Connect with us

Članci

10 stvari koje obavezno trebaš doživjeti na Novom Zelandu

10 stvari koje obavezno trebaš doživjeti na Novom Zelandu

Kad netko kaže“ kivi“, većina nas sjeti se dlakavog voća. I možda nespretne ptičice sa smiješno dugim kljunom. Manje je poznato da se ta riječ koristi i za stanovnike Novog Zelanda. Ne brini se, nije to psovka. Novozelanđani tu pticu smatraju svojim simbolom i sami se ponosno nazivaju “kivijima.” Vidi se da imaju odličan smisao za humor, a usto su i izvanredno prijateljski raspoloženi. Nije ni čudno, žive u raju na kraju svijeta. Planiraš li slučajno izlet na Novi Zeland, pripremili smo za tebe popis najboljih deset stvari koje se isplati doživjeti u ovom vječno zelenom arhipelagu.

1. Istraži ledene pukotine na putu do ledenjaka Foxa

Uspon na ovaj ledenjak za mnoge je najvažnije iskustvo za vrijeme obilaska Novog Zelanda. Tijekom dva do tri sata uspona doživjet ćeš, naime, nadrealizam koji može stvoriti samo priroda: čudne ledene brane, slapove, gejzire… U posebno savijenim komadima leda svatko vidi nešto drugo. Imaš li spretnog vodiča, možeš tijekom uspona istražiti razne ledene špilje i druga neobična mjesta. Jedino što ti treba čvrsta je obuća i dobra prognoza zato što je vrijeme ovdje prilično prevrtljivo.

2. Prođi kroz Hobbiton i naruči pivo u krčmi Kod zelenog zmaja

Voliš li Gospodara prstenova? Zašto ne bi posjetio Hobbiton? U predivnom zelenom ambijentu regije Waikato pronaći ćeš 37 hobitskih jazbina izgrađenih za potrebe snimanja poznate trilogije Gospodar prstenova. Iako je posljednji film davno snimljen, hobiti neprekidno privlače stotine tisuća obožavatelja iz cijelog svijeta. Isprobaj na vlastitoj koži kako se živi u minijaturnoj kućici i osvježi se originalnim hobitskim pivom u krčmi Kod zelenog zmaja.

3. Istraži špilje Waitomo pune svjetlećih crva

Prostrani labirint špilja u Waitomu doista je fenomenalan. Za njegovo istraživanje trebat će ti brod, ali ne i rasvjeta. Vapnenački zidovi prekriveni su crvima Arachnocampa luminosa koji osvjetljavaju špilju plavim svjetlom. Atmosfera koju stvaraju oduzima dah. Neki posjetitelji tvrde da su se unutra osjećali kao u Avataru. Svjetleći crv nije veći od komarca i nije opasan. Međutim, ima tu jedna kvaka – tijekom plovidbe posjetitelji moraju biti jako tihi da si ne otjeraju rasvjetu.

4. Posjeti Nacionalni park „Tongariro“

Ovaj je park sinonim riječi raznovrsnost. Drugi moraju proputovati cijeli svijet kako bi vidjeli ono što se ovdje nalazi na površini od 80 000 hektara. Smaragdna jezera, alpske livade, vrući izvori i najveći vulkani Sjevernog otoka Novog Zelanda. Ovdje možeš skijati, monoskijati po snijegu, raftirati, voziti bicikl, pješačiti i to nije sve. U parku se nalaze tri aktivna vulkana, a posljednji je put do erupcije došlo 2012. godine. Vulkana se ne trebaš bojati, cijeli je park pod videonadzorom, a uveden je i sustav koji će te na vrijeme upozoriti na opasnost od erupcije.

5. Doživi noćnu plovidbu kroz Milford Sound

Litice ovog fjorda strše iz dubina tamnih voda i svojim vrhovima razdvajaju nebo. Niz njihove stjenovite zidove slijevaju se dugački slapovi dugi više od 1000 metara. Nema veze ako pada kiša jer se obujam vode fantastično poveća i mjesto postane još čarobnije. Ovaj fjord neki označavaju kao osmo svjetsko čudo. Tijekom svoje novozelandske avanture nemoj ga propustiti. Kako što bolje uživati u ovom mjestu? Mogućnosti ima koliko god želiš. O tebi ovisi hoćeš li se odlučiti za kajak, ronjenje, razgledavanje iz zrakoplova ili za noćnu plovidbu brodom.

6. Dotakni komad plivajućeg leda na putu do Tasmanova ledenjaka

Tasmanov ledenjak najduži je ledenjak Novog Zelanda s dužinom od 23,5 kilometara. Zajedno sa 60 ledenjaka nalazi se u Nacionalnom parku „Aoraki Mount Cook“. Želiš li stvarno uživati u njemu, preporučujemo plovidbu brodom kraj obližnje lagune. Obično u toj laguni plivaju golemi komadi leda koje možeš dotaknuti. Ali pazi, radije požuri jer je Tasmanov ledenjak svake godine kraći za 180 metara.

7. Plivaj u Uvali otoka

Ova suptropska mikroregija obuhvaća čak 144 otoka koji čine raj za sve ljubitelje plaža i vodenih sportova. Dupini, pingvini, kitovi… Podmorski svijet ne može biti šareniji. Uvala otoka blisko je povezana s maorskom kulturom. Tijekom boravka na ovom području isplati se posjetiti sveto drveće kauri koje je visoko 50 metara. Nije čudno što ta stabla Maori nazivaju „gospodarima šume“. Poželiš li uživati u dodatnim morskim radostima, posjeti Peircyjev otok. Oduševit će te slavni prirodni fenomen Rupa u stijeni (engl. “Hole in the Rock”).

8. Posvoji pingvina u koloniji plavih pingvina

Družina pingvina s Madagaskara ima konkurenciju! I to upravo u luci Oamar gdje se nalazi jedinstvena kolonija plavih pingvina. Pingvini nisu veći od debelog goluba i ponosno se šeću u svojem plavom fraku. Polovinu od 260 parova ovih najmanjih pingvina na svijetu možeš posjetiti u dijelu pristupačnom za turiste. Ostale, nažalost, nećeš moći vidjeti jer žive u rezervatu. Čuvari okoliša uspoređuju obje grupe jer žele eliminirati narušavanje životnih uvjeta pingvina, na koje utječu turisti.

Sviđa li ti se ova slatka životinja? Posvoji je za 150 dolara! U teoriji bi je mogao staviti u hladnjak, ali je, nažalost, nećeš moći ponijeti kući sa sobom. Nagrada je certifikat i dobar osjećaj da si pomogao spasiti iznimnu životinjsku vrstu. Imaš mnogo novca i puno slobodnog vremena? U tom slučaju možeš pratiti svog ljubimca. GPS kod omogućuje ti da saznaš gdje se tvoj ljubimac na daljinu upravo nalazi.

9. Popni se na vulkan Taranaki

Taranaki je regija u zapadnom dijelu Sjevernog otoka Novog Zelanda. Lonely Planet označio je Taranaki na svojoj ljestvici Best in Travel 2017 kao drugu najzanimljiviju regiju svijeta. Stvarno se isplati vidjeti je. Regijom dominira vulkan Mount Taranaki, što u prijevodu s maorskog znači gora. Mount Taranaki možeš na karti naći i kao Mount Egmont, jer je Egmont ime susjednog nacionalnog parka. Vulkan je visok 2518 metara i pruža predivan pogled na okolinu. Vulkanski temelj regije vidi se i po okolnim crnim pješčanim plažama koje su savršene za surfanje.

10. Fotografiraj najpopularnije stablo Novog Zelanda koje raste iz jezera Wanaka

Jezero Wanaka kristalno čiste vode idealno je mjesto za pješačenje, ribolov, vodene sportove i kušanje vina. Okruženo golemim planinama i udaljeno samo nekoliko minuta od Nacionalnog parka „Mount Aspiring“, Wanaka je bez sumnje mjesto koje se isplati doživjeti. Posjetiteljima Wanake osobito se sviđa atmosfera jer ovdje dolazi manje turista nego u druge dijelove Novog Zelanda. Ako se već nađeš blizu Wanake, zasigurno ćeš upotrijebiti fotoaparat. U sredini jezera nalazi se najfotografiranije stablo cijelog Novog Zelanda koje kao da raste iz njegove sredine. Stablo je zvijezda društvenih mreža te ima i vlastitu Facebook stranicu That Wanaka Tree, na kojoj obožavatelji neprekidno objavljuju nove fotografije stabla.

Ako se pitaš zbog čega nismo na popis stavili sliku ptičice kivi, to je zbog toga što to nije lak zadatak; kivi je izrazito plašljiva ptica i aktivna je samo noću. Spaziš li tijekom obilaska Novog Zelanda pticu kivi ili vidiš neka druga zanimljiva mjesta, javi nam u komentarima.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh