik otok

Svi ovi otoci su nekada tvorili jedan velik okrugao otok pod nazivom Strongyli (Okrugao). Eksplozija vulkana Théra prije 3600 godina je otok uništila – jedan dio je završio pod morem i od drugih dijela su nastali manji otoci. Eksplozija je bila jednom od najvećih u povijesti ljudskog roda. Bila je toliko masivna da je uzrokovala kraj Minojske civilizacije kojoj srce je tukao na 110 km udaljenoj Kreti.

3. Santorini je jedina naseljena vulkanska rupa (kaldera) na svijetu

Nakon vulkanske erupcije, od izvornog otoka ostali su samo njegovi periferni dijelovi. Ruptura zidova vulkana pretvorila je središte otoka u ogromnu vulkansku rupu koju je preplavilo more. Danas se ostaci kratera uzdižu nekoliko stotina metara iznad mora i stvaraju jedinstveni kaskadni krajolik otoka. Santorini je navodno jedina naseljena kaldera u svijetu.

4. Stanovnici su spavali u kućicama u stijeni

Kod tako ogromne erupcije neće nikog iznenaditi činjenica da je otok formiran od vulkanskih kamena. Boja kamena ima širok spektar nijansi – od crne kroz crvenu do žute ili bijele. Ovi kameni se lako formiraju i zbog toga su stanovnici stoljećima gradili svoje kućice u stijenama. Danas možete u nekim rezervirati smještaj i tako provesti autentičan odmor.

5. Smatra se domom legendarne Atlantide

Mnogo ljudi vjeruje da su mitske ruševine Atlandide pokopane u dubinama mora oko Santorinija. Otok uništen vulkanskom erupcijom i zemlja koja je potonula i nestala pod morem jer su njezini stanovnici naljutili bogove – vidite li i vi sličnost s legendom? Nije čudo da je Santorini stoljećima privlačio pustolove koji su htjeli pronaći “izgubljeni raj.” Bez obzira na to, izgubljen ili ne, Santorini je sigurno rajem za turiste iz svih kutova naše planete.

6. Lokalno „vulkansko“ vino ima nevjerojatno dobar okus

Vulkanski karakter otoka stvara izvanredno područje za uzgoj vinove loze. Zemljište na Santoriniju sastoji se od vulkanske prašine, kamenčića i sitnih komada čvrstog pijeska i lave. Kombinacija koja neodgovara hranjivim tvarima, ali je idealna za neobičnu prisutnost minerala koji daju Santorino vinu izuzetan okus. Ubraja se među najbolje u Grčkoj. Međutim, na otoku nedostaju zalihe vode. Možda se zato kaže da na Santoriniju ima više vina nego vode.

7. Na Santoriniju je navodno više crkava nego kuća

Priča se da na Santoriniju ima više crkava nego kuća. Ova tvrdnja nije provjerena, no Santorini se navodno ponosi 400 crkvama. Njihova snježno bijela fasada i svjetlucave plave kupole s križevima stvaraju lijep kontrast s crnim vulkanskim tlom otoka. Crkve su simbol otoka i nesmiju nedostajati niti na jednoj slici s odmora.

8. Na otoku ćete pronaći bijele, crvene i crne plaže

Santorini je teško zamisliti bez fenomenalnih plaža koje se nalaze prije svega na istočnoj i jugoistočnoj obali. Njihov spektar boja je neobičan – od bijele, crvene do crne boje. Među najomiljenije se svrstavaju siva plaža Monolithos ili crne plaže Avis, Perissa i Perivolos. Plaže su stvarno jedinstvene, no radije uzmite stariji ručnik.

9. Omiljenom delicijom na otoku su punjeni listovi vinove loze

Na Santoriniju možete uživati u netipičnoj gurmanskoj deliciji. Jedna od lokalnih specijaliteta su naime listovi vinove loze punjeni smjesom riže, biljki, češnjaka i papra prezivani Dolmades. Njam!

10. Santorini ima svoje Pompeje

Santorini se ponosi arheološkom lokalitetom Akrotiri koji je bio za vrijeme brončane dobi izvanredno napredan grad. Akrotiri zovu i “Grčki Pompeji”, jer je ovaj grad uništila vulkanska erupcija i nestao je ispod tona pepela na tisuće godina. Sofisticirani kanalizacijski sustav s ugrađenim toaletima, sofisticirane višestambene zgrade, nevjerojatne freske sa stranim životinjama – Je li na Santoriniju stvarno postojala legendarna Atlantida?

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
4/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh